Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Először lett nő a művészvilág legbefolyásosabb embere

Az ArtReview magazin 11 éves múltra visszatekintő listáját az olasz és bolgár gyökerekkel rendelkező kurátor, Carolyn Christov-Bakargiev uralja.
Először választott meg nőt a művészvilág legbefolyásosabb emberévé a brit ArtReview magazin, amelynek idei listáját egy Amerikában született, ám olasz és bolgár gyökerekkel rendelkező kurátor, Carolyn Christov-Bakargiev uralja.

A tizenegy éves múltra visszatekintő lista élén idáig olyan ismert nevek álltak, mint Damien Hirst brit, Aj Vej-vej kínai művész vagy Larry Gagosian amerikai kereskedő és galériatulajdonos. Az illusztris rangsort azonban idén az a Carolyn Christov-Bakargiev vezeti, aki leginkább a németországi Kasselban tartott dOCUMENTA(13) kortárs művészeti tárlat kurátoraként érdemelt ki elismerést. A dOCUMENTA kiállítást ötévente rendezik meg, ez volt a 13. a sorban.

Carolyn Christov-Bakargiev
Carolyn Christov-Bakargiev
A korábban újságok számára is író művészettörténész rengeteg elismerést kapott a száznapos tárlat idei arculatának kialakításáért. Mintegy 860 ezer látogatója volt a Kassel parkjait, galériáit, filmszínházait és vonatállomásait is behálózó kiállításnak, amelyet maga a művészeti vezető "felrobbant múzeumhoz" hasonlított.

Mark Rappolt, az ArtReview magazin szerkesztője az idei dOCUMENTA "globális kiterjedését és dicséretes törekvéseit" kiemelve méltatta Christov-Bakargievet. "Nem hinném, hogy pluszpontok járnak a hírnévért" - húzta alá, arra utalva, hogy a százas listát összeállító bizottság néhány tagja valamivel ismertebb, "kommerciálisabb" neveket javasolt a rangsor élére.

"Két tényezővel kell számolni, és mindkettő jól tükrözi a művészet és a való világ közelségét egymáshoz. Az egyik a nagyság, a monumentalitás és a globalizáció iránti igény, a másik a művészet felelősségébe és interaktivitásába vetett hit" - mondta. A lista élmezőnye is jól tükrözi mindezt: a második helyre - a tavalyi negyedik után - Larry Gagosian került, míg a szintén galériatulajdonos Iwan Wirthet és David Zwirnert a negyedik, illetve az ötödik helyre sorolták a szakértők.

A tavalyi aranyérmes Aj Vej-vej idén a dobogó harmadik fokáig jutott. Gerhard Richter német művész, akinek absztrakt festménye élő művész esetében új rekordnak számító 21 millió fontért (7,2 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el a hónap elején a Sothebyís londoni árverésén, a tavalyi 11. helyről idén a hatodik helyre lépett.

A 2012-es ranglista legnagyobb ugrása Al-Majassza al-Táni nevéhez fűződik: a katari emír lánya, aki a közel-keleti ország múzeumait tömörítő szervezet vezetője, a tavalyi 90. helyről idén a 11. helyig kapaszkodott fel, nagyrészt az emírség korlátokat nem ismerő, elsősorban a világ legdrágább alkotásaira irányuló műtárgyfelvásárlási lázának hála.

Az új belépőnek számító Pussy Riot orosz punkbandát az 57. helyre sorolták az ítészek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keep Floyding: magyar zenekar Pink Floyd-koncertje a Müpában

Dupla koncertet ad a Pink Floyd munkássága előtt tisztelgő Keep Floyding zenekar október 25-én… Tovább olvasom