Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Hatalmas napkitörés bénítja meg a Földet 2013-ban

Globális katasztrófát okoz egy 2013-ban bekövetkező napkitörés - figyelmeztet a NASA.
Már három év sincs a várható katasztrófa bekövetkeztéig, ami az előrejelzések szerint megbénítja a műholdas kommunikációt, "kiüti" a villamosenergia-szolgáltatásokat, az elektromos hálózatokat világszerte. Megbéníthatja a légi közlekedést és összességében életünk majd minden területére kihatással lehet a kialakuló geomágneses vihar. A 2013-ban várható napkitörés ereje száz hidrogénbomba erejével érhet fel, s a tudósok egyelőre nem tudják mennyire lesznek súlyosak a következmények. A kialakult kaotikus helyzet órákig tarthat, de akár napokon át is, sőt egy, a témában tartott tegnapi konferencián elhangzott: fel kell készülni egy hónapokig tartó állapotra is - írja az erdon.ro.

Globális katasztrófát okoz egy 2013-ban bekövetkező napkitörés.
Globális katasztrófát okoz egy 2013-ban bekövetkező napkitörés.

"A modern társadalmak technológiai függősségben élnek, amik nagyon sérülékenyek, s egy ilyen súlyos esemény akár a nullával teheti egyelővé a világ kommunikációs rendszereit." - hangzott el a konferencián. A szakértők Washingtonban megtartott megbeszélésén arra keresték a választ, hogy miként védjék meg a Földet a 2013-ban bekövetkező eseményektől. "Nem tudjuk még, hogy mire számítsunk, de fel kell készülni, hogy kisebb legyen a csapás" - hangzott el az eseményen.

Kijelentették: az ilyen féle "támadások" ellen időben biztonságos üzemmódba kell állítani a műholdakat, és a magasfeszültségű vezetékeket megóvva a túlterhelés miatti kisüléstől, talán így csökkenthetők a károk.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. novaklaszlo56 2010. szeptember 24. 23:15
  „Ennél kicsivel azért komolyabb a helyzet, kedves SandWitch, de kétségtelenül lesznek rémületet keltők és azt kihasználni akarók. Meg persze sikeresen kihasználók is, merthogy kettőn áll a vásár. "Ember" a nevünk. :)
  Értelmesek vagyunk, de az önzésünk miatt nem intelligensek. Ez a bélyeg pedig oldhatatlan kötéssel tapad az egyéni és a közös sorsunkhoz. Napkitörések nélkül is. :)”
 • 46. SandWitch 2010. szeptember 24. 07:58
  „Ez csak egyfajta előkészítő munka annak érdekében, hogy majd legyenek rettegő vásárlók, akik megveszik a piacra dobott üzembiztos készülékeket, amelyek természetesen működőképesek maradnak egy ilyen esemény alkalmával is.”
 • 45. novaklaszlo56 2010. szeptember 24. 07:26
  „Celtissel (41) jórészt egyetértve, megjegyezném, hogy 1859-ben volt egy nagy erejű napkitörés, és az ebből származó napszél (főleg protonok, elektronok és részben ionizált állapotú gázok, de persze fotonok is, meg némi neutron és különböző frekvenciájú elektromágneses sugárzások) bizony látványos jelenségek előidézője volt, amelyekről születtek is foghíjas feljegyzések. Az egyik látványosság a teljes északi hemiszféráról látható, intenzív, amúgy sarki fényként ismert jelenség volt, meg az akkor már néhol létező, vezetékes távírórendszer kisebb nagyobb üzemzavarai. Egy ehhez hasonló intenzitású naptevékenység bizonyosan sokkal nagyobb gondokat okozhat a mai technológia működésében, mert sokkal több, az elektromágnesességre érzékeny eszközt és rendszert használunk, nem beszélve a légkör védelmét nélkülöző műholdjainkról - amint ezt Celtis is említette -, amelyek kulcsfontosságúak a kommunikációs rendszereink működése szempontjából. De "globális katasztrófáról" beszélni azért egy kicsit túlzás. Meglátjuk. Ha nem 2013-ban, akkor előtte, vagy később. Mert az efféle napkitörések bármikor előfordulnak, és az is igaz, hogy egyes jelek szerint a valószínűségük növekszik, amint a várható intenzitásuk is felülmúlhatja az eddigiekét. Komolyabb zavarokra tehát kell készülni, de egy globális katasztrófa valószínűsége azért mégsem túl nagy. Nyugalom! :)”
 • 44. unknown 2010. szeptember 24. 06:34
  „A Népszava onlineről vettem át a teljes hírt. Átvették a hatalmat a tudomány felett. A média és a hozzá nem értő egyéb személyek. "...Századok óta nem látott mértékű napviharok..."
  "A közelgő napviharok még a Katrinánál is hússzor rosszabbak
  Fel kell készülnie az Európai Uniónak a 2013 környékén várható napkitörésekre, ha el akarja kerülni a tetemes gazdasági károkat - figyelmeztetett Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz intézett írásbeli kérdésében.

