Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Ezek a Wikipédia legvitatottabb témái

Kutatók a magyar nyelvű anyagot is vizsgálták: az első három helyen a roma bűnözés, az ateizmus és a magyar radikális jobboldal áll.
Izrael, Adolf Hitler, a holokauszt, Isten, Jézus és Mohamed a legvérmesebb vitákat kiváltó témák a Wikipédia oldalain - mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport tíz nyelven írt cikkek elemzésének eredményeként. A magyar nyelvű anyagot is vizsgálták: abban a roma bűnözés, az ateizmus és a magyar radikális jobboldal áll az első három helyen.

Az Oxfordi Egyetem vezetésével és a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem, a Közép-Európai Egyetem (CEU)és a New Brunswick-i Rutgers Egyetem szakembereinek részvételével végzett szűrés a 2010-es év több millió bejegyzésére terjedt ki. A jövőben rendszeresen meg akarják ejteni az elemzést, hogy kiderüljön, miként változnak a legvitatottabb témák. A tíz nyelv közül több mint 1 millió angolul, németül és franciául írt cikket vizsgálgattak, spanyol nyelven bő félmilliót, perzsául, csehül, magyarul, arabul és románul 200 ezret, héberül pedig 142 ezret.

Az angol wikivilágról kiderült, hogy a vitatoplistán van az anarchizmus, George W. Bush volt amerikai elnök, a Föld légkörének melegedése és a körülmetélés. A németajkúakat a leginkább Horvátország, a szcientológia és a 2001. szeptember 11-i, az Egyesült Államok ellen elkövetett terrorista cselekményekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek foglalkoztatták 2010-ben.

A franciák a leghevesebben a szocialista politikus, Ségolene Royal megítélésén vitatkoztak, továbbá az UFO-kon és Jehova tanúin. A spanyolajkúakat Chile, a Club América focicsapat és az Opus Dei egyházi szervezet osztotta meg.

A kisebb nyelvek esetében csehül a homoszexualitás, a parapszichológia és a telepátia a három dobogós téma, románul pedig egy focicsapat, az Universitatea Craiova, Mircea Badea tévésztár és a Disney tévécsatorna román mutációja. Az arab, perzsa és héber Wikipédián az uralkodó vitatémák a papírforma szerintiek: a vallás és a politika.

Ami a magyar vonatkozást illeti, a negyedik helyen Orbán Viktor miniszterelnök, az ötödiken a Magyar Gárda, a hatodikon Gyurcsány Ferenc - volt miniszterelnök - őszödi beszéde, a hetediken a Mortimer-ügy - az autóbuszon elkövetett kardos támadás - áll.

Olvasóink írták

 • 4. SP 2013. július 20. 16:33
  „Istennek semmi köze
  a zsidó agresszióhoz, a megszállásokhoz a foszforbombához stb.”
 • 3. Apátfalvi** 2013. július 20. 02:15
  „Egy népre nem lehet sem isteni ajándékként, sem isteni csapásként tekinteni. Az összes népet az egyes emberek alkotják, általánosítani nem lehet sosem.

  Kötélre a nácikkal!”
 • 2. pachakuti 2013. július 19. 21:11
  „"Világossá kell tenni, hogy, ha az Izrael iránti kritika túllépi a racionalitás határait, az már antiszemitizmus. (...) Azt magyarázom az embereknek, hogy nekünk tilos a zsidókra mint veszélyre tekintenünk, inkább tekintsünk rájuk, mint Isten ajándékára. Isten a magyar nemzetet nagyon színesnek alkotta meg, melynek részei a zsidók is"
  (O.V. a Jediót Ahronót című izraeli napilapnak)”
 • 1. SP 2013. július 19. 20:10
  „""Izrael, Adolf Hitler, a holokauszt, Isten, Jézus és Mohamed a legvérmesebb vitákat kiváltó témák a Wikipédia oldalain...."

  Nem véletlen.

  Ezek közül a témák közül egy adott vallás,
  csoport áll legtöbbet a fókuszban, a konfliktusok középpontjában, (ahová Hitler vérrokona is tartozott) nem feltétlen pozitív megítéléssel.

  Az EU szemlélete pozitív példa is lehet:

  ""Az EU-tagállamok,
  ha Izraellel tárgyalnak, ebbe nem értik be a megszállt területeket""

  http://www.atv.hu/kulfold/20130719-az-eu-tagallamok-ha-izraellel-targyalnak-ebbe-nem-ertik-be-a-megszallt-teruleteket/hirkereso”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matróna boltos futamította meg a késes rablót

A 96 éves nő "viszontfenyegette" a rablót azzal, hogy egy gombnyomásra pillanatokon belül segítséget… Tovább olvasom