Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Harry herceg ismét Afganisztánban

Ismét Afganisztánban teljesít frontszolgálatot Harry herceg, a brit uralkodó unokája.
A brit védelmi minisztérium pénteken Londonban közölte, hogy a 28 éves herceget - aki édesapja, Károly trónörökös és bátyja, Vilmos herceg után a harmadik a brit trónutódlási sorban - négyhónapos szolgálatra vezényelték a dél-afganisztáni Hilmend tartományba.

Harry csütörtök este meg is érkezett a brit expedíciós kontingens Camp Bastion nevű helyi központi támaszpontjára, ahol egy hajókonténerből átalakított kétszemélyes lakókörlet lesz a szállása a következő négy hónapban.

Újabb afganisztáni kivezénylésével a herceg régi vágya teljesült.

Harry - II. Erzsébet királynő unokája, egyben beosztottja, mivel nagymamája a brit fegyveres erők főparancsnoka - 2008-2009-ben már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

Elöljáróinak akkori értékelése szerint feladatát rendkívül magas szinten teljesítette. A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Első frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott, és a brit hadvezetés attól tartott, hogy a tálib lázadók hajtóvadászatot indítanak ellene, megpróbálva elrabolni vagy megölni.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi - elsősorban ausztrál és amerikai - hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt azonnal hazarendelték. Ebbe a herceg annak idején igen nehezen törődött bele, és azóta is rendszeresen hangoztatta, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra.

Harry, aki a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, ezúttal századosi rangban, katonai helikopterpilótaként kezdett újabb frontszolgálatot Afganisztánban. A herceg a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikoptertípusának, az Apache-nak a vezetésére kapott kiképzést, és ez egyben azt is jelenti, hogy minden bizonnyal részt fog venni a tálib állások elleni közvetlen csapásmérő akciókban.

A brit hadseregnek 67 Apache helikoptere van; ezek közül még egy sem veszett oda éles bevetés során.

Nem Harry az első, aki a brit uralkodó leszármazottai közül tényleges frontszolgálatot teljesít. András yorki herceg, a királynő másodszülött fia az Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos falklandi háborúban - amelyben 255 brit katona esett el - ugyancsak harci helikopterpilótaként szolgált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MTV Video Music Awards: One Direction a legtöbb díjat, Rihanna a fődíjat vihette haza

A brit One Direction nevű fiúbanda zsebelte be a legtöbb, szám szerint három díjat a csütörtöki MTV… Tovább olvasom