  Mint csütörtökön Strasbourgban kiadott közleményéből kiderül, beadványában emlékeztetett arra, hogy a tudósok szerint a következő években erősödő naptevékenység számos, nap mint nap használt technológiát veszélyeztethet.

  A telekommunikáció, a navigáció, biztonságtechnika, az időjárás-előrejelzés és még számos, a mindennapi biztonságot és kényelmet szolgáló technológia függ egyre nagyobb mértékben az űr-időjárástól - mutatott rá a képviselő. Amerikai tudósok szerint az alig két éven belül, 2012-14 között várható, századok óta nem látott mértékű napviharok akár a Katrina hurrikánnál hússzor nagyobb gazdasági katasztrófát is okozhatnak.”
 • 43. unknown 2010. szeptember 23. 23:53
  „A hírek között olvasom, hogy az egyik magyar képviselő asszony máris beadvánnyal fordult az Europai Parlament "Bizottságához", hogy tűzzék napirendre e tragédia sorozatra való előkészületek ügyét...”
 • 42. Besenyő_Pistabácsi 2010. szeptember 23. 21:16
  „A lényeg pontosan ez, hogy az emberek tudatalattijába beültetik a félelmet! Az tudva levő dolog, hogy a félelembe tartott ember sokkal könnyebben irányítható! Tehát, ha már most rettegtek 2012 től, netán 2013 tól akkor a ti torkotokon a pánikkeltők bármit le tudnak majd nyomni!”
 • 41. Celtis 2010. szeptember 23. 15:58
  „Nemrég volt Magyarországon a szkeptikus konferencia, amelyen többek közt éppen a médiát ostorozták, hogy minden hülyeséget kritika és bármilyen utánanézés nélkül leközölnek. Pedig ez ugyanakkora hiba, mint amikor valakit alaptalanul rágalmaznak. És ezen a területen nyilvánul meg az újságírók totális műveletlensége: ha egy szerkesztőségben egyetlen ember sincs, aki legalább középiskolás szinten értene a természettudományokhoz, az elég siralmas.

  Szóval a valós hír, hogy 2013-ban várható a Nap aktivitási ciklusának maximuma. Ez azért probléma, mert mára sokszorta több műhold kering a Föld körül, mint akár tíz éve, és összehasonlíthatatlanul fontosabb szerepet töltenek be a mindennapi életben (műsorszórás, kommunikáció, GPS-helymeghatározás...).
  Az aktivitási maximum alatt sok olyan kitörés várható (tehát nem egyetlen kitörés!), amelyek zavart okozhatnak ezen műholdak működésében. Ennyi.

