Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hollywoodi szuperstúdiót nyit Luc Besson

A Cité du cinéma nevű stúdiót a Párizstól északra található Saint-Denis városka egykori hőerőművének területén alakították ki.
Tizenkét év előkészítés és építési munkálatok után pénteken este avatták fel Luc Besson francia filmrendező-producer hollywoodi szuperprodukciók gyártására alkalmas komplexumát Párizs egyik külvárosában.

A Cité du cinéma (Mozi városa) nevű stúdiót a Párizstól északra található Saint-Denis városka egykori hőerőművének területén alakították ki. Ott, ahol Luc Besson a Léon, a profi és a Nikita című filmjeinek egyes jeleneit forgatta.

A Szajna partján található, 1933-ban épült szecessziós jellegű, több mint 63 ezer négyzetméter alapterületű komplexumban kilenc, a legmodernebb technikával felszerelt forgatási helyszínt (10 ezer négyzetméter), valamint díszlet- és jelmezkészítő műhelyeket, raktárakat, vágószobákat és minden, filmforgatáshoz szükséges technikai laboratóriumot (11 ezer négyzetméter) kialakítottak. 23 ezer négyzetméteren filmstúdiók számára bérelhető irodák is épültek kiszolgáló helyiségekkel, étteremmel és parkolóval, miközben az épület kívülről megőrizte múlt századi ipari jellegét.

Annak ellenére, hogy évi több mint kétszáz filmmel Franciaország a legjelentősebb európai filmgyártó, a hatvanas évek óta nem épült olyan stúdiója, mint az angoloknak a Pinewood, a németeknek a Bavaria vagy az Astérix forgatási helyszínéül szolgáló spanyol Alicante. Luc Besson azonban a francia filmipar újjáélesztése mellett elsősorban a legmodernebb kelet-európai stúdiók iránt érdeklődő hollywoodi produkciókat szeretné átcsábítani Párizsba. Ezek ugyanis évente 4-500 millió dollárt költenek el európai forgatásokra, de ebből az összegből stúdiók hiányában Franciaországnak eddig egyetlen fillért sem sikerült megszereznie.

A Mozi városában október 1-jén nyílik meg Luc Besson filmes iskolája is, ahol két éven át ingyen tanulhat hatvan diák forgatókönyvírást és filmrendezést. Az alapító szándéka szerint ebben az intézményében a filmes oktatás és a filmgyártás egyszerre lesz jelen. "Ilyen még nem volt Franciaországban. A diákok a menzán olyan hollywoodi sztárokkal találkozhatnak majd, mint például Robert de Niro" - hangsúlyozta Christophe Lambert, az EuropaCorp, Luc Besson produceri irodájának a vezetője.

A 180 millió eurós beruházáshoz - amelyből 150 millióba került a terület - "a francia Spielberg" nem kért állami támogatást: 50 százalékéban az EuropaCorp, 25 százalékban Luc Besson és Tarak Ben Ammar tunéziai üzletember, 25 százalékban pedig az Euro Média Group nevű csoport finanszírozta.

A munka egyébként már a hivatalos megnyitó előtt megkezdődött a Mozi városában. Luc Besson Malavita című filmjét forgatja itt Robert de Niro, Michelle Pfeiffer és Tommy Lee Jones főszereplésével. Ezenkívül egy francia vígjáték készül jelenleg, és a Hupikék törpikék filmváltozatának folytatását is megkezdte az amerikai rendező, Raja Gosnell.

"Nagy amerikai producerek jönnek és kérnek árajánlatot. Nagyon biztató. Egy éven belül 100 százalékos lesz a kihasználtsága a stúdióknak" - reméli Lambert.

A Mozi városának esti avatására és az azt követő díszvacsorára többek között Sophie Marceau, Jean Dujardin, Jamel Debbouze, Alain Terzian, Robert de Niro és Michelle Pfeiffer is hivatalos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kérjük, ne hajtsanak postákba!˝

Florida középső megyéjében az idén eddig már nyolcan karamboloztak postahivatallal. Tovább olvasom