Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Jack is elfért volna az ajtólapon a Titanic süllyedése után? A válasz kiderül az Állítólag… új évadából!

A filmes trükkök két szakértője, Adam Savage és Jamie Hyneman már tíz éve sorozatban rántja le a leplet az alaptalan városi legendákról, bizonyítja be tudományos eszközökkel a sejtett vagy tudni vélt összefüggéseket. Most visszatértek a Discovery Channel képernyőjére az Állítólag… legújabb részeivel.
2002-ben kezdte meg tanulságos és szórakoztató hadjáratát a hiedelmekkel szemben Adam Savage és Jamie Hyneman. A műsorban részenként két-három kiválasztott legendát járnak körül a műsor házigazdái, rengeteg kísérlettel, sokszor Duct Tape-pel és időnként robbantásokkal is. Az új évad különleges vendéggel indul: James Cameron, a Terminátor-filmek, az Avatar és a Titanic író-rendezője látogatja meg a csapatot az első részben. Cameron a Titanic rajongói és utálói között évek óta folyó vita lezárására kéri fel Adamet és Jamie-t: túlélhette volna a filmbéli Jack a hajó süllyedését, ha megosztja vele Rose a tutajként használt ajtót? A feltevés megosztó és nagyon egyszerűen tesztelhető – ennél jobb bemelegítést nem is kérhettek volna a mítoszirtók. Könnyen megtalálják az egyértelmű eredményt, a kérdésre mégis Cameron adja meg a csattanós választ.


Az új évadban sok más mellett első világháborús mítoszt vizsgálnak a fiúk: lelassíthatja egy lövészárok derékszögű sarka a lökéshullámot annyira, hogy ezzel megmentse a katonák életét? Emelve a tétet, a páros végrehajtja eddigi legveszélyesebb mutatványát, amikor tavon próbálnak átkelni motorkerékpárral. Megvizsgálják, hogy a holttestek mozgatása tényleg olyan egyszerű-e, mint amilyennek a filmekben látszik. Eközben Kari, Grant és Tory sem rest, és szép sorjában végzik el saját kísérleteiket: kipróbálják a rakéta meghajtású szörfdeszkát, és kiderítik, el lehet-e menekülni rögtönzött ejtőernyővel egy sokemeletes szállodából. Még annak is utánajárnak, hogy működik-e a házi készítésű ejtőernyő. Az Állítólag… házigazdái izgalmas tudományos vitára hívja a nézőket, és a mindenkit foglalkoztató – gyakran a nézők által beküldött – kérdésekre keresik a válaszokat.


Az Adam és Jamie által vezetett mítoszirtók már több mint tíz éve kutatják a városi legendákat a Discovery Channel Állítólag… című sorozatában. A sorozatban kivizsgált mítoszokat kvízjátékos formában is megismerhetjük: már több mint száz kivizsgált városi legendát tartalmaz a műsor microsite-ja, melyen egy-egy állítás valóságtartalmát tippelhetjük meg, majd elolvashatjuk, hogyan birkóztak meg a mítoszirtók az adott legendával, és mire jutottak.

Leghíresebb rajongójuk valószínűleg Barack Obama amerikai elnök, aki egy epizódban maga kérte fel a mítoszirtókat egy ókori „rejtély" megoldására: kétezer-kétszáz évvel ezelőtt Szürakusza ostrománál Arkhimédész, az ókor egyik legkiválóbb matematikusa állítólag egy tökéletesen kifényesített tükör segítségével összegyűjtötte a Nap sugarait, majd azokkal lángba borította az ellenséges római csatahajókat.

Miután Adamnek és Jamie-nek nem sikerült az elméletet megvalósítaniuk a gyakorlatban, ezzel cáfoltnak nyilvánították Arkhimédész „halálsugarának" mítoszát. De az ügy nem maradt ennyiben: az MIT (Massachusetts-i Műszaki Egyetem) 2009-es évfolyama is kivizsgálta a „halálsugár" megvalósíthatóságát, és gondos előkészületek után sikerült is tükrökkel lángba borítaniuk egy hajó makettjét.

Premier március 19-én 22 órától csak a Discovery Channel műsorán!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyszínű smink partikra

Ha szeretnél kitűnni a tömegből, mi sem egyszerűbb! Készíts magadnak otthon aranyszínű sminket… Tovább olvasom