Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Eric Clapton árverésre kínált festménye dollármilliókat ér

Akár a 19 millió dollárt (4,2 milliárd forint) is elérheti a leütési ára egy Eric Clapton által árverésre kínált festménynek a Sotheby's aukciós ház októberi árverésén.
A 67 esztendős Clapton a német művész, Gerhard Richter egyik absztrakt festményét bocsátja árverésre. A becslések szerint az alkotás 14-19 millió dollár közötti áron fog gazdát cserélni, ezzel azonban aligha okoz majd meglepetést aukciós berkekben, mivel Richter már jó ideje a világ egyik legkeresettebb élő festője. A New York-i Christie’s májusi aukcióján egy absztrakt kompozíciója 21,8 millió dollárra (4,8 milliárd forint) javította a művész árverési rekordját.

Clapton azonban még a legkeresettebb kortárs alkotások árainak szárnyalása közepette is kivételesen jó üzletre készül. A most árverésre kerülő Abstraktes Bild (809-4) című alkotás ugyanis egyike annak a három képnek, amelyeket összesen 3,4 millió dollárért (747 millió forint) vásárolt meg az egykori Cream együttes tagja a Sotheby's 2001-es aukcióján.

A brit zenész számára korántsem ismeretlen az aukciók világa. Csak a tavalyi évben több mint hetven gitárjától vált meg egy New York-i jótékonysági licit során, amelynek 2,15 millió dolláros (474 millió forint) bevételét az általa alapított Crossroads Centre nevű kábítószer- és alkohol-rehabilitációs központ támogatására fordították.

A Richter-festmény a londoni Sothebyís kortárs műalkotásokat felvonultató október 12-i aukciójának egyik legkiemelkedőbb tétele lesz. A licit egybeesik a globális műtárgy piac piros betűs ünnepei közé tartozó londoni művészeti vásárral. Az Abstraktes Bild azon négyrészes sorozat egyik darabja, amelyet az 1990-es évek közepén készített a német művész. Hármat közülük Clapton vásárolt meg 11 évvel ezelőtt, egy alkotás pedig a Tate és a National Galleries of Scotland közös gyűjteményét gazdagítja.

Az idén nyolcvan esztendős Richter tavaly "bolondnak, abszurdnak és érthetetlennek" nevezte a műtárgypiacot. Ennek ellenére és a gazdasági nehézségek dacára a ritka alkotások értéke erős növekedésnek indult az elmúlt öt évben, elsősorban a közel-keleti, oroszországi és kínai gyűjtők hatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korda György az életével játszott Szombathelyen?

Korda György augusztus közepén került kórházba epehólyag-gyulladás miatt, és azonnal kés alá is… Tovább olvasom