Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Erotika a klipekben

A popénekesek klipjeiben, fellépésein olykor fontosabb a túlfűtött erotika, mint az énektudás. Ádok Zoltán klasszikus balettet tanult, és úgy véli: jobban érvényesülnek a mozdulatok, ha fedetlen a testrész.
A pszichológus szerint önértékelési zavarhoz vezethetnek a tökéletes, érzéki nők, férfiak.

Első pillantásra azt hinnénk Shakiráról, a népszerű dél-amerikai énekesnőről, meztelenül vonaglik egy ketrecben. Új, She Wolf című dalához készült klipjében testhez simuló, ráadásul testszínű öltözékben adja elő a vadóc, kihívó lányt, aki férfiprédára les az éjszakában. Nem ő az egyetlen e téren, a mai popzenei klipekben, koncerteken olykor fontosabb a túlfűtött erotika, a szexualitás hangsúlyozása, mint az énektudás. Tökéletes testeket, kalandra mindig kész énekeseket-énekesnőket mutatnak a klipek a zenetévékben, amelyeket többnyire a fiatalabb korosztály néz.


A koncerteken is forrónadrágos-melltartós táncos lányok, kidolgozott testű fiúk izzítják a hangulatot – jó példa erre Britney Spears vagy a sokat kárhoztatott Madonna, akinek varsói és szentpétervári koncertje ellen is tüntettek az említett városokban. Celebration című új klipje sem éppen erkölcscsőszöknek való.

Eredetileg balett-táncosnak tanult a szegedi születésű Ádok Zoltán, aki Magyarországot a 2009-es Eurovíziós Dalversenyen képviselte. Kihívó öltözékben, érzéki mozdulatokkal táncoltak körülötte a lányok, miközben előadta Dance with me című dalát. Nem volt szokatlan a klasszikus képzés, a musicalek és operettek után az erotika a színpadon? – kérdeztük. Nemleges választ kaptunk.


– Az emberi test nagyon fontos kifejezőeszköz, az erotika, a szexualitás pedig nagyon fontos szerepet játszik az emberek életében. Freud szerint a szexualitás hajtja az embert előre – foglalta össze az énekes-táncos.

Hozzátette: a balettban is gyakran félmeztelenek a táncosok, mert így jobban kifejeződik az emberi test, jól látszanak a mozdulatok közben megfeszülő izmok. – Az emberi test szép látvány, a bikinis lányok, kidolgozott testű fiúk tetszenek a fiataloknak – indokolta meg, miért van helye a klipekben, a színpadon az ének- és tánctudás mellett az erotikának is. Persze csak a jó ízlés határáig. Ádok Zoltán új klipjénél is ezt tartotta szem előtt, amelyben két táncos lánnyal szerepel. A Nem akartam című dalhoz készült videoklipben hangsúlyos a szexualitás, ezzel együtt az elhamarkodott szexről akarja lebeszélni a fiatalokat. A szám ugyanis az egyéjszakás kalandokról, a kellemetlen következményekről szól.

Szabó Éva pszichológus már nem ilyen bizakodó a túlfűtött klipekkel, koncertekkel kapcsolatban. Ezek ugyanis azt sugallhatják a tiniknek, fiataloknak, hogy az életben a legfontosabb dolog a szex – ráadásul önértékelési zavarokhoz vezethetnek.


– A jól képzett táncosok, sokszor megvágott mozdulatsorok olyan idealisztikus képet mutatnak, amelyhez hiába szeretnének, nem tudnak hasonlítani. Egy átlagos tini lány csúnyának gondolhatja magát az énekes- és táncosnőkhöz képest. A kidolgozott testű férfiak pedig, akik Madonnát is körülveszik, nem jó viszonyítási pontok a kamasz fiúknak, hiszen valójában kevés férfinak vannak ilyen adottságai – magyarázta a szakember.

Elérhetetlenek a szupernők

A fiúknál erős vágykeltő lehet egy erotikus klip vagy koncertélmény, ám a 15–16 éves kamaszoknak többnyire nem volt még tartós partnerük, így inkább szoronganak, ha hasonló nővel találkoznak – fejtette ki a pszichológus. A túlfűtött erotika feleslegesen korbácsolja fel a vágyakat, és mivel meghódítani nem mernek egy ilyen "kaliberű" hölgyet, az elérhetetlenség frusztrációt, csalódást is okozhat. A feszültséget le kell vezetni: erre jó lehet a sport, de ha ez nincs, fokozódhat az agresszió vagy bátorítószerekhez nyúlhat a fiatal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A női pornó új teret nyit az X-es filmipar számára

Attól, hogy nők készítik nőknek, egy pornófilm még nem válik unalmassá! - vélekedik a német Laura Méritt. Tovább olvasom