Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Először sikerült termeszteni szarvasgombát Nagy-Britanniában

Paul Thomas hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez húsz területen a szigetországban.
Először sikerült termeszteni szarvasgombát brit földön - jelentette be egy növénybiológus.

Paul Thomas hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez húsz területen a szigetországban. A szakember Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten.

A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul. Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele.

A szigetországban vadon termő szarvasgombák jelenlegi kilogrammonkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), így a szakember azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései. A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. Termesztésükhöz steril környezetre van szükség.

A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. "Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik" - mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. "Olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni" - tette hozzá.

A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint termesztett gombák nem jelentenek majd fenyegetést az üzletükre.

"A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A +termesztés+ kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált" - idézte Frostot a BBC News.

A Nagy-Britanniában fogyasztott szarvasgombák döntő többségét külföldről importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. A szarvasgomba egyedülálló "földes" ízének és az ételeknek kölcsönzött jellegzetes illatnak köszönheti népszerűségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült Péter Szabó Szilvia legújabb klipje

A ma debütáló Szilvi legújabb Látomás című dalával, és ezzel egyidőben a hozzá készült videoklippel… Tovább olvasom