Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Ezeréves kínai porcelánt tört el egy kutató

Vizsgálni akarta, ehelyett 6 darabra tört egy felbecsülhetetlen értékű porcelán tálat egy ügyetlen kutató.
Hat darabra tört egy felbecsülhetetlen értékű, nagyjából ezeréves porcelán tál, amikor egy ügyetlen kutató tudományos vizsgálatnak vetette volna alá, de a laborban rosszul állította be hozzá a műszert.

Kínai médiajelentések szerint a vétkes szakember ezt követően megpróbálta összeragasztani a cserepeket. Az újságírók ugyanakkor leginkább azt firtatják: miért titkolóztak az ügyben csaknem egy hónapig az érintett Tiltott Város, a Nemzeti Palotamúzeum illetékesei.

A múzeum vezetése azt állítja, hogy a precíziós műszerrel korábban már legalább ötven vizsgálatot végeztek. Egyúttal megígérték, hogy hamarosan hozzálátnak a tárgy restaurálásához, ennek sikerét illetően azonban egyes kerámia szakértők máris kételyüket fejezték ki.

A ritka lelet a Kínában híres Ko (Ge) porcelán kemence terméke, amely a Szung-dinasztia (960-1279) idején üzemelt. Állítólag ebből a korból viszonylag kevés hasonló tárgy maradt meg épen, ezért az ebben a kemencében készült darabok a legértékesebbek közé tartoznak. 1992-ben egy Szung-korabeli porcelán több mint másfél millió dollárért kelt el egy New York-i árverésen.

A Pekingi Esti Hírlap kedden beszámolt arról, hogy a múzeum 28 nappal a történtek után részletes jelentést írt a Kulturális Minisztériumnak és a műemlékvédelmi főhatóságnak az esetről. Mindkét intézmény vizsgálatot folytat az ügyben, amelynek eredményét nyilvánosságra fogják hozni.

A múzeum illetékesei elhárították azt a feltételezést, hogy szerették volna elhallgatni a balesetet és tagadták, hogy az alkalmazottakat hallgatásra kötelezték volna. Mint mondták, a történtek kivizsgálására egy hónapot kaptak, s a határidőt betartották.

A darabokra tört porcelántálat bemutatta a Kínai Központi Televízió (CCTV) is, ám furcsa módon az nem hasonlít a múzeum honapján korábban - még ép állapotában - közzé tett tálhoz. A rendkívül nyilvánvaló különbség láttán újabb gyanakvó hangok vitatják a történet hitelességét az interneten a hozzászólások között.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskorút gázolt a 18 éves részeg sofőr - videó

Nyilvánosságra hozta a babadagi önkormányzat azt a videófelvételt, amelyen egy részeg fiatal a város… Tovább olvasom