Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Eurovízió: svéd öröm, a 20. Boggie nem csalódott

Nem szólt bele a legjobbak versenyébe a magyar induló, Csemer Boglárka dala a jubileumi Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. Boggie 20. lett.

Magyarország sorozatban ötödször volt résztvevője a döntőnek, tavaly Kállay-Saunders András ötödik lett, amely hazánk második legjobb eredménye volt a verseny történetében. Most nem sikerült ilyen jól szerepelnünk, Boggie a 20. helyen zárt.

A versenyt Mans Zelmerlöw svéd énekes nyerte Heroes (Hősök) című dalával. A 28 éves éves győztes nagy fölénnyel, 365 ponttal győzött a 27-es döntőben, mögötte az orosz Polina Gagarina lett a második A Million Voices-zal (303 pont), az olasz Il Volo trió és a Grande Amore (292 pont) a harmadik. A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki. A dalfesztivál történetében hatodszor született svéd győzelem.

A Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, 19 ponttal a 20. helyen végzett Wars For Nothing című dalával.

Csemer Boglárka Boggie számára hatalmas élmény volt a dalfesztivál és alig várja, hogy újra nagy közönség előtt énekelhessen. Az énekesnő, aki a huszadik helyen végzett a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, a szombati döntő után elmondta: szép emlék marad számára a megmérettetés és a verseny előtti intenzív felkészülés.


Eurovíziós Dalverseny 2015 - GALÉRIA

Korábban:

Norvég ,,szerelmespár", Celine Dion hasonmás és belga showman is veszélyes lehet Boggie-ra a 60. Eurovíziós Dalfesztivál szombat esti döntőjében. Megnéztük, kik lehetnek esélyesek. Vigyázat, szubjektív vélemények következnek!

Tavaly sokszor emlegették azt, ami idén is igaz lesz: jórészt szimpátiaszavazás dönti el, hogy ki hogyan szerepel az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében. Természetesen, ha valaki kiemelkedően jó produkciót visz, akkor mindig van esélye, de a 2014-es győztes - mondjuk így, hogy különleges megjelenésű és küldetéstudattal bíró - Conchita Wurst után idén legtöbben Down-szindrómás zenészekből álló finn rockbandát tippelték végső győztesnek, de ők még a döntőbe sem jutottak.

Az előadók sorrendje:                          
1. Szlovénia
2. Franciaország
3. Izrael
4. Észtország
5. Nagy-Britannia
6. Örményország
7. Litvánia
8. Szerbia
9. Norvégia
10. Svédország
11. Ciprus
12. Ausztrália
13. Belgium
14. Ausztria
15. Görögország
16. Montenegró
17. Németország
18. Lengyelország
19. Lettország
20. Románia
21. Spanyolország
22. Magyarország
23. Grúzia
24. Azerbajdzsán
25. Oroszország
26. Albánia
27. Olaszország

Boggie - Wars For Nothing

Aztán ott van még egy fontos tényező: az országszimpátia, amiben mi magyarok - valljuk be őszintén - nem állunk jól. Az sem segített sokat, hogy a brit és az osztrák sajtó hetek óta ekézi a magyar dalt. Igaz, nehéz megmondani, hogy egy frissen lediktátorozott és nyakon vágott vezetővel bíró nép szerencsét próbáló leányaként vajon Csemer Boglárka mit vált ki a nézőkből. Be kell látni ugyanis, hogy mostanság ezt látják rólunk külföldön. Ha megsajnálnak minket, akkor rengeteg nem várt szavazatot is begyűjthet, például a legendásan nem ránk szavazó szláv és román szomszédoktól, és még az is lehet, hogy a balti országok és a lengyelek is megbocsájtanak nekünk Putyin fogadása miatt, de ha nem, akkor sok jóra nem számíthatunk.

Még akkor sem, ha a magyar dal egyébként nem rossz. Himnikusan emelkedett, egyszerű, világos, kozmikus üzenetet közöl - a háború értelmetlen -, ami bármikor elsüthető, mert háborúk mindig lesznek. Lehet rá mondani, hogy unalmas, de az öldöklés még unalmasabb. A koreográfia is rendben van. Boggie bájos, a hangja jó, a produkció alatt futó animáció meg egyszerűen zseniális.

