Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Felhasználóik jellemzőiről árulkodnak a Facebook lájkjai

Heteroszexuális vagy meleg, keresztény vagy muzulmán, konzervatív vagy liberális: ezeket a jellemzőket nem mindenki árulja el szívesen magáról. A Facebook közösségi oldal "tetszik" klikkeléseiből azonban nagy valószínűséggel lehet mindezekre következtetni.
Brit kutatók 58 ezer Facebook-felhasználó adatainak vizsgálatával jutottak erre az eredményre.

A lájkolások számítógépes elemzéséből megjósolható a felhasználó neme, etnikai hovatartozása, szexuális irányultsága és a politikai beállítottsága is - írják a társadalomtudósok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

A felhasználó nemét 93 százalékos pontossággal, bőrszínét pedig 95 százalékos pontossággal választotta ki a program. "E csoportok között elég jelentősek a felhasználói minta különbségei ahhoz, hogy szinte tökéletes legyen a besorolás" - vélik a szakértők.

Annak megjósolása, hogy egy felhasználó homo- vagy heteroszexuális férfi-e, az esetek 88 százalékában helyes volt. Nők esetében a 75 százalékos találati arány kevésbé pontos.

Michael Kosinski, a Cambridge-i Egyetem kutatója és kollégái a tanulmányban résztvevők "lájkjait" és az általuk kitöltött adatlapot vetették össze.

A kutatók szerint aki lájkolja a Harey oldalát, az nem túl intelligens.
A kutatók szerint aki lájkolja a Harey oldalát, az nem túl intelligens.

A kutatók érdekes összefüggésekre bukkantak. A televíziós hírműsorokat kifigurázó The Colbert Report című szatirikus műsor "lájkolása" például a magas intelligencia jeleként értelmezhető, a Harley Davidson iránti rajongás kifejezése viszont az ellenkezőjéről árulkodik. Aki a Wu-Tang Clan nevű hiphopcsapatot "lájkolja", nagy valószínűséggel heteroszexuális. A No H8 (azaz No Hate, vagyis Nincs gyűlölet) melegjogi kampány lájkolása homoszexualitásra utalt.

Számítógépes program segítségével a reklámcégek, hivatalok vagy akár a barátok is juthatnak olyan információk birtokába, amelyeket a felhasználó eredetileg nem akart megosztani - figyelmeztetnek a társadalomtudósok.

A digitális nyomok egyre növekvő száma miatt mind nehezebb az emberek számára annak ellenőrzése, milyen beállításaik láthatóak. A közösségi portáloknak jobban kellene ügyelniük az áttekinthetőségre és több kontroll-lehetőséget kellene adniuk felhasználóiknak - mutattak rá a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A testmozgás megvédi a gyerekeket a stressztől

A testmozgás kulcsszerepet játszhat a gyermekeknél a stresszes szituációkkal való megbirkózásban - derült ki egy tanulmányból. Tovább olvasom