Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Gyakoribb a fiatalkori szélütés az alkohollal és droggal visszaélők között

A fiatalabb felnőtt korban szélütést kapott emberek között magas a nagyivók és a kábítószer-használók, illetve a dohányosok aránya - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.
A szélütésre gyakran az idős emberek betegségeként gondolunk, ám a kutatók szerint a kábítószerekkel való visszaélés vagy a súlyos alkoholfogyasztás miatt a szívben és az erekben hosszabb távon kialakuló elváltozások erőteljesen növelik a betegség kockázatát fiatalabb korban is.

Brett Kissela kutatásvezető, a Cincinnati Egyetem munkatársa csoportjával közel 1200 szélütésen átesett páciens adatainak elemzése után jutott arra a megállapításra, hogy "az anyagokkal való visszaélés gyakori a szélütést elszenvedett fiatal felnőttek körében".

Mint a Stroke című szakfolyóiratban közzétett tanulmányában írta, az 55 évnél fiatalabb korban szélütést elszenvedett pácienseket szükséges lenne tanácsokkal ellátni az alkoholfogyasztással és a droghasználattal kapcsolatban is.

Az amerikai járványügyi hatóság, a CDC adatai szerint évente közel 800 ezer embert ér szélütés az Egyesült Államokban, egy tanulmány szerint az összes érintett körülbelül öt százalékának kora esik 18 és 44 év közé.

Kissela csoportja mostani kutatásában a vér- és vizeletmintákból kimutatott, alkohol- és droghasználatra vonatkozó adatokat vette figyelembe. Elemzésük szerint 2005-ben a szélütést elszenvedett fiatal páciensek több mint fele aktív dohányos volt, minden ötödik pedig kábítószert használt. A szélütésüket megelőző 24 órán belül a páciensek 13 százaléka fogyasztott alkoholt vagy használt kábítószert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves az SMS: a fiatalok inkább szöveges üzenet küldenek, mint telefonálnának

Az SMS életeket mentett, egy új nyelvjárás fejlődött ki belőle, és hatalmas profitot termel a… Tovább olvasom