Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Feltárták a Dr. Oetker náci múltját

A Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak egy új tanulmány szerint, amely a német társaság megbízásából készült.
A müncheni jelenkor-történeti kutatóintézet (IfZ) kutatása alapján a Dr. Oetker már a második világháború előtti nagy hadiipari fejlesztések időszakában is a náci rendszer haszonélvezője volt, mert bekerült a hadsereg legnagyobb élelmiszeripari beszállítói közé. 1939 után pedig mindig hozzáfért az egyre szűkösebb nyersanyagforrásokhoz, termékeit így megszakítás nélkül forgalmazhatta, és a márka népszerűsége töretlenül emelkedett a háború éveiben.

Az Oetker család profitált az árjásításból, a zsidóként megbélyegzett személyek vagyonának és vállalkozásainak kisajátításából is. Számos cégben szereztek tulajdonrészt, köztük olyanokban, amelyeknek új tulajdonosai kényszermunkásokat dolgoztattak. Ez a Dr. Oetker üzemeiben nemigen fordult elő, de csak azért, mert túlnyomórészt nőket alkalmaztak, és ezért nem volt gond a munkaerő biztosítása. Az 1891-ben alapított vállalkozás annak révén került az előnyben részesített cégek közé a náci rezsim idején, hogy a fő tulajdonos Richard Kaselowsky - az első világháborúban elesett Rudolf Oetker özvegyének második férje - kezdettől fogva jó kapcsolatokat ápolt a rendszer legbefolyásosabb vezetőivel. Alig néhány hónappal Hitler kancellári kinevezése után, 1933 májusában belépett az NSDAP-ba - a náci pártba -, és hamar bekerült Heinrich Himmler baráti körébe.

A német sajtóban kedden ismertetett tanulmány szerint Kaselowsky nem volt antiszemita, de nem is csupán haszonlesésből csatlakozott a nácikhoz. Felfogása a világról a legtöbb ponton egyezett a nemzetiszocialista ideológiával, és haláláig hű maradt a rendszerhez. Munkájának vezérelve az volt, hogy "ami jó a Dr. Oetkernek, nem lehet rossz a nemzetiszocialista közösségnek" - emelte ki a tanulmányból a Süddeutshce Zeitung. Az iparmágnás és a nácik kapcsolatának jellemző eleme, hogy a vállalat 1937-ben elnyerte a "nemzetiszocialista mintavállalat" címet, Kaselowsky pedig a Hitler által személyesen kiválasztott díszvendégek között foglalhatott helyet az NSDAP kongresszusán. A cég következő vezetője, Rudolf-August Oetker 1941-től dolgozott a családi vállalkozásban. Ő nemcsak a pártba lépett be, hanem önként csatlakozott az SS-hez.


Az egyebek között a haláltáborokat működtető katonai szervezetben tartalékos tiszti rangot szerzett. Az Oetker-csoport irányítását nevelőapja 1944-ben bekövetkezett halála után vette át. A háború után eljárás indult ellene náci múltja miatt, de 1947-ben felmentették. Fia szerint a rendszer bukása után sem szakított az eszmével. "Az édesapám nemzetiszocialista volt" - mondta a Die Zeit című hetilapban megjelent interjúban August Oetker, aki 1981 és 2009 között vezette a céget. A Dr. Oetker ugyan 2000-ben jelentős összeget fizetett be a kényszermunkások anyagi kárpótlását szolgáló jóvátételi alapba, de Rudolf-August Oetker nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy feltárják és nyilvánosságra hozzák a cég és a nácizmus kapcsolatát. Rudolf-August Oetker 2007-ben halt meg.

A kutatást August Oetker kezdeményezésére indították. A család támogatása nem volt egyöntetű, a nyolc testvér közül többen úgy vélték, hogy az IfZ tanulmánya csak rontja majd apjuk jóhírét.

Olvasóink írták

 • 9. asheralexander 2013. október 25. 14:15
  „pachakuti!
  a nemetek-(a nep-re celzok most)-elhittek hitlernek amiket igert,ugylattak attol ami van -(recesszio)-csak jobb johet!
  tehat a tulnyomo tobbseguk igenis NACI-(nemzetiszocialista)-erzelmu volt!
  legalabbis 1933-es-1944novembere kozt!!”
 • 8. pachakuti 2013. október 23. 11:52
  „4. qrumpli

  Attól tartok, Te mások meséjéből, esetleg (ha a korod engedi) valami régi vélt sérelmedből vezeted le a negyedszázad előtti rendszer működését. Ha higgadtan végig gondolod amit leírtál, belátod, hogy igen erős túlzás.”
 • 7. Roland1000 2013. október 23. 11:52
  „Margit, nem volt minden német náci, úgyhogy szeresd továbbra is a termékeiket...:)”
 • 6. queenmargareth1 2013. október 23. 09:51
  „ó, tényleg minden német náci volt?:(ez rosszul esett, mert szeretem a termékeiket...”
 • 5. asheralexander 2013. október 23. 09:41
  „papsajt!
  oriasi tevedes!!
  meg a Hitler Jugend sem volt Kotelezo mindenkinek!!!
  a Naci partba belepes meg vegkeppen nem!!
  az SS szigoruan Onkentes-("freiwillige")-alapon mukodott,-es meg ugy se volt biztos hogy felveszik az allomanyba!!
  meg a haboru kozismerten ketes kim?enetele ellenere is 44-ben felallitott Magyar SS hadosztalyok-(Hunyadi panzer SS, Maria Theresia SS Kavallerie,stb)-is mindegyik kivetel nelkul "SS Freiwillige Division"-ok voltak!!
  vagyis CSAK es KIZAROLAG Onkentes alapuak!!oda Soha Senkit erovel NEM soroztak be!!”
 • 4. qrumpli 2013. október 23. 09:16
  „Érdekes módon az én fiatal koromban aki nem volt párttag még cspoporvezető sem lehetett!
  Pedig hát az asztán komoly beosztás volt.
  A tudás sokszor vajmi keveset számított.
  Pl: nem tudott oroszul le se érettségizhetett.”
 • 3. papsajt 2013. október 23. 07:21
  „a náci németországban , ha nem lett volna ő is náci, akkor mehetett volna a munkatáborokba lőszert gyártani.
  nem értem mitől meglepő ez.
  a mi kis országunkban sem nyomozzuk,hogy ki volt mkp-s, majd mszmp-s. tudjuk,hogy az aki vinni akarta valamire.
  a mai parlamentben is sok régi mszmp-s ül ellenzéki színekben is, de ebből nem lesz világhír.”
 • 2. pachakuti 2013. október 22. 21:49
  „Kárpótlást! Még!”
 • 1. Roland1000 2013. október 22. 21:30
  „Ez valami új divat, hogy egyesek azzal múlatják az időt, hogy emberekről, cégekről kiderítik a háborús múltjukat? Mint Derrickről is kiderítették azt, amit egész hosszú életében senki nem firtatott. Most, hogy elhunyt, most bírálják. Nem, mintha neki nem lenne már mindegy...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A műkincslopás egyik elkövetője beperli a múzeumot

A rotterdami műcsarnokból (Kunsthal) tavaly hét nagy értékű festményt elrabló egyik román… Tovább olvasom