Délmagyar logó

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

George Clooney dokumentumfilmet készít a guatemalai püspökgyilkosságról

George Clooney dokumentumfilmet készít a guatemalai püspökgyilkosságról
A film egy politikai gyilkosságokat bemutató hatrészes sorozat egyik darabja lesz.
George Clooney dokumentumfilmet készít a guatemalai püspökgyilkosságról: a hollywoodi sztár producerként és narrátorként is közreműködik a filmben, amely Juan Gerardi Conedera guatemalai segédpüspök 1998-as meggyilkolásának körülményeit dolgozza fel.

A film egy politikai gyilkosságokat bemutató hatrészes sorozat egyik darabja lesz - közölte a Kathpress katolikus hírügynökség a Prensa libre guatemalai napilapra hivatkozva.
    
Két évvel a guatemalai polgárháború (1960-1996) vége után, 1998 áprilisában a katolikus egyház átfogó, hivatalos vizsgálati jelentést készített a polgárháborúban elkövetett háborús bűncselekményekről. A háborúban mintegy 55 ezer ember vesztette életét, a jelentés szerint kilencven százalékuk a hadsereg áldozata volt.
    
Két nappal később lelőtték a 75 éves Gerardi püspököt, a jelentés fő kezdeményezőjét. A Közép-amerikai Jogvédő Bizottság (Codehuca) guatemalai katonatiszteket vádolt a bűnténnyel.
    
A gyilkosságot a mai napig nem sikerült teljesen felderíteni. A fő tetteseket 2001-ben elítélték, 13 katona ügye, akiket feltételezett társtettesekként tartanak számon, még mindig függőben van.
    
Gerardi püspök fáradhatatlanul ostorozta az emberi jogok ellen elkövetett bűnöket és a hadsereg kíméletlen fellépését a polgárháború 36 éve alatt.
    
A polgárháborúnak - amelyben sok tízezer polgári áldozat között több mint húsz papot is megöltek - csak 1996-ban vetett véget az Alvaro Arzu elnök és a Guatemelai Nemzeti Forradalmi Unió között megkötött békeszerződés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Charles Aznavour francia énekes-dalszerző csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán.

Charles Aznavour francia énekes-dalszerző csillagot kap a hollywoodi Hírességek sétányán.
A francia Sinatrának is nevezett énekes több mint ezer dalt komponált, sanzonénekesként pedig… Tovább olvasom