Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Filmsztárok szólaltak fel a női egyenjogúságért a filmiparban

A női egyenjogúságért szólalt fel a filmiparban Calvin Klein cannes-i magánpartiján Rachel Weisz, Emily Blunt és Isabelle Huppert.
"Nagyon szomorú, hogy egy ilyen esemény megszervezésére szükség van, de igenis fel kell hívni a figyelmet a nők filmiparban játszott szerepére. Kiábrándítóan kevés a nő a rendezők, forgatókönyvírók között. Több női nézőpontból készült filmre van szükség" - jelentette ki a hétfő esti eseményen Weisz.

Az elmúlt évben számos kiemelkedően sikeres női filmes hívta fel a figyelmet a filmgyártásban a nőket sújtó egyenlőtlenségre. A női és férfi filmesek közötti szakadék szűkítését sürgették, továbbá azt, hogy a nők több lehetőséghez juthassanak a kamera előtt és mögött is.

Emily Blunt szerint - aki legutóbb Tom Cruise mellett akcióhőst alakított A holnap határán című produkcióban - szerepe jó alkalmat adott arra, hogy megmutassa, a nők is lehetnek egyenrangú akcióhősök férfi színésztársaik oldalán. "Jó dolog rávezetni az emberek gondolkodását, hogy a nők is lehetnek kemények és halálosak" - fűzte hozzá.

A cannes-i filmfesztivál évtizedek óta először nyílt meg egy női rendező filmjével, a felnőtté válásról szóló La tete haute (Fel a fejjel) című drámát Emmanuelle Bercot készítette.

A cannes-i fesztivál igazgatója vitát kavart interjúival, amelyekben azt hangoztatta, hogy nagyon kevés a női filmrendezők száma a világon. Ugyanakkor leszögezte, hogy a mustrára érdemük szerint és nem a női rendezők előretolásának szándékával válogatták a filmeket.

Isabelle Huppert, aki három, Cannes-ban debütáló filmben is játszik, arra hívta fel a figyelmet, hogy a női szerepeknek fejlődniük kellene a filmekben. "Szerintem a nők jó úton járnak" - jelentette ki hozzátéve, hogy mind jobb filmek születnek a jó női szerepek, a jó női rendezések és forgatókönyvek nyomán.

Alig két héttel a cannes-i mustra előtt az Egyesült Államokban női és polgári szabadságjogokat védő szervezetek szorgalmaztak vizsgálatot a női filmrendezők hollywoodi diszkriminációja miatt, ugyanis az álomgyárban felméréseik szerint ma kevesebb nő dolgozik rendezőként, mint két évtizeddel ezelőtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darth Vaderrel kampányolnak a bukósisakos kerékpározásért

Darth Vaderrel népszerűsíti a német közlekedési minisztérium a gyerekek körében a bukósisak… Tovább olvasom