Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Határtalan a gyermeki képzelet

Válás, betegség, halál, alkoholizmus, erőszak, szexuális zaklatás a családban. Mind egy-egy ok arra, hogy lakat legyen mindenki száján, akit közvetlenül érint. A gyermekekén is. Ők sokszor szörnyű titkokat kénytelenek őrizni. A súly alatt összeroppanhatnak, és nem ritkán egész életükben szenvednek tőle.
– Ha elmondod apádnak, hogy találkozok Jánossal, biztos elválunk, kidob bennünket, vagy kitekeri a nyakunkat! – mondja az anyuka a kisgyermekének, nem is gondolva bele, hogy a gyermek szó szerint értelmez.

– A gyereknek „mágikus a gondolkodása", vagyis bármit képes elképzelni. Tehát ha a szülő kilátásba helyez valami rosszat, a gyermek katasztrófát idéz elő képzeletében. Számára szülei válása világméretű tragédia, hiszen a kiskamasz korig az ő világának határa a család. Természetes ezek után, hogy bármilyen titkot inkább őriz megtartva mindkét szülője szeretetét – mondta Fodor Sándor klinikai szakpszichológus.

Őszinte kommunikáció kell

– Anya, hol van apa? – teszi fel a kérdést az ötéves gyermek. Azt a választ kapja, hogy külföldre utazott, de azt homály fedi, mikor jön haza. Édesanyja így próbálja eltitkolni, hogy apja öngyilkos lett. A gyermek elkezd verekedni az óvodában, ezért anyja pszichológushoz viszi. Ott azt játssza, hogy az emberek felmásznak egy torony tetejére, és onnan leesve mind nyakát töri. Az édesanya meg akarta kímélni gyermekét, ezért nem beszélt őszintén vele. Ő viszont érezte, hogy apja már soha sem tér vissza. Az őszinte beszéd hiánya viselkedési zavarokat okozott nála, félelmét, a családi titkot pedig játékában igyekezett felszínre hozni. – A gyermek célja mindig az igazság megtudása. Ezért az a leghelyesebb, ha őszintén, de saját érettségének, életkorának megfelelően tájékoztatja a szülő, nem alakítva ki titokőrzési kényszert vagy félelmet, nem hagyva, hogy határtalan képzelete elragadja – ad tippet a szakember. Ha egyik szülő beteg vagy kórházba kerül, akkor helyes, ha elmondjuk a gyermeknek: „anya/apa egy kis ideig nem lesz velünk, mert megbetegedett. A doktor bácsik, nénik segítenek neki, hogy újra egészséges legyen, és hazajöhessen hozzánk". Ha egyik szülő meghal, el kell magyarázni a gyermeknek, hogy nem tud hazajönni, de a gyermekkel marad örökre, ott van a szívében, a képzeletében, hallhatja, láthatja, és továbbra is szereti, óvja őt.

Mozgatórugó: a félelem

A gyermekek a mimika legkiválóbb olvasói, a föld legérzékenyebb szenzorai, ezért előttük kevés dolog maradhat titokban. István és Annamária házassága megromlott, alig beszéltek már egymással. Négyéves kislányuk elkezdett egy kétéves szintjén hisztizni, ellentmondani, hogy kiprovokálja szüleiből: szólaljanak meg. Az óvó nénik arra panaszkodtak, hogy kiabál. A kislány érezte, hogy titkolóznak előtte szülei. Félelem hatalmasodott el rajta, hogy világának két legfontosabb embere között feszültség van. Az óvodában kikiabálta magából mindazt, ami kimondatlan maradt a szülei között, nem bírta cipelni a súlyt, a titkot, amelyet a szülők akaratlanul a vállára tettek. – Váláskor a két fél nem képes szépeket mondani a másikról. Ezt a gyermek tudja, és bűntudat alakul ki benne, mert édesanyját, édesapját is szereti, nem akar egyik oldalra sem állni, nehogy ezzel a másik szülő szeretetét elveszítse. Titokban tartja például, milyen jól érezte magát láthatáskor a másiknál – ad magyarázatot a pszichológus arra, miért kezd el önként titkolózni egy gyermek. Ha alkoholista van a családban, vagy szegénységben élnek, az is egy fajta titok, szégyellnivaló. A gyermek megpróbálja leplezni, például osztálytársait nem hívja meg magához, nehogy szülőjét részegen lássák.

Elkülönülés a szülőktől

Nemrég napvilágra került egy bűncselekmény, hogy egy többszörösen kitüntetett börtönőr éveken keresztül szexuálisan zaklatta nevelt lányát annak ötéves korától. 15 évesen mert először beszélni a dologról az édesanyjának, hiszen apja belénevelte, hogy a szexuális aktus teljesen helyénvaló apa-lánya között. – A leginkább önromboló titok a családon belüli szexuális erőszak. Ilyen esetben a felnőtt sakkban tartja a gyermeket, felelősséget rak a vállára, és katasztrófát helyez kilátásba, ha nem őrzi a titkot – mondja a szakember. „Tudod, hogy ez a mi titkunk, én így szeretlek téged, de nem tudhatja meg senki, mit csinálunk együtt, mert akkor engem bezárnak, elszakítanak tőled" – mondhatja a pedofil apa kislányának. Természetes, hogy ezek után nem mer a gyermek beszélni. Másrészt teljesen bízik a szülőben, aki bármit ad, mond neki, azt helyénvalónak gondolja. A serdülőkor az első állomás, amikor megkérdőjelezi, hiszen a világa kiszélesedik, előtérbe kerülnek a barátok és háttérbe a szülők.
A gyermekként őrzött titkok számos esetben a felnőtt létre is hatnak, gátat szabnak, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, és sztereotíp gondolkodást idéznek elő. Például, ha apa megcsalja anyát, akkor az a fals kép alakul ki a kislányban, hogy minden férfi csaló, nem lesz bizalma felnőttként a férfiakban.

Minden gyermeknek olyan családban kellene felnőnie, ahol nem kell félnie a megszégyenítéstől, a megbélyegzéstől, őszintén kommunikálnak vele a szülők, akkor nem fog titkolózni, mer kérdezni – vázolta a megoldást Fodor Sándor.

Követjük a mintát

Felnőttkorban az az általános, hogy úgy vagy hasonlóan viselkedünk, mint szüleink velünk. Freud mondása, hogy az a gyerek, akit vernek, olyan felnőtt lesz, aki inkább üt, nehogy ő kapjon. A bántalmazott gyermekből így lesz felnőttként bántalmazó. A mintát, az élményeket, amik gyermekként körülvettek bennünket, és azokat valósnak és helyénvalónak fogadtunk el, továbbvisszük a saját családunkba. A gyermekkori traumák, fájdalmak újraélésével viszont képesek vagyunk kizökkenni a mintakövetésből. Ebben segít a pszichológus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt éves a Korai Öröm, jubileumi koncert az A38-on

A több alváltozatban létező zenekar a jubileum alkalmából csütörtökön koncertet ad az A38 hajón, több vendégművész közreműködésével. Tovább olvasom