Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Eltűnt az amerikai némafilmek többsége

Az Egyesült Államokban 1912 és 1930 között gyártott mintegy 11 ezer néma játékfilmnek mindössze 14 százaléka létezik még ma is eredeti formájában.
Az enyészeté lett az Egyesült Államokban gyártott egészestés némafilmek nagy többsége az elmúlt száz évben a felvételek megrongálódása és hanyag kezelése következtében - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból.

Az amerikai némafilmekre irányuló első átfogó vizsgálatot a Kongresszusi Könyvtár végezte. A kétéves projekt eredményei szerint a filmek 70 százaléka valószínűleg elveszett.

Az Egyesült Államokban 1912 és 1930 között gyártott mintegy 11 ezer néma játékfilmnek mindössze 14 százaléka létezik még ma is eredeti formájában. A túlélők nagyjából 11 százaléka csak idegen nyelvű változatban, vagy gyenge minőségű formátumban maradt fenn.

A némafilmek 1912 és 1929 közötti virágkorában - a rádió- és tévéhálózat megjelenése előtt - a moziba járás vált a szórakozás legnépszerűbb formájává. Az 1920-as években hetente átlagosan 46 millió jegyet adtak el az amerikai filmszínházak: az ország lakossága ekkor 116 millió fő volt.

"Ez a történetmesélés egyik elveszett formája, és a legjobb filmek még ma is olyan erővel hatnak a közönségre, mint annak idején, amikor először vetítették őket" - húzta alá David Pierce történész és levéltáros, a kutatás vezetője.

Az elveszettnek tartott híres alkotások között szerepel az 1917-es Kleopátra, A nagy Gatsby 1926-ból, az egy évvel későbbi London After Midnight és az 1928-ban készült The Patriot. A Buster Keaton, Charlie Chaplin és Mary Pickford szereplésével forgatott alkotások azonban máig fennmaradtak. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma, a Kongresszusi Könyvtár és egyéb levéltárak évtizedek óta őriznek korai filmeket, de amint a tanulmány rámutatott: minden fennmaradt klasszikusra féltucatnyi eltűnt alkotás jut.

A nitrocellulóz filmek kétségtelenül gyúlékonyak voltak, könnyen rongálódtak, de a filmipar is felelős az alkotások eltűnéséért, mert hanyagul kezelte vagy megsemmisítette a kópiákat és a negatívokat - magyarázta Pierce.

A legnagyobb filmstúdiók közül az MGM végzett kiemelkedő munkát némafilmjeinek megőrzése tekintetében. Összesen 113 olyan némafilmet mentett meg, amelyeket a stúdió gyártott, vagy forgalmazott, emellett kópiákat és negatívokat adományoz archívumoknak. Némafilmjeinek 68 százalékát sikerült megőriznie, kollekciójában megtalálható az Elfújta a szél és az Óz, a csodák csodája is.

A szakemberek jelenleg külföldi archívumokban és magángyűjteményekben keresnek olyan fennmaradt némafilmeket, amelyek talán még megmenthetőek - fűzte hozzá Pierce.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberi mosogatógép - videó

A felvételen látható férfi 50 tányért "röpít" 10 másodperc alatt a mosogatóba úgy, hogy egyet sem… Tovább olvasom