Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Erős Antónia az egészséges étkezés híve

Több mint egy évtizede az RTL híradójának arca Erős Antónia, aki felvállalja cukorbetegségét is. A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével ismerték el szakmai munkáját. Két gyermeke, Szonja és Mátyás egyéves. Gasztro-interjú.
– Kiket hívna meg szívesen vacsorára?
– Legszívesebben a barátainkat. Híresek vagyunk arról, hogy nálunk nagy kerti partik vannak, vagy legalábbis voltak a gyerekek születése előtt, sőt még utána is néhány héttel. Azóta sajnos ezek az összejövetelek elmaradtak, illetve mi megyünk vendégségbe a barátainkhoz, mert nagyon nehéz a gyerekek mellett megoldani az előkészületeket. Azok az igazi régi együttlétek, megvendégelések most már nagyon hiányoznak. A szűk, budapesti baráti kör 15 fős, de persze sokan vannak Pécsen és Zalában is.

– Mit főzne nekik?
– Jó időben többnyire grillezünk, főzünk levest, és készítünk salátát is.

– Enni vagy főzni szeret jobban?
– Mindkettőt szeretem, de egyre kevesebb időm van mindkettőre. Hét közben nem igazán főztem a gyerekek születése előtt semmit, a férjem is és én is tévéztünk, a munkánk miatt nem alakult úgy, hogy minden este meleg vacsorával várjam, sőt előfordult, hogy ő főzött nekem, mire hazaértem. Napközben házon kívül ebédelünk, este pedig szendvicset, salátát eszünk. Most a gyerekek határozzák meg a napirendünket. Bár Szonja és Mátyás még anyatejet is kap, bébiételeket és friss zöldséget, gyümölcsöt is esznek. Nemrég gondolkodtam el azon, hogy rendszeresen kellene most már főznöm, hogy a gyerekek megszokják azokat az ízeket, amiket én is otthonról, anyukámtól hoztam. Ha van időm rá, szívesen elmegyek a piacra, többfogásos menüt is élvezettel készítek, de a rohanást, az összecsapott munkát nem szeretem.

– Szonja és Mátyás válogatós?
– Nem, szerencsére mindent megesznek. Igyekszünk ebben is változatosságra törekedni. Szeretik a bébiételeket, főleg a paradicsomos tésztát, a borjúhúst rizzsel, és a sütőtököt is. Az egyik nagy kedvenc a brokkoli nyúlhússal. Ezek a készítmények finomak, én is meg szoktam kóstolni.

Erős Antónia az egészséges étkezés híve.
Erős Antónia az egészséges étkezés híve.

– Melyik nemzet ételeit kedveli a legjobban?
– Nincs kifejezett kedvencem. Külföldön a helyi ízeket szeretem megkóstolni. Amikor az Adriai-tenger mellé megyünk Horvátországba, a roston sült tintahalat mindenképpen megkóstolom. Amikor Isztambulban jártam, megszerettem a török konyhát. Előfordult, hogy a budapesti török hentes előkészítette nekünk a kebabot, báránybordát sütöttünk hozzá.

– Hogyan tanult meg főzni?
– Nálunk az volt a szokás, hogy anyunak a nővérem, és én is mindig segítettem. Menet közben ellestük a dolgokat, nem tudatosan tanultuk. Egyre nagyobb és komolyabb feladatokat bízott rám anyu, míg végül egyedül készíthettem el egy ételt. Később, amikor már önállóan éltem, emlékezetből főztem. Néha úgy, hogy mentem az íz után, és próbáltam ugyanazt az ízt előhozni. Ha nem ment, felhívtam anyut.

