Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

Eurovíziós Dalfesztivál - Versenyezhet a vitatott ukrán szám

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) zöld utat adott az 1944 című ukrán versenyszámnak, amelynek indulása korábban kétségessé vált sokak szerint politikai mondanivalója miatt.
Ukrajnában a 32 éves Dzsamala (Jamala), egy krími tatár származású énekesnő nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivál helyi döntőjét 1944 című dalával, amely az énekesnő családjának történetét feldolgozva a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól. Ezt a nyertes számot nevezte Ukrajna a stockholmi dalversenyre.

Oroszország erőteljesen bírálta a dalt szerintük nyíltan oroszellenes mondanivalója miatt. Egyes kritikusok úgy vélték, hogy a szám a Krím orosz inváziójára utaló provokáció, ezért nincs helye a dalfesztiválon. 

A vitának az EBU vetett véget, amely csütörtökön Twitter-üzenetben közölte, hogy az 1944-et nem tekintik politikai tartalmú dalnak, így alkalmas arra, hogy elinduljon a versenyben.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének szabályzata tiltja a politikai jellegű előadásokat. 2009-ben Grúziának vissza kellett vonnia a versenyből We Don't Wanna Put című versenydalát, mert az Vlagyimir Putyin orosz kormányfőre utalt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kódolatlan hónap a SuperTV2 csatornán!

Kódolatlan hónap a SuperTV2 csatornán!
Egy hónapig korlátlanul elérhető a SuperTV2 a MinDig TV nézők számára. Tovább olvasom