Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Gigantikus cukorszobor a fekete New York-i cukorgyári munkások tiszteletére

Kara Walker művész négy tonna cukorból készült monumentális alkotása elfoglalja a brooklyni Williamsburg negyedben fekvő Domino Cukorgyár egykori hatalmas üzemcsarnokának jórészét.
Egy gigantikus, 10,5 méter magas szfinxszerű cukorszoborral tisztelegnek az egykori afroamerikai cukorgyári munkások előtt a világ hajdan legnagyobb cukorfinomítójában New Yorkban.

Kara Walker művész négy tonna cukorból készült monumentális alkotása elfoglalja a brooklyni Williamsburg negyedben fekvő Domino Cukorgyár egykori hatalmas üzemcsarnokának jórészét.


A szfinxszerűen fekvő fekete bőrű munkásnő feje enyhén eltúlzott afrikai vonásokat mutat. Fejét fejkendő fedi, keblei viszont fedetlenek, öklét előre tartja.

A műveiben főleg a faji megkülönböztetés és általában a diszkrimináció, a szexuális kizsákmányolás és a hatalom kérdéseit feszegető művésznő szerint a megformált alak egyszerre fejezi ki az alávetettséget és a dominanciát.

Az A Subtlety or the Marvelous Sugar Baby című hófehér alkotáson kívül több kisebb, fiatal fiúkat ábrázoló, melaszbevonatú szobor is került az üzemcsarnokba. A barnás munkásfiúk kezükben nagy cukroskosarakat tartanak, benne finomítatlan cukorral.


Az 1880-as években épült Domino Sugar Refinery a maga korában a világ legnagyobb cukorgyára volt, innét származott az Egyesült Államokban fogyasztott cukor több mint fele.

A cukorgyár területén nemsokára öt futurista felhőkarcoló épül, mindörökre megváltoztatva a megújulásnak mindeddig ellenálló williamsburgi rozsdaövezet arculatát a Manhattant és Brooklynt elválasztó folyó partján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pamela Anderson melleivel hódít a 62 éves Cicciolina

20 év után kellett kicserélnie az implantátumokat: azt hitte örök életre szólnak. Szerencsére… Tovább olvasom