Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Gyász! Meghalt Demis Roussos

A 68 éves görög énekest szombatról vasárnapra virradó éjjel érte a halál egy athéni kórházban.
Elhunyt Demis Roussos világhírű görög énekes. A 68 esztendős sztárt szombatról vasárnapra virradó éjjel érte a halál egy athéni kórházban.

Az egykori Aphrodite’s Child nevű rockegyüttes frontemberének, a hetvenes évek népszerű popikonjának halálhírét Párizsban jelentette be egy Twitter-üzenetben barátja, Nikosz Aliagasz.

Demis Roussosnak mintegy harminc lemeze jelent meg, világszerte több mint 50 millió albumát adták el. Legismertebb slágerei közé tartozik a Rain and Tears, a We Shall Dance, a Forever and Ever és a My Friend the Wind, valamint a Goodbye My Love, Goodbye.

Jómódú görög szülők gyermekeként született 1946. június 15-én Alexandriában. A család a hatvanas évek elején hagyta el Egyiptomot, és települt vissza Athénbe. A számos nyelven - köztük görögül, arabul, franciául, angolul - beszélő Roussos barátaival együttest alapított, ő maga gitáron és bőgőn játszott. Még húsz éves sem volt, amikor a maga lábára állt. Későbbi pályafutására nagy hatással volt, hogy 1966-ban megismerkedett Vangelisszel. Ösztönzésére próbálkozott meg a szólóénekléssel is.

2006. szeptember 3-án a lengyel Sopoti Feszitválon készített kép Demis Roussos világhírű görög énekesről, az egykori Aphrodite’s Child nevű progresszív rockzenekar frontemberéről. Fotó: MTI/EPA/Barba
2006. szeptember 3-án a lengyel Sopoti Feszitválon készített kép Demis Roussos világhírű görög énekesről, az egykori Aphrodite’s Child nevű progresszív rockzenekar frontemberéről.
Fotó: MTI/EPA/Barbara Ostrowska

A hatvanas évek végén Vangelisszel együtt egyik alapítója volt az Aphrodite’s Child (Aphrodité gyermekei) görög rockegyüttesnek. A bandának három sikeres albuma készült: 1968-ban az End Of the World, 1969-ben az It's Five O'Clock és 1972-ben 666 címmel. Első világslágerük a ma már klasszikusnak számító Rain And Tears (Eső és könnyek) volt.

Roussos 1971-ben jelentkezett első szólóalbumával, amely az On The Greek Side Of My címet kapta. A hetvenes években egy sor nagylemezt készített, milliók ismerték meg dalait, népszerűségét segítette, hogy angolul, franciául, németül, olaszul és spanyolul is kiadták a korongokat.

A következő évtizedekben is jelen volt a zenei életben, turnézott és további lemezei jelentek meg. Az elmúlt évtizedben azonban kevesebbet lehetett hallani róla, bár visszavonulását nem jelentette be. 2009-ben Demis címmel fiatal zenészekkel készített albumot, amelynek dalai a hatvanas évek beat- és rockzenéjéhez nyúltak vissza.

Roussost 2013-ban az athéni francia nagykövet a Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki. A mosolygós sztár családja körében vette át az elismerést, de egészségi állapota miatt a ceremónia alatt ülve maradt. A világhírű énekes koncertturnéi során Budapesten is fellépett.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demis Roussos 6+1 legjobb dala

A világhírű görög énekes 68 éves korában vasárnapra virradóra hunyt el egy athéni kórházban. Tovább olvasom