Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Eurovíziós Dalfesztivál: Döntős a Compact Disco!

Bejutott a Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este az azeri fővárosban.
04:03 - A kettes sorszámot húzta keddről szerdára virradó éjszaka Walkó Csaba, a Compact Disco énekese Bakuban, vagyis a Magyarországot képviselő Sound of Our Hearts című dal másodikként fog elhangzani az Eurovíziós Dalfesztivál szombati döntőjében.

"A döntőbe jutás volt az elvárás felénk és ez sikerült, ami elsősorban azért fontos, mert Magyarországot képviseljük az Eurovíziós Dalfesztiválon. A mostani elődöntőben nyújtott előadáshoz legfeljebb már csak egy hajszálnyit lehet hozzátenni" - mondta Lotfi Begi groove- és effekt-felelős a helyi idő szerint szerdán éjszaka véget ért elődöntő után az MTI-nek.

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős a Compact Disco - az elődöntő képekben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Compact Disco tagjai és a magyar delegáció óriási örömmel fogadták a csapat döntőbe jutását. Lotfi Begi szerint szombaton a fináléban felhőtlenül és energiával telve mennek ki a színpadra és nem foglalkoznak az esélylatolgatással.

Az elődöntőt követő sajtóértekezleten valamennyi döntőbe jutott előadó ott volt, a Compact Disco részéről Walkó Csaba és Pál Gábor billentyűs. A csapat énekese a nemzetközi sajtó előtt is megköszönte a produkció mögött állók segítségét, mint mondta, fő céljukat, a döntőbe jutást már teljesítették.

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős a Compact Disco - az elődöntő képekben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A keddi elődöntőt követően döntőbe jutott tíz produkció listája teljesen megegyezett a fogadóirodák többsége által a nap folyamán előzőleg favorizált tíz országgal. A Compact Disco mellett bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a kubai zenészekkel kiegészült román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik), a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A sajtóértekezleten Rona Nishliu, a csodálatos hangú albán énekesnő kiemelte: döntőbe jutását az albániai súlyos buszbaleset tizenegy áldozatának ajánlja.

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős a Compact Disco - az elődöntő képekben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

23:05 - Bejutott a Compact Disco Sound of Our Hearts című dalával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál fináléjába kedden este az azeri fővárosban.

A Magyarországot képviselő zenekar a bakui verseny első elődöntőjében a 18 előadóból a tíz legjobb közé került a szakmai pontok és a közönségszavazatok kombinációja alapján kialakult összesítésben, így került a szombati döntőbe.

A Compact Disco magabiztos, energikus produkciót nyújtott, amely a teltházas bakui Kristálycsarnokban (Crystal Hall) is tetszést aratott. A második elődöntőt csütörtökön, a döntőt szombaton rendezik.

A Magyar Televízió által a helyszínről élőben közvetített elődöntőben a Compact Disco tizenötödikként lépett színpadra. Walkó Csaba, az együttes frontembere jól énekelt (a versenyben a produkciók énekhangja élőben hangzik el, a zene azonban előre rögzített felvételről megy), a háttérvetítést kétszer látványos pirotechnika egészítette ki.

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős a Compact Disco - az elődöntő képekben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A Compact Disco - Walkó Csaba mellett Lotfi Begi (groove-ok, extra zenei sávok, effektek), Pál Gábor (billentyűs hangszerek) és Sándor Attila (basszusgitár) - tagjai csupa fekete ruhában (tervező: Szegedi Kata) adták elő az összetartozásról szóló Sound of Our Hearts című dalt; a színpadon Szakos Krisztián (gitár) és Wéber Helga (vokál) egészítette ki a csapatot.

A tíz döntőbe jutott produkció listája teljesen megegyezett a fogadóirodák többsége által favorizált tíz országgal. Szintén bekerült a fináléba az izlandi Gréta Salóme és Jónsi, a görög Elefteria Elefteriu, az albán Rona Nishliu, a kubai zenészekkel kiegészült román Mandinga, a ciprusi Ivi Adamu, a dán Soluna Samay, a legnagyobb közönségkedvencnek számító, Oroszoszág Udmurt Köztársaságából érkezett Buranovszkije Babuski (Buranovói nagyik), a moldovai Pasha Parfeny, valamint a dalfesztiválon tavaly is indult ír ikerpár, a Jedward.

A Kristálycsarnokban, valamint a sajtóközpontban egyaránt remek hangulat uralkodott az elődöntő alatt, ami elsősorban a nemzeti zászlókkal felszerelt rajongóknak volt köszönhető.

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős a Compact Disco - az elődöntő képekben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A keddi 18 elődöntősből a tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok (valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Azerbajdzsán, Olaszország és Spanyolország) részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még hétfőn este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak sms-eket küldve. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A pontozásban a kivételt Albánia jelentette: a 11 halálos áldozattal járó helyi buszbaleset miatt a tiranai köztelevízió kérésére ott nem közvetítették az elődöntőt, így az albán tévénézők sem szavazhattak, ezért Rona Nishliu énekesnő esetében kizárólag a zsűrik voksolása döntött.

Az elektronikus zenét játszó Compact Disco azzal vívta ki a jogot az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt Sound of Our Hearts című dalával. A 2008-ban alakult csapat eddig két stúdióalbumot adott ki, tavaly Fonogram-díjat nyert.

Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 42 ország képviselői vesznek részt Bakuban; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell & Nikki nyert Running Scared című dalával. A duó fiútagja, Ell már Eldar néven az idei dalfesztivál egyik műsorvezetője.

Eurovíziós Dalfesztivál: döntős a Compact Disco - az elődöntő képekben. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt - kisebb-nagyobb megszakításokkal - az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. Tavaly Wolf Kati What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával a döntő 22. helyén végzett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Korábban

A Compact Disco tizenötödikként lépett színpadra Bakuban.

A szombati döntőbe jutott a keddi elődöntőből Románia, Macedónia, Izland, Magyarország, Dánia, Albánia, Ciprus, Görögország, Oroszország és Írország.

Előzmények:
Ma este (helyi idő szerint szerdán 0 órától) rendezik az 57. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét Bakuban, Azerbajdzsán fővárosában; a Magyarországot képviselő Compact Disco tizenötödikként adja elő Sound of Our Hearts című dalát.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által 1956 óta minden évben megszervezett versenyben idén 42 ország előadói indulnak: 18-18 lép fel az elődöntőkben (a második elődöntőt csütörtök este, helyi idő szerint pénteken rendezik), közülük tíz-tíz jut a szombati (helyi idő szerint vasárnapi) fináléba, ahol még hat kiemelt ország is szerepel. Az elektronikus zenét játszó Compact Disco zenekar azzal vívta ki a jogot a részvételre, hogy februárban megnyerte a magyarországi válogatóversenyt.

Walkó Csaba az elődöntő első próbáján Bakuban. Fotó: MTI/EPA/Jörg Carstensen
Walkó Csaba az elődöntő első próbáján Bakuban.
Fotó: MTI/EPA/Jörg Carstensen

Országonként egy ötfős szakmai zsűri pontoz, másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők is szavazhatnak telefonon, illetve sms-ben. Az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre. A két elődöntőt, valamint a döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti.

A zsűrik előtt játszott a Compact Disco

Az első elődöntőben részt vevő országok zsűrijei előtt mutatta be produkcióját hétfőn késő este (helyi idő szerint már kedden) Bakuban az Eurovíziós  Dalfesztivál 18 előadója, köztük a magyar Compact Disco zenekar, amely profi előadásával meggyőző teljesítményt nyújtott a főpróbán. 

Az első elődöntőt ugyan csak kedden este tartják az azeri fővárosban néhány hete átadott impozáns látványú és méretű Kristálycsarnokban (Crystal Hall), ám a részt vevő országok öt-öttagú szakmai zsűrije hétfőn tekintette meg a produkciókat. A főpróba már fizető nézők előtt zajlott. 

A zsűrik - teljes titoktartás mellett - pontoztak is, ez adja a versenyzők értékelésének egyik felét, a másikat a tévénézők szavazatai: a keddi első elődöntőben az utolsó dal elhangzását követő 15 percben lehet sms-ben voksolni, de az egyes országok szavazói saját fellépőiket nem értékelhetik. A kétféle pontszám kombinációja alapján fog eldőlni, hogy a keddi elődöntő 18 előadójából melyik tíz kerül a május 26-i fináléba. Hasonló szabályok alapján jut be tíz másik induló a csütörtöki második   elődöntőből a 26-os döntőbe, ahol hat kiemelt ország előadója már   ott van. 

A zsűris főpróbán a Magyarországot képviselő Sound of Our Hearts   című, 15-ikként elhangzott dal előadását a kontinens alakját színes   vonalakból formázó háttérvetítés kísérte, és kétszer lángcsóvák is   fellobbantak a színpad szélén. A frontember, Walkó Csaba olykor a   kifutóra lépett ki énekelni. 

"Felrobbantunk, az egész zenekar odatette magát. Úgy gondolom, hogy ha kedden is ezt tudjuk nyújtani, akkor elégedettek lehetünk" -   fogalmazott Walkó Csaba az öltőzőbe menet az MTI-nek. 

Lotfi Begi, a csapat groove-okért, extra zenei sávokért, valamint effektekért felelős tagja is mosolygós volt és szintén elégedettségét fejezte ki, Pál Gábor billentyűs pedig megemlítette, hogy a bár a nézők egyelőre nem töltötték meg a csarnokot, a produkció fogadtatása bíztató volt. Az "elektronikus" zenét játszó Compact Discónak Sándor Attila basszusgitáros is tagja, a produkciót Bakuban még a hangszeres Szakos Krisztián és a vokalista Wéber Helga egészíti ki a színpadon. 

A főpróbás produkciók közül az orosz színekben induló udmurt   nagymamák, a Party For Freedom című dalban a népzenét a feszes   ritmusokkal párosító Buranovszkije Bábuski vívta ki a helyi közönség   legnagyobb tetszését, de a görög, a ciprusi és az ír induló is rendkívül látványos és sikeres produkciót mutatott be. 

Az Eurovíziós Dalfesztivált idén 57-ik alkalommal rendezik meg. A házigazda azért Baku, mert tavaly a düsseldorfi versenyen egy   azeri pár, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával. A bakui   elődöntőket és a szombati döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti   a helyszínről. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első digitális fényképezőgép 35 éves

Akkora volt, mint egy kenyérpirító, 3,6 kilót nyomott, kazettára rögzítette a képet és egy kép… Tovább olvasom