Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Endometriózisom volt, most gyermeket várok!

Vannak csodák, ezt az orvostudományban már többször hallhattuk. Andrea endometrózissal közdött, most mégis babát vár.
Andrea rövid barna hajú, fiatal kismama, aki hat hetes várandósan érkezett a beszélgetésre. Mozgásán is látszik, hogy óvatos, odafigyel szinte minden mozdulatára, ami nem is csoda, hiszen egy egészségügyi problémával, azaz az endometriózissal is meg kellett küzdenie ahhoz, hogy megfoganhasson a baba. Andrea sikertörténetét olvashatjátok!

Sikertörténet

"A férjemmel négy éve tart a kapcsolatunk, másfél éve vagyunk házasok. Egyikünknek sincs még gyermeke és nemrégiben jutott el odáig a kapcsolatunkban, hogy szeretnénk már egy babát, és most nagyon úgy tűnik, hogy nemsokára születik is egy.

Mivel nem sikerült teherbe esnem, segítséget kértem. A kivizsgálás során nagyon hamar kiderült a baj. A jobb petefészkemen endometriózist találták, illetve a bal oldali petefészkemen volt egy öt centiméteres csokoládéciszta, így természetes úton nem volt esélyem arra, hogy gyermekem szülessen. Utólag visszagondolva elképzelhető, hogy az endometriózis egyik tünete volt, hogy azelőtt többször tapasztaltam, hogy nagyon zsibbadt a bal lábam, amit akkor a stressznek tudtam be. Olvastam róla, hogy a Versys Klinikán elérhető egy életmód teszt, gondoltam érdemes felmérni, hogy helyesen táplálkozunk-e, és nem stresszelünk-e többet a kelleténél? Ezt azért is gondoltuk fontosnak, mivel előfordult, hogy a stressztől nem is jött meg a menstruációm egy teljes hónapon keresztül, így kéthavonta menstruáltam.

Utólag már azt is tudom az endometriózissal kapcsolatban, hogy ez okozta, hogy nagyon fájdalmas volt a menstruációm, különösen az első napokban. Még a gyaloglás is fájt, a jobb oldalon tompa szúrást éreztem, ilyenkor 5-10 percre le kellett pihennem. Persze akkor még nem tudtam, hogy mi az oka ennek a fájdalomnak.

Megtörténtek a kivizsgálások az intézetben, amely során kimutatták a csokoládécisztát. Rosszul fogadtam ezt a hírt, nagyon megijedtem attól, hogy a doktor úr műtétet javasolt, és hogy el fognak altatni, de aztán kellemes csalódás volt átélni a valóságban. Egy hét után már dolgozni is tudtam, persze óvatosan, szép lassan, fokozatosan, hiszen ülőmunkát végzek. Többet nem is tudtam volna feküdni, azt hiszem képtelen lettem volna rá.

A baba ezt követően fogant meg egy lombikbébi program segítségével. Szerencsére a férjemnél mindent rendben találtak, január közepén kezdtük a gyógyszeres kezelést, és február elején ültették vissza az embriót. Most már hat hetes terhes vagyok, ami nagyon jó érzés. A múlt héten nagyon féltem még, aggódtam a baba egészségéért, de most már van visszajelzés, hogy minden rendben. Egyelőre még nem érzek semmit, nincs rosszullét, hányinger, csak ez a kis hasfájás. Most is ultrahang vizsgálatról jövök, ahol a doktor úr megnyugtatott, hogy szépen fejlődik a baba. A férjem is nagyon örült, ő egy érzelmesebb típus, mint én, talán jobban ki tudja fejezni az érzelmeit. Az életünk persze nagyon meg fog változni, sok mindent át kell rendeznünk, de még nem gondolkozunk ilyeneken.

Reméljük, hogy minden rendben lesz, és néhány hónap múlva megérkezik az első gyermekünk."

A szakértő véleménye
Dr. Vereczkey Attila, meddőségi és endoszkópos specialista szerint még megbecsülni se tudjuk, hogy Magyarországon hány nő szenved az endometriózistól, hiszen ez egyike a legrejtélyesebb betegségnek. A főbb tünetek közé tartozik, hogy többnyire rendkívül komoly fájdalommal jár a menstruációt megelőző, illetve a menstruáció alatti néhány nap. Emellett sok esetben a szexuális együttlétet is fájdalom kíséri, de a tünetek között fáradékonyság, menstruáció során fájdalmas bélmozgások, deréktáji fájdalmak, hasmenés vagy székrekedés, illetve esetenként egyéb tünetek, sőt akár teljes tünetmentesség is előfordulhat. A tünetek sokszínűsége mellett a diagnosztikát nehezíti, hogy egyértelműen csak laparoszkópiával, vagyis hastükrözéssel járó szövettani mintavétellel lehet igazolni a betegség jelenlétét.

„Amennyiben beigazolódott az endometriózis, akkor ma már szerencsére nincs szükség a hasfal megnyitására, hanem az operáció úgynevezett minimál-invazív lézersebészeti technológiával is elvégezhető. Ennek lényege, hogy a beavatkozást apró lyukakon keresztül végezzük, amely az esztétikai szempontok mellett nagy pontosságot és sokkal gyorsabb gyógyulást is biztosít a gyermekre vágyó édesanyák számára" – tudhattuk meg Dr. Vereczkey Attilától.

Másodközlés. Az írást a babamama.hu portálról vettük át.

