Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Iszlámellenes hóembert építeni

Egy neves szaúdi mufti szerint, mivel az emberábrázolásnak minősül, vagyis tiltott a muszlim hívők számára.
Iszlámellenes hóembert építeni egy neves szaúdi mufti szerint, mivel az emberábrázolásnak minősül, vagyis tiltott a muszlim hívők számára.

Mohammed Száleh al-Munadzsíd egy vallásos honlapon feltett kérdésre - szabad-e az apáknak hóembert építeni gyermekeiknek - adta a választ, amely szerint "nem megengedett hóból szobrot csinálni, még játék vagy szórakozás kedvéért sem".

A híres muszlim jogtudósoktól idéző al-Munadzsíd érvelése szerint a hóember építése egyet jelent az emberábrázolással, ez pedig bűnnek számít a Szaúd-Arábiában uralkodó, az iszlám hagyomány szigorú értelmezésére építő vahhábita irányzat szemében.

"Isten engedélyezte, hogy az emberek azt tegyenek az olyan lélek nélküli dolgokkal, mint amilyenek a fák, a hajók, a gyümölcsök, épületek, amit csak akarnak" - tette hozzá a klerikus. Az interneten komoly vitát váltott ki al-Munadzsíd vallási rendelete (fatva), sokan túlzásnak érzik az élet minden területére kiterjedő korlátozásokat.

"Mindentől féltik a hitüket ... beteg elmék" - írta az egyik arab nevű felhasználó az egyik közösségi oldalon, míg egy másik szerint Szaúd-Arábia kétféle csapástól kénytelen szenvedni: az egyiket azok az emberek alkotják, akik az életük minden részére útmutatásokat kérnek, a másik az a mufti, aki mások életének minden részletébe megpróbál beavatkozni.

Az online vitában a sejknek akadtak támogató is. Egy felhasználó szerint a hóember építése a hitetlenek utánzása, egyben a bujaság és az erotika terjedéséhez vezet. Egy másik támogató kérte Isten oltalmát kérte az olyan éleslátó tudósokra, akik azokat a veszélyeket is képesek meglátni, amelyeket még a Sátán sem vesz észre.

A Közel-Keletet érintő hideg időjárás miatt idén sorban a harmadik évben borítja hó a Szaúd-Arábia és Jordánia közötti határnál fekvő Tabuk tartomány hegyvidéki területeit.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paulo Coelho alapítványt hoz létre Svájcban

Paulo Coelho világhírű brazil író és felesége, Christina Oiticica festő hamarosan megnyitja… Tovább olvasom