Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

James Cameron, Hollywood 3D-s vállalkozója

A hollywoodi rendezők egyre nagyobb számban készítik filmjeiket három dimenzióban, és az új üzlet legnagyobb nyertese éppen közülük való: James Cameron.

Cameron az álomgyár egyik legmenőbb vállalkozójává vált azzal, hogy beindította 3D-s üzletét. A rendező eredetileg az Avatarhoz fejlesztette a háromdimenziós technikát. A sci-fi világszerte 2,8 milliárd dolláros páratlan bevétellel zárta forgalmazását. A kanadai származású rendező nevéhez fűződik a filmtörténet második legnagyobb jegybevételét elérő produkció, a Titanic is, amely a héten kerül ismét - ezúttal térhatású formátumban - a világ mozijaiba.

George Lucas a Star Warsszal a különleges effektusok terén forradalmasította Hollywoodot, az 57 esztendős Cameron viszont azzal a háromdimenziós technikával, amelyet maga dolgozott ki, új alapokra helyezte a térhatású filmezést. Saját fejlesztésű kameráit más produkciók és tévérendezők is bérbe veszik, ami milliós jövedelmet biztosít Cameron vállalkozásának.

A Cameron Pace Group, amelyet a rendező 12 éve alapított Vince Pace kameraguruval, tavaly 58 millió dollárt kasszírozott a felszerelések kölcsönzésével. Ez csak töredéke annak, amit Lucas az ILM speciális effektus műhellyel keres, de a háromdimenziós produkciók száma egyre nő. Cameronék eddig több mint tucatnyi játékfilmes és kilenc koncertfilmes produkcióhoz, valamint 140 sportközvetítéshez biztosították a kamerákat és egyéb eszközöket.


A jól menő vállalkozás némi gyógyírral szolgálhat arra a sebre, amelyet Cameronon a Digital Domain speciális effektus műhely kudarca ütött. A rendező 1993-ban nyitotta meg a stúdiót a néhai Stan Wilson effektusvarázslóval, ám a vállalkozás nem tudott az ILM versenytársává válni, és Cameron 1998-ban kiszállt az üzletből, miután nem volt képes zöld ágra vergődni a stratégiát illetőleg a befektetőkkel, köztük az IBM-mel és a Cox Communications céggel.

Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks animációs stúdiójának főnöke szerint a Digital Domain bukása nem vetett rossz fényt Cameronra. "A vállalkozókat a sikereik alapján ítélik meg és nem a bukásaik alapján. Ő pedig hihetetlen üzletet épített ki abból a háromdimenziós technológiából, amelyet kifejlesztett" - jegyezte meg Katzenberg.


A burbanki repülőtér mellett három épületet elfoglaló Cameron Pace a háromdimenziós filmezés minden mozzanatából profitál. Cameron olyan komolyan veszi a háromdimenziós kameráival forgatott filmek minőségét, hogy pecsétjével igazolja azt, ahogy Martin Scorsese A leleményes Hugo című családi kalandfilmjénél tette. Ez a "minőségi bizonyítvány" lehetővé teszi, hogy a stúdió kedvezőbb pozíciót harcoljon ki filmje reklámozásakor, illetve forgalmazásakor.

Cameron ezen felül a Disney orlandói Animal Kingdom szórakoztató parkjában is besegít egy új attrakció, az Avatart idéző világ létrehozásában. Cserében részesedik majd a jogdíjakból.

Nem utolsó sorban a rendező végtelen lelkesedése és tökéletességre törekvése is hat a Cameron Pace cég ügyfeleire. Michael Lewis, a moziknak háromdimenziós vetítőket lízingelő RealD igazgatója elragadtatva beszélt arról, hogy Cameron, aki maga is tagja a RealD vezetőségének, nem kíméli magát, ha munkáról van szó. Mint mesélte, a Cirque du Soleil Worlds Away című film felvételén nem volt rest beugrani a produkciós asszisztens helyére. "Felnéztem és ott lógott több mint húsz méter magasban" - idézte fel a meglepett Lewis.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tucatnyian feszíttették magukat keresztre a Fülöp-szigeteken

Mint minden évben, ezúttal is tucatnyian elevenítették fel húsvét nagypéntekén a Fülöp-szigeteken… Tovább olvasom