Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Eurovíziós Dalfesztivál: Krajczár Péter három dala is versenyben

Három dallal is bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál január végi, február eleji húszas magyar elődöntőjébe Krajczár Péter; a zeneszerző, dj, producer a Karmatronic tagjaként a nemzetközi színtéren is ismert, a dj duó mások mellett Britney Spearsnek és Beyoncénak készített hivatalos remixeket.
A magyar előzsűri január elején választotta ki azt a húsz dalt, amely közül a győztes májusban Bakuban Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli. Krajczár Péter zeneszerzőként jegyzi az Állítsd meg az időt (előadó Kökény Attila és Bencsik Tamara), a Yeah OK! (Sophistic) és az Élek a szemeidben (Tolvai Renáta) című dalt is.

Krajczár Péter az MTI-nek elmondta: az Élek a szemeidben kifejezetten az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti versenyére készült és már szinte készen volt, amikor az énekesnőt kiválasztották az előadására.

Krajczár Péter
Krajczár Péter
"Egy ilyen fesztiválra íródó dalnak nagyon sok szempontnak kell megfelelnie. Figyelembe lehet például venni, hogy nagyon sok ember követi nyomon, ezért nem feltétlenül szerencsés, ha a kelleténél több a modern elem benne, mégis legyen friss, ugyanakkor tradicionális is és kötődjön egy picit Magyarországhoz" - fejtette ki Krajczár Péter.

A szintén az elődöntőbe került Állítsd meg az időt című dal eredetileg az egyik televíziós tehetségkutató versenyen ismertté vált Kökény Attila lemezére készült. Mint a zeneszerző felidézte, menet közben alakult úgy, hogy a szám jól működhet egy eurovíziós mezőnyben duettként a szintén tehetségkutatón feltűnt Bencsik Tamarával. A három lányból, Patsyből, Aminából és Noából álló Sophistic formáció Yeah OK! című dala Krajczár szerint igazi modern popdal. "Az ilyen jellegű számokat mostanában nagyon szereti az európai közönség és tapasztalataim szerint itthon is egyre nyitottabbak az emberek a bevállalós számokra" - jegyezte meg.

"Bár legnagyobb sikereimet szerzőként, remixelőként, dj-ként az elektronikus zene világában értem el, ugyanakkor a legnagyobb kihívást számomra a popzene jelenti, amelyben nagyon szűk határok között kell kreatívnak lenni és ez komoly mozgatórugó egy szerzőnek" - fogalmazott Krajczár Péter. Hozzátette: nagyon jó támpontot jelentenek számára az előadók személyiségéhez közelálló stíluselemek.

"Tolvai Reni fantasztikus hangi adottsága óriási előny, ráadásul kifejezetten jól áll neki a dalfesztiválra írt, folklór elemeket is tartalmazó monumentális dal. A Sophistic könnyen befogadható dalának erejét szerintem a három lány együttes energiája adja, ezt tánccal, állandó mozgással kísérik. Kökény Attila és Bencsik Tamara esetében a most zajló próbákon is látszik, hogy a dal kettejük élő előadásában a leghatásosabb, ez igazi hozzáadott értéke tud lenni a számnak, remekül kiegészítik egymást" - sorolta Krajczár Péter.

Kiemelte, hogy Tabár István szövegíróval és Pacsai Márk hangmérnökkel egy ideje egy csapatot alkot, ennek eredménye lett az Állítsd meg az időt, valamint az Élek a szemeidben is. Krajczár Péter beszámolt arról, hogy most zajlik a három dal végső zenei produkcióvá alakítása és ebben a teamek tagjai - viták közepette - közösen vesznek részt.

"Ebben a folyamatban az előadók is ott vannak, próbálunk alkalmazkodni az ő igényeikhez. Természetesen a produkció képi megjelenéséről, a látványról is van elképzelésem, de ebben az ezzel foglalkozó szakemberek, ruhatervezők, koreográfusok mondják ki a végső szót" - hangsúlyozta.

Krajczár Péter elmondta az MTI-nek, hogy Kökény Attila és Bencsik Tamara a január 28-iki első elődöntőben, a Sophistic, valamint Tolvai Renáta pedig a február 4-iki második elődöntőben lép fel a magyar versenyben. Mindkét ágról négy-négy dal kerül a február 11-iki döntőbe, ahol kiderül, ki képviseli Magyarországot a májusi bakui Eurovíziós Dalfesztiválon. A magyar elődöntőket és a döntőt, illetve a május 22-26-iki azerbajdzsáni eseményeket is élőben közvetíti az m1, valamint a Duna World csatorna.

A zenész a Karmatronic-kal - a dj duó másik fele az Olaszországban született, magyar származású Achilles Filippo Sparta - az elmúlt években olyan világhírű előadóknak készített hivatalos remixeket, mint Beyoncé vagy Britney Spears, utóbbi tavaly szeptemberi budapesti koncertjére is a Karmatronic-ot választotta előzenekarként.

"Nyolc éve dolgozunk az amerikai piacon és változatlanul komoly felkéréseket kapunk, most éppen a Foster the People kaliforniai indie pop banda egyik számának remixén dolgozom. Gyorsak vagyunk és a visszajelzések alapján jó minőségűek a remixeink, ez a legnagyobb erősségünk. Nagyon szeretném, ha eddigi munkáink gyűjteménye önálló lemezen is megjelenne" - mondta Krajczár Péter az MTI-nek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vedd fel és oszd meg – extrém videók a neten

A fiatalok mindent lájkolnak: még a halálhírt is. A neten újabb és újabb hobbik jelennek meg, amelyek sokszor tragédiát okoznak. Tovább olvasom