– Úgy tudom, kedvence a spenót. Ennyire nagy hatással volt önre Popeye, a tengerész?
– Nem, nem is emlékszem erre a mesére. Anyu dolgozott, és mindennap főzött. Nálunk az volt a szokás, hogy ami az asztalra került, akár főzelék feltéttel, akár rakott krumpli, azt megettük. Nem volt divat a válogatás. Mindenevő vagyok. Nem is tudok most hirtelen olyan ételt mondani, amit nem tudnék megenni. A spenót nagy kedvencem, akár főzelékként, akár köretként tésztán, akár felfújt formájában.

Névjegy

Erős Antónia
Foglalkozás: műsorvezető
Életkor: 39 év
Végzettség: Kaposvári Tanítóképző Főiskola, ELTE média szak
Kedvenc étele és itala: spenót, ásványvíz

Nyíltan vállalja cukorbetegségét, létrehozta az Egy Csepp Figyelem Alapítványt. Miért tartotta ezt fontosnak?
– Igazából véletlenül került nyilvánosságra, hogy cukorbeteg vagyok. Egyszer egy újságíró előtt mértem meg a vércukromat, és adtam be magamnak az inzulint, ő pedig rákérdezett. Addig nem is gondoltam, hogy ez fontos lehet, akkor viszont úgy éreztem, hogy kellene róla beszélni. A cukorbetegség, ha nem tudunk róla, ha későn fedezik fel, nagyon veszélyes. Később úgy gondoltam, nemcsak beszélni kellene róla, hanem kampányokkal felhívni rá a figyelmet. Azóta megnövekedtek a teendőink: gyógyszerészekkel közösen patikai szűrőprogramot szervezünk, számos rendezvényünk van.

– Ez az állapot mennyiben korlátozza az étkezésben?
– Finomított cukorral készült ételeket nem eszem, az étteremben pedig megkérdezem, mit hogyan készítenek. Mindent szoktam enni, de figyelek arra, hogy az étel a megfelelő összetevőkből álljon, és egészséges legyen. Naponta 4–5 étkezés szükséges.

– Mindig mosolyog, kedves, jó kedélyű. Ha rossz kedve van, azt hogyan űzi el? A nők zöme csokoládéval...
– Jó minőségű diabetikus csoki mindig van otthon, abból egy-két kockát be lehet kapni. De nekem az is elég, ha le tudok ülni néhány percre, megiszom egy kapucsínót vagy egy lattét, és kikapcsolok. Ez fel is tölt engem. A másik módszer a rendszeres mozgás – lenne. Erre most nincs idő és energia. De régen a sport tökéletesen regenerálta az agyamat, és ki tudtam kapcsolódni.

– Van kedvenc családi recept édesanyjától, nagymamájától, amit még ma is szívesen elkészítenek?
– Nem tudok kifejezetten olyat mondani, ami a nagymamától jön, de van egy olyan, amit egyszer a nővérem talált, és azóta anyu és én is rendszeresen elkészítjük, ez pedig az arab csirke.

– Azt mondják, a férfiakhoz a gyomrukon át vezet az út. Ezt ön is így tartja?
– Ez ma már nem igaz. A férjem nem úgy ismert meg, hogy mindennap főztem, ezt ma már nehezebb megoldania egy nőnek. Az ételekben is hasonló az ízlésünk, amit készítek, azt szereti. Azt nem gondolom, hogy egy férfihoz az ételeken vagy a konyhán keresztül vezet az út, de abban biztos vagyok, hogy a megnyugtató, harmonikus családi háttér nagyon fontos ahhoz, hogy egy férfi jól érezze magát otthon. Ennek lehet egyik része a finom, ízletes ebéd, és a kellemes, közösen elfogyasztott vacsora.

Fokhagymás sajtkrémleves

Hozzávalók: 6–7 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 1–2 lapos kanál liszt, 7 dl tej, 2 dl tejszín, 2 húsleveskocka, só, bors, szerecsendió ízlés szerint, 15 dkg márványsajt.

