Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Három hazai gyártású műsort mutat be ősszel a Spektrum

A három új műsor a Brutális Fizika, a Behálózva, és az Ötlettől a milliókig címeket kapta.
A Spektrum, a hazai szórakoztató tudás csatornája három új, hazai gyártású sorozatot mutat be idén. Az új műsorok ugyan más-más témákról – fizikáról, hálózatokról, világhírű magyar vállalatokról – szólnak, mégis összeköti őket, hogy a legjobb magyar szakértők segítségével, izgalmas, szórakoztató formában járnak körbe tudományos témákat.

A három új műsor a Brutális Fizika, a Behálózva, és az Ötlettől a milliókig címeket kapta. A sorozatokat az év utolsó negyedévében, egy-egy hónapon át vetítik. A gyártást hosszú és komoly tervezés, közös gondolkodás előzte meg. Ennek köszönhető, hogy megvalósításukban olyan nevek is részt vettek, mint Barabási Albert-László, világhírű tudós, a hálózatkutatás szakértője, Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszéki-mérnöke, Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, Gerendai Károly, a Sziget Kft. alapítója és ügyvezető igazgatója, Árvai Péter, a Prezi alapítója és ügyvezető igazgatója, és Fehér Gyula, a Ustream alapító-tulajdonosa.

A Brutális fizika gyártó cége az IKO Műsorgyártó Kft., hazánk legnagyobb műsorgyártója. A Behálózva című sorozat mögött két vállalkozás, a Színfolt Film (Lévai Balázs Dob+Basszus és Bestseller műsorainak alkotó cége) és a Freerun Media állnak. Az Ötlettől a milliókig gyártási teendőt a „The Scoup", a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilm rendezőinek cége nyerte el.

Málnay B. Levente, a Chello Central Europe vezérigazgatója kiemelte: Nagyon fontosak ezek az új műsorok a Spektrum számára. Egyrészt, mert a Spektrum hagyományait folytatva szokatlan, elsőre megfoghatatlan, de itthon nagyon releváns témákat dolgozunk fel, amelyek kellő csomagolásban nagy tömegeket tudnak megszólítani. Másrészt, mert ezekhez a szórakoztató, informatív műsorokhoz olyan szakemberek, szereplők közreműködését tudtuk megnyerni, akik nemcsak megkérdőjelezhetetlenek a maguk területén, hanem tudásukat valóban mindenki számára érthető nyelven is tudják közvetíteni.

BRUTÁLIS FIZIKA

A három újdonság közül elsőként a Brutális Fizika című sorozattal találkozhatnak a nézők. A fizika szó sokaknak ijesztően hangzik, kevesen szerették az iskolában. Pedig a fizika minden jelenség alapja, körülveszi az egész életünket. Aki látott már szépen fröccsenő vizet, vagy jégen csúszkáló autót, közelebb volt a fizikához, mint bármikor az iskolai évek alatt.

A Brutális Fizika című sorozat pont ezeket az alapvető jelenséget vizsgálja, és október négy szombatján látható a Spektrumon. A műsor főszereplője, Härtlein Károly a sebesség, az erőkar, a lökéshullámok és a nyomás témaköreit veszi végig. Olyan látványos kísérleteket mutat be, amelyek pofonegyszerűen és látványosan bizonyítják a fizika törvényszerűségeit. Härtlein Károly évek óta tart ilyen bemutatókat egyetemistáknak és középiskolásoknak, előadásait mindig élvezettel csodálják. Egyik legizgalmasabb kísérlete a Spektrum műsorán is látható lesz, amelyben egy grafitceruzát próbál meg átlőni egy masszív fadeszkán úgy, hogy a ceruzának a hegye se csorbuljon.

A sorozat másik kulcsfigurája Vályi István, a Totalcar internetes autós magazin munkatársa lesz. Vályi István végigvezeti a nézőt a kísérletek teljes folyamatán, és a hétköznapi ember fizikatudását segítségül hívva a laikus érdeklődőket képviseli a műsorban.

BEHÁLÓZVA

A hálózatkutatás témájával ugyan foglalkoztak már néhány ismeretterjesztő filmben, de részletesen még nem tárták fel és mutatták be, hogyan alkalmazzák napjainkban. A filmsorozatban bemutatjuk a legfontosabb területeket – a terrorizmust, az orvostudományt, a vállalatokat, és az internetet -, ahol alkalmazzák a hálózatkutatás módszereit.

A téma egyik komoly erőssége, hogy az elmúlt évtizedekben a hálózatkutatás szinte “magyar tudomány" lett. A Harvardon is tanító, nagy népszerűségnek örvendő Barabási-Albert László mellett Kertész János, Csermely Péter, Vicsek Tamás és Letenyei László egyaránt nemzetközileg elismert nagyágyúi a hálózatkutatásnak. Sőt, az emberi hálózatok törvényszerűségét is egy hazánk fia, Karinthy Frigyes írta le elsőként.

A Behálózva című novemberben műsorra kerülő sorozat ennek az elsőre bonyolultnak tűnő témának ered a nyomába. Két műsorvezetője Barabási-Albert László, a hálózatkutatás világszerte elismert sztárja, és Lévai Balázs, aki a televíziós ismeretterjesztés világában mozog otthonosan. Segítségükkel megelevenednek a hálózatkutatás törvényei és kutatási területei. A sorozat bevezető részében a tudomány alapjait fordítják le a hétköznapi ember nyelvére, majd végigveszik a kutatási területekben rejlő törvényszerűségeket.

ÖTLETTŐL A MILLIÓKIG

Az Ötlettől a milliókig című decemberi sorozat négy magyar, mára világhírűvé vált cég történetét mutatja be a legelső pillanattól, az ötlet megszületésétől. Egy cég életében azonban ez csak a kezdet, ezután következik az igazi küzdelem, ahol a munka, a szerencse, a kapcsolatok, és nem utolsó sorban a kitartás játszik döntő szerepet.
A négy magyar vállalat, a Sziget, a Prezi, a Kürt és a Ustream azok, amelyek történetében elmerülhetünk a Spektrum sorozatával. Az egyes adásokban megszólalnak az alapítók, akik azóta elismert üzletemberek és cégtulajdonosok lettek, és elmondják emlékeiket a befektetők, az első alkalmazottak és a családtagok is. Megtudjuk, a kezdet kezdetén mit gondoltak a nagy ötletről, támogatták-e azt, és hittek-e benne. Megérthetjük, melyek voltak a döntő pillanatok, és mi volt az, ami átlendítette őket a nehéz helyzeteken. A Gerendai Károly, Dr. Kürti Sándor, Árvai Péter és Fehér Gyula munkájáról és eredményeiről szóló sorozatok decemberben kerülnek a Spektrum televízió műsorára.

*

A Brutális fizika című sorozatot október 5-től október 26-ig, szombat délutánonként 16:00-kor vetíti a Spektrum televízió.

A Behálózva című új műsor premierje november 2., du 16:00 óra. A következő adások időpontjai: november 9., 16., 23. és 30.

Az Ötlettől a milliókig első adása december 7-én 16:00 órakor kerül a Spektrum képernyőjére. További adások: december 14., 21., és 28.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kivégezték az 50 dollárért gyilkoló férfit

Újabb halálra ítéltet végeztek ki csütörtökön este Texasban, az idén már a tizenharmadikat. Tovább olvasom