Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Feltárták a Dr. Oetker náci múltját

A Dr. Oetker "nemzetiszocialista mintavállalat" volt, vezetői pedig a náci rendszer támogatói voltak egy új tanulmány szerint, amely a német társaság megbízásából készült.
A müncheni jelenkor-történeti kutatóintézet (IfZ) kutatása alapján a Dr. Oetker már a második világháború előtti nagy hadiipari fejlesztések időszakában is a náci rendszer haszonélvezője volt, mert bekerült a hadsereg legnagyobb élelmiszeripari beszállítói közé. 1939 után pedig mindig hozzáfért az egyre szűkösebb nyersanyagforrásokhoz, termékeit így megszakítás nélkül forgalmazhatta, és a márka népszerűsége töretlenül emelkedett a háború éveiben.

Az Oetker család profitált az árjásításból, a zsidóként megbélyegzett személyek vagyonának és vállalkozásainak kisajátításából is. Számos cégben szereztek tulajdonrészt, köztük olyanokban, amelyeknek új tulajdonosai kényszermunkásokat dolgoztattak. Ez a Dr. Oetker üzemeiben nemigen fordult elő, de csak azért, mert túlnyomórészt nőket alkalmaztak, és ezért nem volt gond a munkaerő biztosítása. Az 1891-ben alapított vállalkozás annak révén került az előnyben részesített cégek közé a náci rezsim idején, hogy a fő tulajdonos Richard Kaselowsky - az első világháborúban elesett Rudolf Oetker özvegyének második férje - kezdettől fogva jó kapcsolatokat ápolt a rendszer legbefolyásosabb vezetőivel. Alig néhány hónappal Hitler kancellári kinevezése után, 1933 májusában belépett az NSDAP-ba - a náci pártba -, és hamar bekerült Heinrich Himmler baráti körébe.

A német sajtóban kedden ismertetett tanulmány szerint Kaselowsky nem volt antiszemita, de nem is csupán haszonlesésből csatlakozott a nácikhoz. Felfogása a világról a legtöbb ponton egyezett a nemzetiszocialista ideológiával, és haláláig hű maradt a rendszerhez. Munkájának vezérelve az volt, hogy "ami jó a Dr. Oetkernek, nem lehet rossz a nemzetiszocialista közösségnek" - emelte ki a tanulmányból a Süddeutshce Zeitung. Az iparmágnás és a nácik kapcsolatának jellemző eleme, hogy a vállalat 1937-ben elnyerte a "nemzetiszocialista mintavállalat" címet, Kaselowsky pedig a Hitler által személyesen kiválasztott díszvendégek között foglalhatott helyet az NSDAP kongresszusán. A cég következő vezetője, Rudolf-August Oetker 1941-től dolgozott a családi vállalkozásban. Ő nemcsak a pártba lépett be, hanem önként csatlakozott az SS-hez.


Az egyebek között a haláltáborokat működtető katonai szervezetben tartalékos tiszti rangot szerzett. Az Oetker-csoport irányítását nevelőapja 1944-ben bekövetkezett halála után vette át. A háború után eljárás indult ellene náci múltja miatt, de 1947-ben felmentették. Fia szerint a rendszer bukása után sem szakított az eszmével. "Az édesapám nemzetiszocialista volt" - mondta a Die Zeit című hetilapban megjelent interjúban August Oetker, aki 1981 és 2009 között vezette a céget. A Dr. Oetker ugyan 2000-ben jelentős összeget fizetett be a kényszermunkások anyagi kárpótlását szolgáló jóvátételi alapba, de Rudolf-August Oetker nem volt hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy feltárják és nyilvánosságra hozzák a cég és a nácizmus kapcsolatát. Rudolf-August Oetker 2007-ben halt meg.

A kutatást August Oetker kezdeményezésére indították. A család támogatása nem volt egyöntetű, a nyolc testvér közül többen úgy vélték, hogy az IfZ tanulmánya csak rontja majd apjuk jóhírét.

Olvasóink írták

 • 9. asheralexander 2013. október 25. 14:15
  „pachakuti!
  a nemetek-(a nep-re celzok most)-elhittek hitlernek amiket igert,ugylattak attol ami van -(recesszio)-csak jobb johet!
  tehat a tulnyomo tobbseguk igenis NACI-(nemzetiszocialista)-erzelmu volt!
  legalabbis 1933-es-1944novembere kozt!!”
 • 8. pachakuti 2013. október 23. 11:52
  „4. qrumpli

  Attól tartok, Te mások meséjéből, esetleg (ha a korod engedi) valami régi vélt sérelmedből vezeted le a negyedszázad előtti rendszer működését. Ha higgadtan végig gondolod amit leírtál, belátod, hogy igen erős túlzás.”
 • 7. Roland1000 2013. október 23. 11:52
  „Margit, nem volt minden német náci, úgyhogy szeresd továbbra is a termékeiket...:)”
 • 6. queenmargareth1 2013. október 23. 09:51
  „ó, tényleg minden német náci volt?:(ez rosszul esett, mert szeretem a termékeiket...”
 • 5. asheralexander 2013. október 23. 09:41
  „papsajt!
  oriasi tevedes!!
  meg a Hitler Jugend sem volt Kotelezo mindenkinek!!!
  a Naci partba belepes meg vegkeppen nem!!
  az SS szigoruan Onkentes-("freiwillige")-alapon mukodott,-es meg ugy se volt biztos hogy felveszik az allomanyba!!
  meg a haboru kozismerten ketes kim?enetele ellenere is 44-ben felallitott Magyar SS hadosztalyok-(Hunyadi panzer SS, Maria Theresia SS Kavallerie,stb)-is mindegyik kivetel nelkul "SS Freiwillige Division"-ok voltak!!
  vagyis CSAK es KIZAROLAG Onkentes alapuak!!oda Soha Senkit erovel NEM soroztak be!!”
 • 4. qrumpli 2013. október 23. 09:16
  „Érdekes módon az én fiatal koromban aki nem volt párttag még cspoporvezető sem lehetett!
  Pedig hát az asztán komoly beosztás volt.
  A tudás sokszor vajmi keveset számított.
  Pl: nem tudott oroszul le se érettségizhetett.”
 • 3. papsajt 2013. október 23. 07:21
  „a náci németországban , ha nem lett volna ő is náci, akkor mehetett volna a munkatáborokba lőszert gyártani.
  nem értem mitől meglepő ez.
  a mi kis országunkban sem nyomozzuk,hogy ki volt mkp-s, majd mszmp-s. tudjuk,hogy az aki vinni akarta valamire.
  a mai parlamentben is sok régi mszmp-s ül ellenzéki színekben is, de ebből nem lesz világhír.”
 • 2. pachakuti 2013. október 22. 21:49
  „Kárpótlást! Még!”
 • 1. Roland1000 2013. október 22. 21:30
  „Ez valami új divat, hogy egyesek azzal múlatják az időt, hogy emberekről, cégekről kiderítik a háborús múltjukat? Mint Derrickről is kiderítették azt, amit egész hosszú életében senki nem firtatott. Most, hogy elhunyt, most bírálják. Nem, mintha neki nem lenne már mindegy...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A műkincslopás egyik elkövetője beperli a múzeumot

A rotterdami műcsarnokból (Kunsthal) tavaly hét nagy értékű festményt elrabló egyik román… Tovább olvasom