Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Hobo új Bandával zenél

Viszockij és Marina Vlady szerelméről írt három személyes darabot Földes László Hobo: az előadóművésszel Jim Morrison-estje előtt beszélgettünk. Szó esett művészekről, akik inspirálták, saját műveiről, új zenekaráról, a Hobo és Bandájáról, ahogy arra is fény derült: valószínűleg ő az egyetlen, aki a legendás Doors énekesének költészetét tolmácsolja.
– Ön az egyetlen, aki a Doors egykori énekese, Jim Morrison költészetét tolmácsolja a világon. Jelent ez plusz felelősséget?

– Hogyne, de ezt azért ne vegye száz százalékosan komolyan. Van egy alapítvány, amely kezeli Jim Morrison hagyatékát, onnan jött ez a hír, legalább öt évvel ezelőtt. Azóta lehet, hogy valaki rákapott Jim Morrison költészetére, de ahogy múlnak az évek, egyre kisebb a valószínűsége. A zenekaromat, a Hobo Blues Bandet – amellyel tavaly búcsúztunk el – azért alapítottam, hogy a saját kedvenceimet játsszam magyar fordításban. Már az első pillanatokban is voltak Doors-dalok, amelyeket magyarul játszottunk.

Nyafog a vers, röfög a zene... - Hobo Blues Band Blues Jim Morrisonnak


Később fordítottam egy kötetet, amely megjelent a Cartaphilus kiadónál, és többször utánnyomták. 1992 óta megy folyamatosan Jim Morrison-előadásom – az első estemet Szikora János rendezte a Merlin Színházban –, amely leginkább a költészetével foglalkozik. Legalább 120-szor játszottam már. Ami a felelősséget illeti, mivel nekem ez kötelességem mindenben, amivel foglalkozom, nem érzek-éreztem miatta különösebb nyomást. Később egy második változatot is csináltam Morrsison verseiből és 3 magyar nyelvű lemez is kijött. Ez azt mutatja, hogy létezik egy szűkülő, de folyamatos érdeklődés, és ez nagy tisztesség.

Már az első pillanatokban is voltak Doors-dalok, amelyeket magyarul játszottunk. Hobo új Bandával zenél. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Mások mellett Allen Ginsberg, Viszockij, Faludy György, Villon, József Attila – mi a közös ezekben az emberekben, akiknek az életművét előadói estté dolgozta fel?


– Óriási szabadságvágy és emberszeretet van mindegyikükben. Szabadságvágy, ami az én fiatalságom idején, a mi nemzedékünknek természetes volt, és bár a politikai körülmények mára megváltoztak, a személyi szabadság egyre jobban korlátozott a mai bankárvilágban is. Ezek a látnokok, akiket játszottam és játszom, François Villontól időben máig, számomra nagy lázadók, és nem csak a történelmi vagy társadalmi korlátokat, hanem a saját korlátaikat is próbálták tágítani. Magam is ezt teszem, hiszen én elsősorban saját dalaimat, színdarabjaimat, monodrámáimat játszom, ezeket egészítem ki azt ő műveikkel. A saját műveim az elsőrendű profilom, de ezek közül is van több, amelyeknek a létrejöttében inspirációs hatásuk nagy segítségemre volt.

Hasamért kánkánt járnak már a férgek... - Hobo Blues Band - Ballada a senki fiáról

– Hamarosan bemutatják a debreceni Csokonay Színházban a Viszockij és Marina Vlady szerelméről íródott darabját: jól tudjuk, hogy a költőt is ön alakítja?

– Én csak az „érzékeny szerző" vagyok, aki a darabot megírta, de Vidnyánszky Attila azt kérte, játsszam el Viszockijt. Az előadáshoz készül lemez is, amely szintén megjelenik a premierre, december elejére. A női főszereplő kapcsán még nem mondhatok nevet.

Életműsorozatra kérték fel

Hobo a szegedi REÖK-ben már harmadik alkalommal lépett fel előadói esttel, decembertől pedig szintén Szegeden kérték fel életműsorozat indítására. – Ez valószínűleg decemberben kezdődik az előadói estekkel – Hármasoltár, Pilinszky, József Attila, Viszockij, és a többi. Monodrámák is színre kerülnek, mint a Csavargók tízparancsolata, utána élő koncertek következnek – beszélt Hobo a tervezett életműsorozatról. – Hat előadás és hatféle Hobo-koncert lesz: Rolling Stones, Vadászat... két évad, soha nem csináltam ilyet.

– Írt már valaha hasonlót?

