Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Évforduló a Gyermekvasúton

Hatvan éve, 1950. augusztus 19-én adták át teljes hosszában a budapesti, Szabadság-hegyi Úttörővasutat, mai nevén Gyermekvasutat.

A Gyermekvasút építésére több egyéb helyszín (például a gödöllői kastély környezete, a Margit sziget, Népliget) is szóba került. A Magyar Kommunista Párt Központi Bizottsága végül a budai hegyek mellett döntött 1948 februárjában.

A keskeny nyomközű (760 milliméter) kisvasút építése 1948. április 11-én kezdődött. Költségtakarékosság céljából három részletben épült fel. A munkálatokat a Széchenyi-hegyen kezdték. A rohammunkában épülő 760 mm-es nyomtávú vasútvonalat önkéntesek, egyetemisták stb. készítették el. Az ifjúsági brigádok vágták ki az erdőt, fektették le a pályát.

Az építés hőstetteiről a Népszava kiadó 1948-ban még egy ifjúsági regényt is megjelentetett. A vasútépítéssel párhuzamosan a MÁV szakoktatói az első pajtásokat felkészítették a vasútüzem, forgalom szabályaira. Így a vasútvonal megnyitásának napján már vasutas egyenruhába öltözött úttörők fogadhatták a vendégeket.

Gyermekvasút: 60 éve járnak a teljes vonalon a szerelvények. Fotó: MTI (galéria)

Az első, 3 kilométeres szakaszt 1948. július 31-én nyitották meg, akkor a vonal az akkori Előre állomásig tartott (mai neve Virágvölgy). A pályát 1949. június 24-én Ságváriliget (mai neve Szépjuhászné), 1950. augusztus 20-án Hűvösvölgy állomásig adták át. A hűvösvölgyi vontatási telep 1951-ben készült el.

A hivatalos ideológia szerint az Úttörővasút a szocialista nevelés egyik eszköze volt, az alkotó és termelő munkára való nevelést biztosította. Az Úttörővasútra úgynevezett problémás gyerekek nem kerültek. Csak jeles vagy jó rendű tanulókat vettek fel, bármely tantárgyból a hármas osztályzat kizáró ok volt. Fennállásának teljes idején többszörös (az 1970-es években előfordult a tízszeres) volt túljelentkezés. Az Úttörővasútra bekerülni felért egy sikeres egyetemi felvételi dicsőségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölényborjú született Spanyolországban

Európaibölény-borjúnak örülhetnek Spanyolországban, ahol évszázadok óta nem született bölény. Tovább olvasom