Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 7°C Még több cikk.

Felkerül a Republic slágere a 67-es útra

Zenélő aszfalt készül a 67-es úton a Republic örökzöld slágerével: az út a kotta, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája maga a hangszer.
A zenélő utak világszerte ritka és különleges építménynek számítanak. Az 500 méteres ma­gyar zenélő út az ötödik a világon, eddig Japánban, Amerikában, Franciaországban és Dél-Koreában létezik ilyen.

A 67-es út bővülő, Kaposvár felé vezető, muzsikáló szakasza 2019-re készül el, és mi más szólna rajta: a Republic slágere, a 67-es út. A Nemzeti Infra­struktúrafejlesztő Zrt. (NIF) a 444.hu-nak elmondta: ezt az útszakaszfelületet egy gyémántvágóval be­metszik keresztirányba. A hang magassága attól függ, milyen mély a bevágás és a barázdák közti távolság. Az út maga a kotta (bitumenkottának nevezik), a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer.
Gyémántvágóval készülnek az úttest barázdái, amelyek az autó kerekével érintkezve a karosszériába közvetítik a dallamot
Gyémántvágóval készülnek az úttest barázdái, amelyek az autó kerekével érintkezve a karosszériába közvetítik a dallamot

A különleges útszakaszról a Bors megkérdezte Boros Csabát, a Republic zenekar basszusgitárosát, énekesét:

– Ez egy hatalmas megtiszteltetés számunkra, különösen, mert a zenekart Ka­posvárhoz is erős szálak fűzik. Többek között itt volt 1995-ben a nagy dupla koncertünk, amiről mi sem tudtuk, hogy az lesz, csupán olyan sokan jöttek, hogy megismételtük a fellépést. Egyébként kaptam a NIF-től egy 67-es út feliratú táblát, amibe ez az úgynevezett bitumenkotta van belevésve. Persze sokat nem értek belőle, de tudom, hogy ez az alapja annak, hogy a mi dalunkat játssza majd a főút – meséli Boros Csaba, a zenekar frontembere.
 
 
Borsonline.hu

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitalizálták Bertolt Brecht filmhagyatékát

Digitalizálták Bertolt Brecht filmhagyatékát
Sok analóg filmanyagot a megsemmisülés fenyegetett. Tovább olvasom