Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Gyermeket vár Kate Middleton!

Vilmos herceg feleségét hétfőn megfigyelésre kórházba vitték a terhesség okozta akut reggeli rosszullétei miatt.

Gyermeket vár Vilmos herceg felesége - a hírt hétfő este jelentette be hivatalosan a brit királyi ház.

Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a brit trón második számú várományosa - tavaly áprilisban esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének, Catherine "Kate" Middletonnak. Az újdonsült házaspárnak az esküvő után a Cambridge hercege, illetve hercegnője címet adományozta II. Erzsébet királynő, Vilmos nagymamája.

Katalin hercegnő "terhességéről" az esküvő óta eltelt másfél évben rendszeresen lábra kaptak találgatások a brit és a világsajtóban, ám ezek rendre téves információnak bizonyultak. Most viszont a St. James-palota - Vilmos és Károly herceg közös londoni hivatala - véget vetett a találgatásoknak, hivatalosan is bejelentve az örömteli hírt.

A tájékoztatás szerint a hercegnőt hétfőn megfigyelésre kórházba vitték a terhesség okozta "nagyon heveny reggeli rosszullétei" miatt. Nem hivatalos értesülések szerint a nyilvánvalóan eltitkolhatatlan kórházi kezelés miatt jelentették be már most Katalin terhességét, amely az udvar szóvivőjének szűkszavú tájékoztatása szerint "nagyon korai szakaszában" jár.

Az illetékes hozzátette, hogy a majdani nagy- és dédszülők, vagyis Károly herceg, valamint a 86 esztendős II. Erzsébet királynő és 91 éves férje, Fülöp edinburghi herceg "elragadtatással" értesült a hírről, csakúgy, mint a reménybeli nagybácsi, Harry herceg, Vilmos jelenleg Afganisztánban szolgáló öccse.

A hercegi házaspár elsőszülött gyermeke - függetlenül attól, hogy fiú lesz-e vagy lány - minden bizonnyal a harmadik helyre kerül a brit trónutódlási sorrendben, Károly trónörökös és Vilmos mögé, tavaly ugyanis hivatalos döntés született arról, hogy három évszázad után mentesítik a brit trónutódlási törvényeket a vallási és a nemek közötti diszkriminációtól. Ennek alapján, ha Vilmos herceg és Katalin hercegnő majdani első gyermeke leány lesz, esetleges öccse nem kerülhet elé a trónutódlási sorban csak azért, mert fiúnak született.

II. Erzsébet királynő csak azért ülhet - immár több mint 60 éve - az Egyesült Királyság trónján, mert szüleinek, VI. György királynak és Erzsébet anyakirálynőnek nem voltak fiúgyermekei.

Az éppen egy éve jóváhagyott, történelmi jelentőségű módosítási javaslatok értelmében az sem lesz akadálya a hercegi utód trónra lépésének, ha netán katolikus hitben nevelkedett házastársat választ magának.

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement gondoskodik a mai napig arról, hogy Angliának ne lehessen katolikus uralkodója, sőt még olyan sem, akinek a házastársa "pápista". A jogszabály a holland származású protestáns angol király, III. (Orániai) Vilmos uralkodásának egyik utolsó törvénykezési aktusa volt. Vilmos, akit a katolikus érzelmű II. Jakab elzavarása után hívtak meg az angol trónra, igyekezett a katolicizmus szellemét is mindörökre távol tartani a koronától.

E törvények ma már egyértelműen ütköznek a vallások és nemek közötti megkülönböztetést tiltó brit és európai uniós jogszabályokkal, és a brit kormány tavalyi módosítási kezdeményezései e vallási és nemi diszkriminációk megszüntetését célozzák, az uralkodóház teljes egyetértésével.

Katalin hercegnő 31 esztendősen - vagyis a brit monarchia eddigi hagyományai alapján meglehetősen későn - fogja világra hozni első gyermekét. Diana hercegnő éppen tíz évvel volt fiatalabb, amikor Vilmos 1982-ben megszületett. Udvari bennfentesek azonban már korábban igyekeztek lehűteni az utóddal kapcsolatos várakozásokat, rendre arról tájékoztatva a türelmetlenkedő bulvársajtót, hogy Vilmos és Katalin "nem siet".

A palotabeli jól értesültek korábbi beszámolói szerint a hercegi házaspár mindenképpen meg akarta várni, hogy az uralkodó trónra lépésének idei 60. évfordulójára rendezett gyémántjubileumi ünnepségsorozat, valamint a nyári londoni olimpia sikeresen lebonyolódjék, és eredetileg is csak e nagyszabású rendezvények után tervezték a gyermekáldást.

