Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Házon kívülben bíznak a nézők

Valódi közszolgálati műsor egy kereskedelmi csatornán: ez a Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett Házon kívül, mely hetente átlag félmillió nézőt ültet le szerda esténként a tévé elé.

Az RTL Klub heti politikai-közéleti riportműsorát a nézők szerkesztik, és ők azok, akik összefognak a riportokban látott, nehéz helyzetben lévő családokért is.

Az idei utolsó adásban, december 18-án is lesz szó azokról, akik az emberek segítőkészsége révén kaptak új esélyt, reményt egy jobb életre. Például az az édesanya, aki alig tudott enni adni gyerekeinek. A róluk készült riport óta viszont elhalmozták őket élelmiszerrel, ruhával. háztartási gépekkel. Továbbá kiderül, hogyan karácsonyozik az adományból kapott új kis házában az a pár, akik két évtizeden át élt az erdőben. Valamint bemutatják azt is, hogyan működnek az adományboltok, ahol nagyon olcsón lehet vásárolni, és közben a vevők még jót is tesznek.

- A műsor - más témák mellett - nyolc éve mutatja be a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeinek életét – mondja Kotroczó Róbert hírigazgató. – Születtek már politikai döntések a Tisztelt Házban a műsorban szereplő témák nyomán, de a legmegindítóbb mégis az, hogy egyének és csoportok indultak a bajba jutottak megsegítésére Házon kívül is.

- A Házon kívül sikerének titka, hogy hétköznapi történetekkel, hétköznapi emberekkel foglalkozik, miközben a társadalom fontos kérdéseit mutatja be. Fogódzót nyújt és sok esetben konkrét segítséget ad a nézőknek – mondja Kováts Mihály felelős szerkesztő. - Hogy melyek a legnépszerűbb riportok, azt nem csak a nézettségi adatokból, hanem nézőink aktivitásából is le tudjuk mérni: hány e-mail, levél illetve facebook-komment érkezik egy-egy adás előtt és után. A műsor nyolcéves története alatt kiderült, sokan szeretnének adakozni, de vagy nem találják meg a megfelelő csatornákat, vagy nem tudják, kihez kerül az adományuk. A Házon kívül szerkesztőségében viszont bíznak, és tudják, hogy rajtunk keresztül eljut a felajánlásuk a riportokban látott családokhoz.


A felelős szerkesztő hozzátette, idén a legnépszerűbb riportjaik talán a „Legdurvább helyek" című sorozat részei voltak.
- Ebben riportereink olyan utcákat, városrészeket mutattak be, amelyeket sötétedés után jobb elkerülni, és aki nem ott él, annak nem tanácsos arra járnia. A riportok után rengeteg levél érkezett, újabb és újabb helyeket ajánlottak a nézőink.

Egy másik történetük után soha nem látott mennyiségű felajánlás érkezett. Ez a már említett anyáról és gyerekeiről szólt, akiknek alig jut ennivaló. Sok nézőt hatott meg a gyerekszegénységről szóló két riport is: a nehéz sorsú családok szintén rengeteg segítséget kaptak a Házon kívül nézőitől.

- Népszerű riportok voltak idén a hatalmas társadalmi különbségeket bemutató történetek, ezek egyikében például párhuzamosan láttattuk az életet Magyarország leggazdagabb kerületében, és az egyik legszegényebb településen. Népszerű az összes olyan téma, amelyek az évek óta tartó válság következményeiről szólnak: az elszegényedésről, a gyerekek kiszolgáltatottságáról, a munkahely és az otthon elvesztése miatti félelemről. A nézőket persze más aktualitások is érdeklik: rengetegen követték a halálos balesetet okozó Éva Rezesová életét bemutató riportot, és nagyon nézett volt a győri kosárlabdázó lányok balesetéről forgatott történet is- teszi hozzá a felelős szerkesztő.

 A Házon kívülnek a késői kezdés ellenére is nagy, stabilan átlagosan ötszázezres nézőtábora van a teljes lakosság körében. A kereskedelmileg fontos, 18-49-es korcsoportban az idei évben (2013. január 16.- december 11-ig) 33 alkalomból 21-szer nyerte műsorsávját a tv2-vel szemben, szeptember 11-től december 11-ig pedig 13-ból 11-szer. Amikor a riportmagazin idősávjában a Frizbi ment (szeptember 18-december 4. között) 11-ből 10 alkalommal teljesített közönségarányban (18-49) jobban, mint a tv2-es bulvártalkshow. (Forrás: Nielsen közönségmérés.)
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kandalló lesz a karácsonyi műsor a tévében

A tűz ropogásán túl karácsonyi dalokat is lehet hallani 24-án este hattól éjfélig az OzoneNetwork… Tovább olvasom