Boggie - Wars For Nothing (Hungary)

Nina Sublatti – Warrior

A grúz énekesnő figyelemreméltó jelenség, még sokra viheti, de a harcos amazon fizimiska inkább a vidámparkokban látható festéseket, a dal pedig az ott megszokott zenéket idézi, mintsem egy tuti eurovíziós befutóét. Ettől persze még veszélyes lehet a mi Boggienkra, hiszen a hölgyek számára fontos üzeneteket közvetít a dal.

Nina Sublatti – Warrior

Uzari&Maimuna - Time

A fehérorosz dal egy tökéletes eurovíziós alkotás. Emelkedett hangulatban, nyugodtan indul, szépen kitartott hangokkal, majd jön egy lendületes váltás, és itt el is romlik az egész, átmegy egy bőven átlagos éneklős tüc-tücbe. Hiszen ettől lesz modern – gondolhatták a szerzők, pedig ettől csak rossz lesz. Van még benne kamerába néző, vonagló és irtózatosan szexi hegedűs hölgy, akit Maimunának hívnak, miközben Uzari sokszor mondja, hogy "tándör", azaz vihar, de ettől még nem jó a dal, éppen ezért akár nyerhet is...

Uzari&Maimuna - Time

Loďc Nottet - Rhythm Inside

Aki viszont jó, az Loďc Nottet Rhythm Inside című dalával, ami összetett produkció. A belga srác énekel, táncol, átél, játszik a színpadon, odateszi magát, a dala egyéni hangzású. Jókora adag Depeche Mode-hatás érződik a zenén, de ez legyen a legnagyobb baj. Rappappap Rapappap! Boggienak van félnivalója ettől a daltól is.

Loďc Nottet - Rhythm Inside

Giannis Karagiannis – One Thing I Should Have Done

A ciprusiak vélhetően szételemezték a mi ByeAlexünket és Kedvesemjét, ami a vártnál sokkal jobban szerepelt két éve. Nos, a ciprusi dal nagyjából ezt az élményt adja: egyemberes, szerelmes dal, kicsit hipszter, nagyon cuki, de itt is érződik a Take That. Nevezzük sötét lónak, lehetetlen megjósolni, hogy meddig juthat el.

Giannis Karagiannis – One Thing I Should Have Done

Polina Gagarina - A Million Voices

Beszéljünk az oroszokról, mert Polina Gagarina nagyon tud énekelni. Dala a YouTube-on közel 4 millió megtekintésnél jár, igaz, az oroszok sokan vannak, ezért ez talán mégsem mérvadó. Gagarina még nyerhetne is, ha a döntőben nem szimpátiaszavazás lenne. De a jelen politikai körülmények között szinte elképzelhetetlen, hogy egy orosz induló akár csak a legjobb 10-be is beférjen. Megköszönheti Putyinnak. Pedig a dala nem rossz.

Polina Gagarina - A Million Voices

Maria Elena Kyriakou - One Last Breath

A görög versenyző igazi Celine Dion epigon, minden adottsága megvan ahhoz, hogy megnyerje a versenyt: énekelni tud, jól áll rajta a középen köldökig kivágott ruha - van is mivel megtöltenie -, dala simán jó lenne egy Bond-filmbe is, nagyívű, erőteljes, tipikus eurovíziós nóta, de épp ezért unalmas, „csaknemeznyermár" kategória, tehát akár ez is befuthat.

Maria Elena Kyriakou - One Last Breath

Mřrland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me

A norvég indulók dalát sokan a végső győzelemre is esélyesnek tartják. A YouTube-on több hozzászólás szerint is ők a legjobbak. „Kedvencem", „a legjobb", „majdnem elsírtam magam" – ilyen és hasonló véleményeket lehet olvasni, ami jó jel a norvég duónak. A dal egyébként tényleg jó, nem lenne meglepő, ha idén norvég győztest ünnepelhetnénk.

Mřrland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omar Sharif Alzheimer-kórral küzd

A 83 éves színészlegenda betegségét és ezzel visszavonulását fia jelentette be. Tovább olvasom