Olvasóink írták

 • 16. Smerdis 2012. december 04. 22:35
  „8. geysa1 2012.12.04. 10:38

  gondolom Te már nyertél pár szépségversenyt. amúgy meg szánalmas, hogy neked ez a fontos valakiben, a kinézete...”
 • 15. macs 2012. december 04. 19:11
  „Lehet, hogy nekünk ez csak celeb hír, de a briteknek biztosan sokkal több, hiszen jövendő uralkodójukról van szó. :-)”
 • 14. norma 2012. december 04. 18:22
  „Igazad van királyi családról van szó! És?”
 • 13. queenmargareth1 2012. december 04. 13:17
  „ez nem celeb hír!Azért egy királyi család tagjairól van szó!”
 • 12. norma 2012. december 04. 12:01
  „Mindig szép hír ha valaki aki szeretne kisbabát, gyermeket vár. De akkor, amikor felfújják a hírt és már a csapból is az folyik (mégpedig folyni fog még egy jó darabig) akkor már nem nevezhető szép hírnek. Sok olyan nő van, aki nem anyatípus mégis szeretne gyermeket, de aztán mégsem sikerül . Kate örülhet, hogy olyan közegben van, ahol azonnal segítenek, összehasonlítva sok olyan nem anyatípussal, aki hiába várná a segítséget.... de ő senkit sem érdekel mert csak egy a sok közül :(”
 • 11. macs 2012. december 04. 11:54
  „Olyan aranyosak a hozzászólások.
  Nem egy anyatípus, ez tetszik. Milyen az anyatípus?
  Nagyapja sem egy szépség, ..... nem számíthatnak az alattvalók valami gyönyörűségre, ez a másik gyöngyszem.
  Aranyérmes: Szegény, olyan kis béka.”
 • 10. queenmargareth1 2012. december 04. 11:52
  „Szerintem bájos, sőt szép és kedves asszony lehet és elég feszültségben élnek, így ez is rátehet a rosszullétekre.Remélem elmúlik és boldog kismamaként telik a többi hónap.:)”
 • 9. IVY 2012. december 04. 11:26
  „Szegény, olyan kis béka.
  Remélhetőleg épségben megússza a nehéz hónapokat.”
 • 8. geysa1 2012. december 04. 10:38
  „Mit mondjak: a nagyapja sem egy szépség és amennyiben a kék vérvonal tovább fog menni, nem számíthatnak az alattvalók valami gyönyörűségre. :-)”
 • 7. Lisa1 2012. december 04. 10:32
  „A média részéről a tájékoztatás egy nemes feladat, küldetés. A gond a közzétett "hírek" prioritásával,
  mélységével és terjedelmével történik.

  A lufit is csak addig szabad fújni, amennyi levegőt elbír, egyébként - kipukkan...”
 • 6. Lisa1 2012. december 04. 09:53
  „4. mazsolaszolo 2012.12.04
  Egy magát bölcsnek tartó ember nem ostobáz le senkit, legfeljebb elmondja a saját, jogában álló véleményét....amit mástól is tolerál... az pedig, hogy egy beteg se kerüljön dehidratált állapotba, infúzióra kötik.

  A terhesség, anyaság útja nem könnyű, sokan végig jártuk, minden velejárójával. Akik vállalják, tudják.
  És amikor a megszületett gyermeket az anya a karjaiban tartja---minden nehézség és fájdalom
  a múltba száll....”
 • 5. Lisa1 2012. december 04. 09:33
  „3. MARGARÉTA11 2012.12.04

  ...egy trónörökössel több...és a sornak itt még nem lesz vége...”
 • 4. mazsolaszolo 2012. december 04. 09:27
  „2. Mindig imádom, amikor ostoba, irigy emberek magukból indulnak ki és hülyeséget beszélnek.
  Nem írom le a szép latin orvosi nevét a bajnak, de az tény, hogy Kate-nek nem "holmi reggeli rosszullétei vannak", amelyek a legtöbb terhes nőt györtik, hanem olyan állapotban van, hogy alsó hangon infúzióra kell kötni, hogy ki nem száradjon. Értsd: meg ne haljon.

  Jobbulást neki, és minden jót. Nem egy anyatípus, úgyhogy nem lesz neki egy mesemaraton az biztos, de ő vállalta. A trónnal együtt jár a kötelező trónörökös-szülés is.”
 • 3. MARGARÉTA11 2012. december 04. 09:06
  „Huh a mindenit !!! Most aztán mi lesz??”
 • 2. Lisa1 2012. december 04. 08:31
  „Gyermeket vár egy kedves ismerősöm, Erika is. Nem érdekből, nem politikából és nem koronáért.
  A szeretet gyermekét várják. A reggeli rosszullétei miatt nem ment kórházba-dolgozni jár.

  "A szerelem gyümölcse a legnemesebb, a legősibb érzés: életet alkot. Senki sem tudja honnan jön, hogyan jön, csak leszáll az ismeretlenségből az emberek boldogítására, a fiatal évek örömére, az öreg napok vigaszára, édes gond, féltő aggodalom, gyönyör és büszkeség. A gyermek maga az élet. Napfény a mindennapjainkra."”
 • 1. queenmargareth1 2012. december 03. 20:08
  „így legyen!
  Remélem neki lehet majd több gyermeket szülnie, de mi lesz, ha mégis összeomlik a világ és éhezni fognak a gyerekei?!
  Itt kicsinálnák, az tuti”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetté nyilvánította a PC játékokat a MoMA

Elsőként 14, például a Pac-Man, a Tetris és a Sim City került be a manhattani múzeum gyűjteményébe. Tovább olvasom