Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Hogy használhatja a Twittert a Hszinhua?

Felháborítónak és érthetetlennek nevezték a kínai mikroblogoló közösség tagjai a tényt, hogy a Hszinhua hírügynökség Twitter-fiókot tart fenn, miközben a szolgáltatás az egyszerű kínai internetezők számára évek óta blokkolva van a kelet-ázsiai országban.
A hírügynökség twitterezéséről az egyik dél-kínai tartományi lap számolt be korábban, s a téma a cikk megjelenése után rögtön hangos elégedetlenséget váltott ki a kínai mikroblogoló közösség soraiban. A több mint 420 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon a hírre reagálók leggyakrabban feltett kérdése az: hogyan lehet, hogy a hírügynökség számára lehetővé teszik a Kínában blokkolt Twitter használatát, miközben az egyszerű átlagemberek az internetcenzúra miatt már több mint három éve, 2009 nyara nem érhetik el a nyugati mikroblogot.

"Az esetet jelenteni fogom a rendőrségen: a Hszinhua hírügynökség tagadhatatlanul megszegi a kínai internetszabályokat" - írja cinikusan az egyik felhasználó.

Mások arról értekeznek, a jelek szerint nincs már messze, hogy az átlagemberek számára is újra elérhető lesz a Twitter, a Facebook és a Youtube. A szabályoknak ugyanis nincs értelmük, ha azok nem vonatkoznak mindenkire. Megint mások azt nem értik, miért hallgatott az ügyről otthon a Hszinhua. A hírügynökség február 9-én nyitotta meg Twitter-fiókját, a legelső bejegyzése március 1-jére datálódik. Bemutatkozásában az olvasható: a hírügynökség a leghitelesebb kínai információk, valamint gyors és objektív globális hírek közvetítője.

A Hszinhuának jelenleg több mint 6 200 követője van, s az elmúlt kilenc hónapban 3 000 bejegyzést tett. Rendhagyó módon élőben tweetelt például a Kínai Kommunista Párt november eleji kongresszusának nyitásáról és zárásáról. A hírrel kapcsolatos cikkében a kommunista párt szócsövének is tartott Zsenmin Zsipao kínai nyelvű internetes oldalán kedden azt írta: többször feltették a kérdést a Hszinhua hírügynökség vezetésének, hogy azok hogyan érik el a Twittert. Válaszként rendre ugyanaz érkezett: a kérdést továbbítják az érintett vezetők felé, a szóvivő válasza később várható.

A Hszinhua hírügynökség egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durvulnak a Bond-mozik

Sokkal durvábbak a mai Bond-filmek, mint a fél évszázaddal ezelőttiek - állítja egy új-zélandi… Tovább olvasom