Elkészítése: A fokhagymát megtisztítjuk, lereszeljük, olajon megfuttatjuk, a liszttel könnyű rántást készítünk. Felengedjük a tejjel és fél liter vízzel, adunk hozzá 2 dl tejszínt, 2 húsleveskockát, ízlés szerint fűszerezzük fehér borssal, sóval, szerecsendióval. Ínyencek egy pici pálinkával megbolondíthatják, ettől pikáns íze lesz. Hozzáadjuk a szétmorzsolt márványsajtot, és óvatosan felforraljunk. Figyeljünk oda rá, mert gyorsan kifut. Ha felforrt, kis lángon még 5–7 percig főzzük. Ahogy hűl, kicsit besűrűsödik.

Krumplipüré, ahogy a barátaink szeretik

Hozzávalók: 2 kg burgonya, 1 kocka margarin, 2–3 dl tej, 1 kisebb fej zeller, ízlés szerint só, bors.

Krumplipüré, ahogy a barátaink szeretik.
Krumplipüré, ahogy a barátaink szeretik.

Elkészítése: Ez a krumplipüré a barátaink nagy kedvence, mert habos, könnyű. Megpucoljuk a burgonyát, főzőzacskóban mikróba tesszük, 25 perc alatt megfőzzük (a zacskót szurkáljuk ki, nehogy szétdurranjon). Amikor kész, nagy tálba tesszük, villával megtörjük. Ez munkás, de nagyon jó állaga lesz. Egy egész margarint elkeverek benne, sózom, és tejjel öntöm fel mindaddig, míg úgy érzem, hogy kellemes lesz az állaga, a tejtől habos, könnyű lesz. Egy kisebb fej zellert is belekeverhetünk, ettől nagyon pikáns lesz az íze.

Arab csirke

Hozzávalók: csirkemell, comb, szárny ízlés szerint, tészta, 20 dkg sajt, besamelmártás, szerecsendió, só, fehér bors.

Elkészítése: A csirkét megtisztítjuk, megfőzzük, én bőrösen szoktam a szárnyát és a combját is, a mellét a férjem szereti. Közben megfőzzük a tésztát, és készítünk egy besamelmártást, amihez annyi reszelt sajtot adunk, amennyit felvesz. Szerecsendió-reszelékkel ízesítjük, ez pikánssá teszi, én fehér borssal is ízesítjük. Amikor a tészta megfőtt, egy tálba rakjuk, a tetejére ráhalmozzuk a főtt csirkét, ráöntjük a sajtos mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és berakjuk a sütőbe. Addig sütjük, míg a sajt rápirul. Laktató egytálétel.

Olvasóink írták

  • 6. smalltown 2010. szeptember 09. 20:12
    „nana´, hogy ot is fikazzatok - de ugyan kit nem. Szanalmas.”
  • 5. bélás 2010. szeptember 09. 13:50
    „ja. én is boldogan élnék vele.
    ki nem engedném a lakásból :D”
  • 4. sima 2010. szeptember 09. 13:42
    „Ha okos , akkor jól titkolja..”
  • 3. katablu 2010. szeptember 09. 10:55
    „szerintem okos nő, és persze a ti véleményetektől függetlenül boldogan él....haha”
  • 2. sima 2010. szeptember 09. 09:21
    „Ez a nő már egy félbevágott véreshurkától , vagy egy negyed adag pacalpörkölt elfogyasztásába belehalna.”
  • 1. ibibi 2010. szeptember 09. 08:28
    „Túl okosnak mutatja magát ,pedig egy főiskola nem egy csúcspont , jobban tenné h a többet főzne a gyerekeknek, mert a bébiételtől olyanok lesznek mint a tápos csirkék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint meztelenül verte ki a biztosítékot Lady GaGa - fotó 18+

Lady GaGa nagyon egyedi szinte mindenben, amit csinál. Legutóbb meztelenül pózolt a Vogue címlapján. Ebben nem is lenne semmi érdekes, de az extravagáns énekesnő testét hús takarta el. Tovább olvasom