Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Fotókiállítás nyílt Brüsszelben a ˝bársonyos forradalom˝ évfordulóján

Szabadtéri fotókiállítás nyílt kedd este Brüsszelben az Európai Parlament (EP) épülete előtti téren.
Szabadtéri fotókiállítás nyílt kedd este Brüsszelben az Európai Parlament (EP) épülete előtti téren a kelet-közép-európai rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS), valamint tíz brüsszeli nagykövetség - köztük a magyar külképviselet - szervezésében, Szabadság Expressz címmel.

Ünnepi beszédében Martin Schulz EP-elnök - német szociáldemokrata politikus - egyebek közt arról szólt, hogy a németek kettős értelemben is a rendszerváltás lekötelezettjei.

Az 1989-es események ugyanis - mondta - nem csupán az addig kettéosztott Németország egyesülését tették lehetővé, hanem egyúttal azt is, hogy az egyesülés nyomán a keletnémetek azonnal az EU polgáraivá válhattak.

Erre - tette hozzá - a többi kelet-közép-európai nemzetnek még sokáig kellett várakoznia. A fotókiállítást a csehszlovák kommunista rezsimet megbuktató 1989. november 17-i prágai "bársonyos forradalom" évfordulójához időzítették.

A brüsszeli EP-székház előtti teret időközben a lengyel Szolidaritás mozgalomról nevezték el.

A kiállítást az ENRS hálózathoz kötődő történészek állították össze, annak az ismeretterjesztő kampánynak a keretében, amelynek célja - a magyar, a lengyel, a német és a szlovák kulturális tárca segítségével - bemutatni a negyedszázaddal ezelőtti eseményeket és azok mozgatórugóit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a vágóhídtól Írország meleg bikája, Benjy

A bika "bűne", hogy idén egyetlen üszőt sem volt képes megtermékenyíteni gazdája nyugat-írországi… Tovább olvasom