Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Húsvéti kvíz

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, Krisztus feltámadására emlékeznek ezen a napon. Ugyanakkor ez az időszak a tavasz kezdetének, a természet megújulásának ünnepe is, amelyet a nyúl és a tojás szimbolizál.
Alábbi kvízünkből kiderül, melyik bibliai szerepet játszotta Kojak felügyelő (Telly Savalas), mit jelképez a böjt, és a csokinyuszi melyik részét szeretjük a legjobban leharapni.

1. Mel Gibson Passió című filmje több mint 150 millió dollárt hozott a színész-rendezőnek. De miért nem vetítik soha a filmet az iszlám országokban?

(a) Jézust az Iszlám prófétájaként tisztelik, emiatt tilos ábrázolni
(b) A radikális muszlim klérus megtiltotta a film bemutatását
(c) A filmforgalmazók nem akarták megbántani a muszlim hívőket
(d) Az ájtatos római katolikus Mel Gibson ragaszkodott ahhoz, hogy produkcióját csak katolikus országokban mutassák be

2. Melyik virág jelképezi az újjászületést, amelyet kapcsolatba hoznak a húsvéttal?

(a) Fehér rózsa
(b) Nárcisz
(c) Orchidea
(d) Fehér tulipán

3. Egy brit felmérés készült arról, hogy a húsvéti csokinyúl melyik részét harapják le először a csokiimádók. Melyik lehet ez?

(a) A lába
(b) A farka
(c) Az orra
(d) A fülei

4. A Playboy-nyuszik az 1960-as és 70-es évek szexszimbólumai. Gyakran viseltek nyuszifüleket, nyuszifarkat, és állandóan fogyókúráztak. A négy hölgy közül ki nem volt Playboy nyuszi?

(a) Debbie Harry, a Blondie énekese
(b) A feminista író, Gloria Steinem
(c) Pamela Anderson
(d) A Twin Peaks sztárja, Sherilyn Fenn

5. Húsvétvasárnap minden évben másik napra esik. Mitől függ, hogy melyikre?

(a) A Vatikánban döntik el, melyik vasárnap legyen húsvét
(b) A Kos havának utolsó vasárnapjára
(c) A tavaszi napéjegyenlőséggel (március 21.) egybeeső, vagy az azt követő holdtölte utáni első vasárnap
(d) A zsidó vallási vezetők határozzák meg, melyik legyen ez a nap

6. A csokoládét az aztékoknak tulajdonítják. Miért ivott az azték uralkodó, Montezuma naponta legalább 50 pohár csokoládét?

(a) Az örök élet reményében
(b) Hogy kikúrálja gyomorbetegségét
(c) Azt hitte, a csokoládé a istenségek itala
(d) Afrozodiákumként fogyasztotta

A húsvét a tavasz kezdetének, a természet megújulásának ünnepe is, amelyet a nyúl és a tojás szimbolizál.
A húsvét a tavasz kezdetének, a természet megújulásának ünnepe is,
amelyet a nyúl és a tojás szimbolizál.

7. Amikor Poncius Pilátus halálra ítélte Jézust, mondott valamit, amit még manapság is gyakran emlegetünk.

(a) Szemet hunyok Jézus tettei felett
(b) Jeruzsálemet fel kell égetni
(c) Mosom kezeimet
(d) Ne ébresszük fel az alvó oroszlánt

8. A Biblia szerint Mária Magdaléna szemtanúja volt Jézus halálának és feltámadásának. A Da Vinci kód szerint azonban volt egy titok, amit a római katolikus egyház 2000 éven keresztül nem árult el. Mi volt ez?

(a) Mária Magdaléna Jézus szeretője volt, és a gyermekét hordta a szíve alatt
(b) Mária Magdaléna Jézus lánytestvére volt
(c) Mária Magdaléna örömlány volt
(d) Mária Magdaléna valójában egy Marius nevű férfi volt, álruhában

9. 1883-ban Peter Carl Fabergé elnevezte egyik termékét a húsvétról. Mi volt ez?

(a) Egy új borotválkozás utáni arcszesz
(b) Ő adta ki az első kereskedelmi húsvéti képeslapot
(c) Ő gyártott először húsvéti csokoládényulat
(d) Az orosz Sándor cár feleségének, Mariának késztet egy csodálatos kivitelű, gyémánttal díszített tojást

10. A húsvétot negyven napos böjt előzi meg. Mit jelképez a hosszú böjt?

(a) Jézus ugyanennyi napig tartó böjtölésének és kínszenvedésének emlékére tartják
(b) Jézus feltámadását jelképezi
(c) Egyszerű tisztítókúra
(d) A hívek a böjt alatt átadják magukat a keresztény hagyományoknak

11. David Bowie, Michael Palin, Telly Savalas és Rod Steiger ugyan azt a húsvéttal kapcsolatos szerepet alakították különböző filmekben. Kit?

(a) Jézus Krisztust
(b) Júdást
(c) Józsefet
(d) Poncius Pilátust

12. Karácsonykor pulykát eszünk. Húsvétkor milyen ételt fogyasztunk?

(a) Marhát
(b) Csirkét
(c) Nyulat
(d) Bárányt



helyes válaszok:
1 A, 2 B, 3 D, 4 C, 5 C, 6 D, 7 C, 8 A, 9 D, 10 A, 11 D, 12 D.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Pápa írt könyvet a Názáreti Jézusról

A világhírű teológusnak, Joseph Ratzingernek – ma XVI. Benedek néven Róma püspöke, a pápa… Tovább olvasom