Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gérard Depardieu visszaadja francia útlevelét

Az őt ért éles kritikákra válaszul visszaadja francia útlevelét Gérard Depardieu, aki belga területen vásárolt magának házat, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie.
A 63 éves filmsztár nyílt levélben tudatta szándékát Jean-Marc Ayrault francia miniszterelnökkel. "Ezennel visszaadom az útlevelemet és a társadalombiztosítási számomat, amelyet soha nem használtam. Mostantól nem ugyanaz a hazánk, én egy igazi európai vagyok, egy világpolgár, ahogyan azt az apám belém oltotta" - fogalmazott levelében a filmsztár, aki támadások kereszttüzébe került Belgiumba költözése miatt.

A francia miniszterelnök egy televíziós interjúban "igencsak szánalmas" és "hazafiatlan" cselekedetnek nevezte a filmsztár adóelkerülési lépését.

Gérard Depardieu a magas adók elől menekülő francia szupergazdagok kedvelt belga falucskájában, a Lille francia nagyvárostól mindössze 20 kilométerre, közvetlenül a határ túloldalán fekvő Néchinben vásárolt ingatlant és jelentkezett be állandó lakosként.

Már november elején elterjedt a szóbeszéd Franciaországban, hogy Depardieu Belgiumba "menekítette vagyonát", de a múlt hétig ezt senki nem erősítette meg. Egy hete a Néchint is magába foglaló nagyközség, Estaimpuis polgármestere, Daniel Senesael megerősítette belga tévétársaságoknak, hogy a francia filmcsillag ott vásárolt lakóingatlant, mégpedig valóban az előnyösebb adózási feltételek miatt.

Belgiumban nincs vagyonadó, nem kell adót fizetni az ingatlaneladásból származó többletjövedelem után sem és kedvezőbbek az öröklési szabályok is. Ezen előnyök megszerzéséhez nem szükséges a belga állampolgárság, elég belgiumi lakóhellyel rendelkezni. A festői fekvésű Néchinben van a lakhelye az Auchan áruházláncot tulajdonló Mulliez család több tagjának is.

Olvasóink írták

 • 4. rózsakert 2012. december 17. 13:35
  „igaza van.”
 • 3. x 2012. december 17. 00:59
  „http://www.delmagyar.hu/forum/francia_valtozasok/32/2000286/?action=kifejt”
 • 2. jozko 2012. december 16. 23:43
  „Beszélhet az Elnök Úr!
  Depardieu megszállott, nagyon is "materialista" szemléletű művész - ha úgy tetszik, anyagias.
  Fogához ver minden centet!”
 • 1. x 2012. december 16. 19:44
  „Emiatt?
  http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/tizezrek_tuntettek_a_meleghazassagert_parizsban/2311741/
  Erre föl én is visszaadnám francia útlevelemet, ha lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyarmati Andrea: Az úszás ajándék volt, nem életcél

A sportolóból lett gyermekgyógyász arról is mesélt nekünk, hogyan lett belőle orvos, mik a gyereknevelés buktatói, mennyit számít az étkezés és mire nevel a sport. Tovább olvasom