Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Illés Lajos-emlékkoncert a Sportarénában

Neves előadók közreműködésével rendeznek koncertet az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos emlékére szombaton a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves.
A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, a Bergendy fivérek, Malek Andrea, a Benkó Dixieland Band, Janicsák Veca, Kocsis Tibor, Tolcsvay Béla, Szakcsi Lakatos Béla, Szabó Előd, a Bolyki Brothers, a csíkszeredai Role zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is. Nem vesz részt az emlékkoncerten Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs, az Illés-együttes három élő tagja.

A négy részből álló, háromórásra tervezett esten a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények (köztük az Oh, kisleány, a Miért hagytuk, hogy így legyen, a Szemétdomb), a Koncz Zsuzsának írt dalok (Jelbeszéd, Valahol egy lány) mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus műből.

Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.

Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel. 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta.

Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga - 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum - 2003, Karácsonyi Te Deum - 2005) is. Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajával húzott el egy vonatot - videó

A hajával húzott el egy 40 tonnás vasúti szerelvényt egy férfi Indiában. Tovább olvasom