Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Gyász! Meghalt a világhírű zenész

Kilencvenegy éves korában elhunyt Buddy DeFranco amerikai dzsesszklarinétos, a bebop stílus úttörője.
Kilencvenegy éves korában elhunyt Buddy DeFranco neves amerikai dzsesszklarinétos, a bebop stílus világhírű úttörője.

DeFranco a Florida államban lévő Panama City egyik kórházában halt meg szerdán - közölte családja a hétvégén az AP amerikai hírügynökséggel.

Több mint 70 éven át tartó pályafutása során olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint Frank Sinatra, Billie Holiday, Tony Bennett, Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Oscar Peterson, Charlie Parker és Dizzy Gillespie.

Buddy DeFranco az a klarinétos volt, aki onnan kezdve, ahol Benny Goodman abbahagyta, a harmonikus, ritmikus zenei nyelvtől haladt előre a bebop egy sokkal vakmerőbb világába és azon túlra, miközben soha nem feledkezett meg arról, hogy zenéje a szvingben gyökerezik - emlékezett meg róla Ken Peplowski dzsesszklarinétos.

Már tizennégy éves korában megnyerte az amerikai nemzeti Tommy Dorset-szvingversenyt. A negyvenes években olyan neves szvingzenészekhez csatlakozott, mint Gene Krupa, Charlie Barnet és Tommy Dorsey együttese. A big bandek kora leáldozásával, az 50-es években Count Basie együttesében játszott, és a modern dzsessz forradalmának vezető alakjává vált a gyors tempójáról, virtuóz improvizációjáról ismert bebop stílus klarinéton való meghonosításával. Saját zenekart is alapított, amellyel európai turnén is járt.

A szvingről soha nem feledkezett meg, 1966 és 1974 között ő vezette a Glenn Miller Orchestrát.

Pályafutása során a zenei szakfolyóiratok, köztük a Downbeat és a Metronome számtalanszor választották meg az év legjobb dzsesszklarinétosának.

Több mint 160 lemezfelvételt készített.

2007-ben a Nemzeti Alapítvány a Művészetekért (National Endowment for the Arts) nevű szervezet Jazz Masters-díját vehette át.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában turnézik a Concerto Budapest

A Zeneakadémia rezidens zenekara a korábbi sikerek alapján telt házas koncertekre számít. Tovább olvasom