Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Első ízben köthet házasságot egy transzszexuális nő Hongkongban

A sajtóban csupán W-ként emlegetett 37 éves nő keresetét korábban már kétszer elutasította a bíróság.
A hongkongi fellebbviteli bíróság jóváhagyta hétfőn, hogy egy transzszexuális nő férjhez mehessen, s a helyi online média szerint ez azt jelenti, hogy átírták a nemek évszázados fogalommeghatározását Hongkongban.

A kínai különleges közigazgatási övezet bírósága elutasította, hogy kizárólag az illető születéskori biológiai jellemzői alapján lehessen meghatározható valakinek a neme, s hogy ezt ne lehessen megváltoztatni. Az indoklásban utaltak arra, hogy a multikulturális Hongkongban manapság a házasság intézménye jelentős változásokon megy keresztül.

A bíróság kiemelte, a döntést nem befolyásolta a hongkongi lakosság körében uralkodó álláspont a transzszexuálisok házasságkötésének jogairól. Hozzátette, hogy a többségen belüli konszenzus hiánya nem lehet ok egy kisebbség alapvető jogainak elutasítására. A hátrányos megkülönböztetést a bírák alkotmányellenesnek nevezték.

A sajtóban csupán W-ként emlegetett 37 éves nő keresetét, amelyet azért nyújtott be, hogy barátjához feleségül menjen, korábban már kétszer elutasították. Perét azért indította és azért fellebbezett, mert az illetékes hivatal kizárólag a születéskori biológiai nemét volt hajlandó alapul venni a kérelem benyújtásakor. W viszont egy állami támogatással végrehajtott műtét következményeképpen öt éve már nemet váltott, s azóta nőként él.

A bíróságon azt állította, azzal, hogy új nemét nem fogadják el, a kormányzat lényegében elvette a jogát arra, hogy bárkivel - nővel vagy férfivel - házasságra lépjen. A mostani döntés "győzelem Hongkong valamennyi nőjének" - tolmácsolta véleményét hétfőn az ügyvédje. Mint mondta, W vágya arra, hogy férfi partnerével összeházasodjon, semmivel sem különbözik attól a vágytól, mint amit más nők éreznek Hongkongban.

Michael Vidler ügyvéd mérföldkőnek számító eseményként értékelte a bírósági állásfoglalást. A törvényes feltételek kialakításához, a törvényhozás által a szükséges jogi keretek megteremtéséhez ugyanakkor a bíróság 12 hónapos türelmi időt javasolt és kért az érintettektől. W mindenesetre már jelezte, hogy rendkívül boldog, s máris megkezdi az esküvő szervezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véletlenül elbontottak egy 2000 éves maja templomot

A munkások a Noh Mul piramis köveit használták a közelben fekvő Douglas település egyik utcájának… Tovább olvasom