– Egyet, ez a Csattanuga csucsu című, az 1956-os eseményekkel kapcsolatos darabom, amelyet 2006-ban írtam meg három nap alatt. Szó sincs tehát hosszadalmas, komoly munkáról: kiszakadt belőlem a dolog. A mostanival is ugyanaz történt: felkértek egy budapesti helyen, hogy játsszam el ott a Marina Vlady-Viszockij-kapcsolatot egy művésznővel. Visszautasítottam, de ebből adódott viszont a kérdés: mi lenne, hogy ha én írnék ebből a szerelemből darabot? Az Adjatok a kutyáknak húst! című Viszockij-monodrámámat Vidnyánszky rendezte: ő mondta, hogy így legyen. Nem három, de öt nap alatt megírtam a darabot, amelyben nagy segítségemre volt Marina Vlady Szerelmem, Viszockij című könyve. Háromszereplős előadás lesz: szerepel benne Marina Vlady, Viszockij és a szovjet telefonközpontos néni, aki összekötötte a Párizsban élő Vladyt a moszkvai Viszockijjal. A szovjet központos néni egyben lehallgató és besúgó volt, így rétegződik a történet... A lényeg az, hogy ugyanaz a színésznő fogja eljátszani Marina Vladyt és a telefonközpontos nénit, aki Oroszország Anyácska, Vlady a szépség és szabadság, Viszockij a szovjet rabság és lázadás.

Nagyon sok minden és mindenki gyámolított engem akaratán és tudtán kívül, mielőtt elkezdtem a pályát 33 évesen. Hobo új Bandával zenél. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A Kopaszkutya című filmben emlékezetes jelenet a találkozás Allen Ginsberggel, a közelmúltban találkozott Ian Andersonnal, a Jethro Tull énekes-fuvolistájával. Kik azok az emberek, akik hatottak önre, és személyesen is megismerhette őket?

– Ian Andresonnal régi, távoli kapcsolatom van, Budapesten a Hobo Blues Band volt a Jethro Tull előzenekara. Azóta Amerikában többször találkoztam vele, koncertjeire is elmentem – valamennyire tudja, ki vagyok. Magyar borokat vittem neki, és a Látnokok, költők, csavargók című DVD-met, amelyen hét előadásom látható. Nagy hatással volt rám két 70-es években kiadott lemezük, a Thick as a Brick és az Aqualung, és egy kicsit a passiójátékuk. Bár az ő angolsága kiművelt, én meg nem tudok jól angolul, mégis egy kaput nyitott ki előttem. Ezt akartam megköszönni neki. A Rolling Stones-szal is sikerült találkoznom: írtam egy Rolling Stones-könyvet még a 80-as években, átadtam Keith Richardsnak. Belenézett, nem tudta elolvasni, megkérdezte, milyen nyelven íródott. Mondtam, hogy magyarul, és a dalaikat is magyarul játszom. Találkoztam Faludy Györggyel, Mensáros Lászlóval, Jordán Tamással, Allen Ginsberggel – sajnálom, hogy Federico Fellinivel nem, de Jiri Menzellel sikerült. Nagyon sok minden és mindenki gyámolított engem akaratán és tudtán kívül, mielőtt elkezdtem a pályát 33 évesen. Nagy Svejkes vagyok, jártam a Gulágon pár évvel ezelőtt – történelemtanárként végeztem és dolgoztam is, mais rengeteg könyvet veszek, nem tudok elaludni olvasás nélkül. Az utóbbi időben rávetettem magam a kelta, walesi néphagyományra, a balladákra, a népköltészetre. Van vagy hatvan angol nyelvű Rolling Stones-könyvem is – most kezdenék el igazán angolul tanulni, de nem találtok tanárt, aki segít. Annak idején a Jim Morrison-versekből volt, amit én fordítottam le autodidakta módon – de hát énekesnek, színésznek sem tanultam.

A sínek mellett házat épít, bírja még... - Kopaszkutya - a teljes film


– Ha már népköltészet – a Hobo és Bandája a budapesti Fonóban talált otthonra, amely a népzenéről híresült el. Ott lesz a Hobo-karácsony is. A blues is népzene – de van-e kötődése a magyar népzenéhez?

– Hogyne! Úgy is kerültem a Fonóba. Készült is egy közös lemezem Sebestyén Mártával 1989-ben, Kivándorlás címmel. Másrészt a Hobo Blues Band megalakulása előtt nagyon kötődtem a Muzsikás együtteshez, Éri Péter sok-sok éven át a legjobb barátom volt – nem vesztünk össze, csak ő Tordasra költözött, én meg Piliscsabára. Mindig is érdekelt a népzene, a népballadákról nem is beszélve. Csakhogy nincsenek olyan képességeim, hogy népzenét rendesen tudnék énekelni. Az embernek tisztában kell lennie a saját korlátaival, azzal, hogy mire használja fel a szűkre szabott adottságait.