  Vannak még szánalmas tárgyi tévedések, például egy napkitörés ereje nem száz, hanem mondjuk százmillió hidrogénbomba erejével ér fel. Szerencsére elég távol "robban" tőlünk ahhoz, hogy semmit ne érezzünk belőle. :))”
 • 40. 140 2010. szeptember 23. 13:06
  „Hát nem ezt igérgették az ezredfordulóra is? Hogy majd összeomlik minden? Oszt´ még a leggyatrább számítógépek is baj nélkül álltak át.
  Emlékszem, volt, aki egy hónapra elegendő élelmiszert meg egyebet halmozott fel. Egyik ismerősöm pl. vett vagy 10 gázpalackot, mert azt hallotta, hogy nem lesz majd áram, meg gáz.”
 • 39. SandWitch 2010. szeptember 23. 10:48
  „Sajnos többek figyelmét elkerüli itt a bulvár szóhasználatból adódó félreértés.
  "bénítja meg a Földet", ill. "globális katasztrófa" A NASA előrejelzésében ez a kommunikációra és annak megbénulására vonatkozik. Ne kezdjünk már egyből világvégét kiáltani, mert néma lesz kicsit a mobilunk és nem tudunk Édesnégyest nézni! Ebbe még senki nem halt bele. (legalábbis én nem hallottam róla)”
 • 38. unknown 2010. szeptember 23. 10:41
  „Lehet (keserű szájízzel) nevetni. Alig egy órája a 168óra online átvette ezt a cikket - a Délmagyar onlineről!
  Hülyülünk kedves kollégák... Így vették át változáős nélkül, hogy LESZ ez a katasztrófa. <moderálva>”
 • 37. tarkan 2010. szeptember 23. 09:19
  „Ha jól emlékszem,volt már ilyen jóslat a világvégével kapcsolatosan,és lőn csoda.........élünk::)))Ámerikának megártott a sok Holliwoooooodi ábrázolás,amikor is jön majd a jó öreg Armageddon,nomeg az elnyűhetetlen Bruce Willis:::)))Kissé bizzznissz::))-szagú az ügy...))”
 • 36. SandWitch 2010. szeptember 23. 08:18
  „Király!!!! A majáknak igazuk volt!!!! 2012 decemberben ér véget a naptáruk, és utána egy új, szebb világ eljöveteléről regéltek. Nos, ha nem lesz TV, mobiltelefon, internet, stb, akkor talán megpihenhetünk mindannyian pár órára (de lehet, hogy pár hónapra) Nem tolják az arcunkba, hogy mit kell feltétlen megvennünk, hogyan kell kinéznünk, és mobiltelefon és internet helyett talán egymás szemébe nézve kulturáltabban tudunk majd kommunikálni. :)
  Egyébként erre az időpontra várható a napon a pólusváltás, ezért tudják a NASA-nál.”
 • 35. persona 2010. szeptember 23. 08:18
  „33. hozzászólás KolompárRómeó 2010.09.23. 06:57

  olvastam az eredetit, 2013 májusára teszik a "világvégét", annyit tudnak, hogy be fog következni, csak nem kiszámítható, hogy mekkora lesz a romboló hatás és meddig fog tartani. Az eddigi legnagyobb észlelhető napkitörések 1921-ben és 1989-ben voltak, az előbbi az USA keleti partján, az utóbbi Kanadában volt észlelhető. Ez azért jelent valamit :)
  A hírt egyébként tavaly év elején tették közzé ( a DM megint fáziskésésben van), és láss csodát, tavaly már le is forgatták az erről szóló katasztrófafilmet Nicholas Cage főszereplésével. Ez a Knowing. Mostanában megy a HBO-n.”
 • 34. MD2009 2010. szeptember 23. 07:12
  „Nem baj, B.Nagy a saját testével fogja Szegedet védelmezni, nem érhet bántódás bennünket...”
 • 33. KolompárRómeó 2010. szeptember 23. 06:57
  „Kíváncsi lennék az eredeti cikkre. Szerintem abban nem kijelentik, hanem lehetségesnek tartják.”
 • 32. dublini 2010. szeptember 22. 23:45
  „Tudja valaki a Brúsz Villisz imélcimét? Szolni kéne neki, hogy ha épp ráér meg nincs aznap más dolga, mentse már meg a Főldet.”
 • 31. Gazficko 2010. szeptember 22. 22:45
  „Meg azt se felejtsük el hogy maják jóslatai szerint-amiben nem hiszek- 2012-ben elpusztul a Föld. Hiszem ha látom”
 • 30. QM 2010. szeptember 22. 22:33
  „Ne űjjé repcsire aznap... Szegeden ez nagyon jellemző ám. No meg ne fürgyé le a Tiszaparton, mert lesülsz.”
 • 29. Szalai_Tamás 2010. szeptember 22. 22:18
  „http://hirek.csillagaszat.hu/nap/20100624-napaktivitas.html”
 • 28. Kövecske 2010. szeptember 22. 22:00
  „Nem mindegy mi lesz 2013-ban? Hisz eddig azt hisztériázták, hogy 2012-ben jön a világvége.”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíborka három év ˝gyes˝ után

A Magashegyi Underground három év együtt zenélés és koncertezés után jelenteti meg első nagylemezét. Tovább olvasom