Olvasóink írták

 • 10. ramlak 2012. április 26. 15:14
  „Én is pártolom ezeket a cikkeket és kit érdekel ha reklám. Ha ezek a cikkek nem lennének sokan nem tudnának a lehetőségekről. Viszont a gyógyszereskezelést nem ajánlom senkinek, mert ezt a kezelést Magyarországon kívül semelyik országban nem alakalmazzák már, sőt sok helyen betiltották. Én is kerestem alternatív megoldást és ez sokat segített(pl a women´s cream). Mindenkinek ajánlom a betegséggel foglalkozó weboldalakat. Kérek mindenkit, hogy a gyógyszeres kezelésbe ne egyezzen bele mert tapasztalatból tudom, hogy az csak árt a szervezetnek és azt a fél év szenvedést nehéz megélni.”
 • 9. amina 2012. április 26. 11:38
  „Nekem több orvos is megmondta, természetes módón nem lehet gyermekünk. Nekem endo, elzárodások, összenövések, a férjemnél más probléma. Endo mütétek ellenére mindig kiújult, a lombik nem sikerült (3), végül mégis endo mellett spontán terhes lettem. Alig hitték el az orvosok. Igaz kihordani nehéz volt, de megtörtént a csoda, amiben már nem is reménykedtünk lett egy egészséges kislányunk. Pár évvel később, endo mellett pedig egy kisfiúnk. Most megint endo, egyelőre mütét most nem szükséges mert még nem jött akkorára, de a gyógyszeres hormonkezelést (fél év) már el kell kezdenem. Nem lehetetlen endosoknak sem családot alapítani, de kitartás és nagy lelki erő kell a hosszú küzdelemhez. Igenis jók az ilyen cikkek annak, aki hasonló kudarcokon megy keresztül, nekik mások poz. példája ad nagy lelki erőt és kitartást.”
 • 8. kispacni 2012. április 26. 11:15
  „folyt.
  És nem is közérdekű. Csak sima Árkád reklám.”
 • 7. kispacni 2012. április 26. 10:59
  „1.
  Elképesztő vagy. Persze van benen reklám elem is, de ennek a cikknek igenis hasznoy és mérhető értéke van, és nem bizos, hogy mindenki tud erről a lehetőségről. Ez a cikk igenis hasznos közérdekű információkat ad. Erről volna a média feladata.
  Rosszindulatú megjegyzésedet tedd a minden héten legalább 2-3 Árkádot reklámozó cikk mellé. Ott is hiányzik, hogy fizeetett hirdetés volna. Valszeg nem is az”
 • 6. randika 2012. április 25. 21:13
  „ha ez sikertörténet akkor az enyém is az,mert ugyanezeket szedték ki belőlem is.A műtét előtt 1 évvel olyan erős hasi görcsöm volt hogy kórházba kerültem,kivizsgáltak minden osztályon,a női részlegen egy kiöregedett vakegér orvos volt ügyeletben,úgy beszélt velem mint a kutyával,még aztse tudta megállapítani szültem-e már,az uh-t megcsinálta,majd elzavart a sebészetre,mert vakbelem van,ami persze nem volt ,2 hétig jeges akkuval a hasamon feküdtem a kórházban,aztán hazamentem .Onnastól azok voltak a tüneteim mint a cikkben leírtak,végül meguntam és elmentem egy másik nőgyógyászhoz,hogy mostmár nézzen meg valaki normálisan.Ő meglátta a csokicisztát az egyik petefészkemen,a másikon meg 5 kisebbet.Azt mondta ilyen nagyot és tömört ő még nem látott,jóideje növögethet,ekkor elmondtam neki az 1 évvel azelőtti kórházi benntlétemet,kiderült nyoma sincs annak,hogy a nőgyógyászaton megvizsgáltak.Megműtöttek,rá 3hónapra már terhes voltam. Akkor ezis orvosi csoda? dehogy az.Egyszerű orvosi kontárság amit az egyik elcseszett a másik megjavította.”
 • 5. humaco 2012. április 25. 17:33
  „Gratulálok a kisbabához, az én sikertörténetem is hasonló, bár most megakadt. 2006-ban szültem első gyermekem, majd 2007-ben kioperáltak belőlem egy fél tenyérnyi endometriózist, majd 2009-ben szültem ismét, és azóta is póbálkozunk a gyermekáldással, de sajnos sikertelenül, viszont mindent rendben találtak az orvosok nálunk, pedig én nagyon nem vagyok rendben. :( Na de talán majd egyszer. Még egyszer gratulálok!!!”
 • 4. Queenmargareth 2012. április 25. 17:21
  „ha reklám, megérte és gratulálok mindkét kismamának!”
 • 3. bambinaXX 2012. április 25. 16:47
  „2! Gratula és jó egészséget!!”
 • 2. ramlak 2012. április 25. 15:14
  „Nagyon ismerős a helyzet, hiszen ezzel a betegséggel küzdök és több műtét és gyógyszeres kezelés, valamint 2 sikertelen lombik után természetes úton lettem terhes és ma már 33 hetes kismama vagyok. Dr Vereczkey Attilánál mi is jártunk és csak ajánlani tudom mindenkinek, mert az egyetlen olyan orvos volt aki érthetően eltudta magyarázni számunkra, hogy mi is ez a betegség és milyen lehetséges megoldások léteznek. Sok sikert kívánok mindenkinek és a remény hal meg utóljára.”
 • 1. klj-54 2012. április 25. 12:57
  „Hiányolom a " (X) " jelzést, mert ez egyértelműen reklám!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női szépségideál: az a divat, amit nehéz elérni

A képzőművészetben Egon Schiele nőalakjaival, a divatvilágban Twiggyvel kezdődött a mai… Tovább olvasom