– Tavaly elbúcsúzott a Hobo Blues Band, Póka Egonnal viszont továbbra is zenélnek Hobo és Bandája néven.

– Egonnal szerettük volna folytatni a Hobo Blues Bandet, de ez a többiek – elsősorban Deák Bill Gyula és Tátrai Tibor – más irányú elfoglaltságai miatt nem sikerült. Akkor azt mondtam: nem akarok még egyszer fiatal zenészeket bevenni, akik dolgozni járnak az együttesbe, és semmi közük az egészhez, mert voltak ilyen tapasztalataim. Inkább befejezem. De mi, Egonnal folytatni akartuk a zenélést és így a Póka Egon Experience, – Szakadáti Mátyással és ifj. Tornóczky Ferenccel – lett A Hobo és Bandája alapja. Kicsit később közénkjött Fekete Kovács Kornél, de a zenekar nyitott formáció, Babos Gyulával, vagy Marosi Zoltán harmonkikással is játszunk. Az együttes tulajdonképpen folytatása a Hobo Blues Bandnek. Annyi a különbség, hogy a Hobo és Bandája az összes mániámat játssza – míg a Hobo Blues Bandben voltak olyan tagok, akik egyáltalán nem szerették a verseket. Annak idején így vált ketté a dolog: volt a zenekar és voltak az estjeim. A mostani bandában mindez egyesült. A mai tagok el tudják játszani a Doors-repertoárt, a Viszockijokat, Stones-okat, Tom Waits dalait, Creamet, Hendrixet és még az „Én mindenkiben csalódtam", vagy a „Hede, mások vittek rossz utakra engem" kezdetű operaáriákat is.

Olvasóink írták

 • 6. ado 2012. november 05. 20:13
  „Besenyő_Pistabácsi!Igazad van. Se nem kritizálni se nem bántani nem akarom Hobot. Ő, olyan, amilyen és amit elért.Mai nap is jó fele lép ,eltudja adni magát.Sok ember meg nem..Én? Senki nem ismer,de hidd el nagyon tehetséges kis zenekarunk volt és a régi nagy rendszer idején mi már 17-18 évesen régi Doors és minden jó nótát játszottunk,amit akkor nem is igen értettek e1sek,pláne Villont.Sajna szét szorodtunk a világba csak nem együtt..Ennyit az eredetiségről,de lehet megírom a történetünket,ha elég öreg leszek hozzá és meggyőznek van értelme.Bizti siker!Nem mindenki lehet közismert és nem is fontos, nem is kell.”
 • 5. Lámpion 2012. november 04. 23:05
  „Hobó életművéből bőséggel lehet csemegézni.
  Nem gondolom, hogy könnyű lenne teljesen azonosulni az ízlésével.
  Nem hiszem, hogy erre bárki törekedne.
  Számomra elég a néhány közös pont.
  A dalainak egy részét igencsak kedvelem.
  Persze ez könnyű annak, aki szereti a bluest - és a népzenét...
  Bár a Bakaballadát szívesebben hallgatom, mint a Vadászatot.
  Már meg sem lepődöm azon, hogy Hobó is kedveli " a torokgyíkos" Tom Waits dalait...:)”
 • 4. tol 2012. november 04. 23:01
  „A Hobo egy hatalmas m?vész, elôadásmódja és repertoárja tiszteletet és csodálatot parancsol. Életem egyik legnagyobb k?nny?zenei élménye a JATE Klubban tartott els? koncertje volt. További sok sikert, jó egészséget kívánok F?ldes Lászlónak.”
 • 3. Besenyő_Pistabácsi 2012. november 04. 20:28
  „1. ado! Beütöttem a keresőbe a 69200 találatot adott rá, vajon a te "eredeti" munkásságodat hol találom?”
 • 2. sajtkukac 2012. november 04. 20:22
  „De minek..............”
 • 1. ado 2012. november 04. 20:00
  „Soha nem volt és lesz eredeti ez a majmoló a többi körités”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt hónapig nem tudta, hogy lottómilliomos

Gépkocsija kesztyűtartójában felejtette később nyertesnek bizonyult lottószelvényét egy 69 éves nő az Egyesült Államokban. Tovább olvasom