Délmagyar logó

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Emlékeztető lista betegeknek

Amerikai klinikák a szívelégtelenség miatt kezelt páciensek segítésére klasszikus módszert választottak: a kórházból hazamenő betegek emlékeztető listát kapnak arról, hogy mire figyeljenek odahaza.
A krónikus betegségben szenvedők sokat tehetnek azért, hogy állapotuk ne romoljon, ritkán kerüljenek vissza a kórházba, azáltal, hogy igyekeznek minden orvosi tanácsot betartani. Amerikai klinikák a szívelégtelenség miatt kezelt páciensek segítésére klasszikus módszert választottak: a kórházból hazamenő betegek emlékeztető listát kapnak arról, hogy mire figyeljenek odahaza.

A keringési elégtelenségben szenvedőket az Egyesült Államok bizonyos területein tanácsadásra szakosodott ápolónők hetenként telefonon fölhívják, megbeszélik az esetleges panaszokat, a gyógyszerszedés pontosságát és ha szükséges a doktorral is konzultálnak. Ez a módszer hatékonynak bizonyult, de költséges.

Az Amerikai Szív Társaság eheti kongresszusán Abhjeet Basoor és munkatársai arról számoltak be, hogy visszatértek egyik klasszikus eljáráshoz: a szívelégtelenség miatt kezelt beteg távozásakor emlékeztető lapot kap, amelyen pontba szedve olvashatók a legfontosabb tennivalók ahhoz, hogy ne legyen szükség kórházi újrafelvételre.

A legnagyobb egészségbiztosítónak is van ebben szerepe: két évet kaptak a kórházak, hogy csökkentsék a betegek újrafelvételének mértékét. Ha a krónikus betegség miatt kórházi újrafelvételre szorulók ugyanolyan arányban kerülnek be a fekvőbeteg osztályra, mint eddig, akkor az intézet utókezelése nem megfelelő, és emiatt a biztosító kevesebb pénzt fizet a kórházi ápolásért.

A jól érthető, 27 pontból álló listát 96 hazabocsájtott beteg fele kapta meg részletes magyarázattal, beleértve a diétásnővérrel folytatott beszélgetést is a megfelelő étkezésre vonatkozólag. A listát használó krónikus szívbetegeknek csak két százaléka került újrafelvételre egy hónapon belül, míg a szokásos módon hazaengedett csoportból 20 százalékot ismét fölvettek az osztályra.

Fél év alatt a listát használók 23 százalékát kellett újra fölvenni, míg a másik csoportnak 42 százaléka lett ismét kórházi ápolt.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. április 08. 07:55
    „Nem jó módszer mert a beteg tovább él és emiatt a TB-nek többe kerül.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dior-ruhák és a filmtörténet kapcsolata a normandiai Christian Dior Múzeumban

A Christian Dior ruhaköltemények és a filmtörténet elmúlt hatvan évének kapcsolatát felölelő… Tovább olvasom