Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Gombold újra! a belgiumi dizájnfesztiválon

A fiatal magyar divattervezők munkáit bemutató kiállítás október 26-ig tekinthető meg Brüsszelben.
A belgiumi dizájnfesztiválhoz kapcsolódva szerdától a brüsszeli magyar kulturális intézetben vendégeskedik a Gombold újra! - Divat a magyar 2.0 pályázat több kreációja.

A magyar divatkiállítást az intézet a belgiumi Design September rendezvénysorozathoz illeszkedve rendezte meg, amely egy hónapon át összesen több mint 100 eseménynek ad otthont, és amely ezáltal olyan fórummá vált a térségben, amelyen a belga és a nemzetközi dizájnszakma képviselői bemutatkozhatnak a szélesebb közönségnek - közölte a Balassi Intézet.

A kiállítást Kovács Tamás Iván, Magyarország belgiumi nagykövete és Kovács Zoltán, a Gombold újra! pályázat szervezésében is részt vállaló Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára nyitotta meg.

A nagykövet rövid beszédében a fiatal tervezők alkotásait méltatva a magyar kreativitás fantasztikus példáiról beszélt, az államtitkár pedig azt idézte fel, hogyan született meg az uniós magyar elnökség idején a Gombold újra! pályázat ötlete. Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar elnökség idején az volt a céljuk, hogy újrateremtsék azokat a hagyományokat, amelyek szerinte a "hányatott sorsú XX. században", a kommunizmus négy és fél évtizede és részben a rendszerváltás óta eltelt húsz évben sem találtak gazdára.

"Az a szándékunk, hogy ezzel egy olyan tradíciót indítsunk el, amely önmaga is tradíció, és sikeresen gombolyítja fel azokat az elveszett szálakat, azokat az elveszett tradíciókat, amelyekre mindannyiunknak olyí nagy szüksége van" - magyarázta Kovács Zoltán, aki "egyszerre a kreativitás és az akarat diadalának" nevezte a fialok alkotásait.

Az első Gombold újra! pályázatot a magyar uniós elnökség egyik kiemelkedő kulturális eseményének nevezte a megnyitón Teszári Nóra, a Gombold újra! szóvivője, aki elmondta, az akkori feladat az volt, hogy fiatal tervezők a magyar viselettörténet bármely darabját átdolgozzák és kortárs, hordható formában valósítsák meg. Az első pályázat sikerén felbuzdulva a KIM a Design Terminállal karöltve rendezte meg a Gombold újra! 2.0-t, amely tavasszal a tavalyinál is nagyobb sikert aratott a budapesti Millenárison - idézte fel Teszári Nóra.

A fiatal magyar divattervezők munkáit bemutató kiállítás, amelyet a Balassi Intézet, a Magyar Hullám Kulturális és Közéleti Társaság és a Design Terminál közösen szervezett, október 26-ig tekinthető meg Brüsszelben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mellékletet szentel Katalin topless fotóinak egy dán lap

A fotókat elsőként a francia Closer magazin olvasóközönsége vehette szemügyre. Tovább olvasom