Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szórakozás > Járóka Lívia: fokozottan hangsúlyozni kell a nők szerepét a romaintegrációban

Járóka Lívia: fokozottan hangsúlyozni kell a nők szerepét a romaintegrációban

Az uniós parlament egyetlen roma képviselője szerint a tagállami stratégiák egyáltalán nem, vagy csupán eseti és következetlen módon tárgyalják a romaintegráció nemi szempontjait.

MTI - 2013.10.16. 07:30
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszere nem helyez kellő hangsúlyt Európa legsérülékenyebb csoportja, a roma nők helyzetére, holott e csoport kulcsszerepet játszhat a kirekesztett közösségek megerősítésében és a pozitív változások előmozdításában - hangsúlyozta keddi közleményében Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága az előző napon nagy többséggel fogadta el Járóka jelentését a roma nők helyzetéről.

Az uniós parlament egyetlen roma képviselője szerint a tagállami stratégiák - az uniós keretstratégiát megalapozó dokumentumok világos előírása ellenére - egyáltalán nem, vagy csupán eseti és következetlen módon tárgyalják a romaintegráció nemi szempontjait.

Járóka hangsúlyozta: a roma nők alkotják az EU legsérülékenyebb társadalmi csoportját, hiszen őket etnikai és nemi alapon egyszerre többszörös diszkrimináció sújtja, és ezért a roma férfiaknál is lényegesen rosszabb a helyzetük, például a szegénységi kockázat, a képzettségi szint vagy a munkaerő-piaci aktivitás tekintetében. Az elhúzódó gazdasági válság ráadásul tovább rontotta ezeket a mutatókat, főként az egészségi állapot tekintetében, és az áldozattá válás kockázata is fokozódott a roma nők körében.

Az EP szakbizottsága által elfogadott Járóka-állásfoglalás felszólította az Európai Bizottságot és a tagállamokat a nemek szerinti hatásvizsgálatok folytatására, a nemzeti stratégiák előkészítése során a roma nők érdekképviseleteinek bevonására, valamint a társadalmi befogadást célzó programok végrehajtása során a nemi szempontok következetes figyelembe vételére.

A dokumentum ezen felül számos konkrét szakpolitikai javaslatot fogalmaz meg a helyzet javítására. Így például számszerűsített célok kitűzését ajánlja a gyermekszegénység csökkentése terén, indítványozza a nagycsaládok, korai iskolaelhagyó lányok és kiskorú anyák külön támogatását, illetve azt, hogy az uniós tagállamokban - a magyarországihoz hasonló módon - számítsák be a gyermekgondozási időszakot a nyugdíjat megalapozó szolgálati időbe.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 3. zero 2013.10.16. 12:30

Próbáld ezekkel http://www.youtube.com/watch?v=x6I87tKUz4k

Moderálásra küldöm 2. pachakuti 2013.10.16. 09:34

"...indítványozza a nagycsaládok, korai iskolaelhagyó lányok és kiskorú anyák külön támogatását..."

Kivéve, ha véletlenül az eltartó nemzet tagja!

Moderálásra küldöm 1. papsajt 2013.10.16. 09:03

Az uniós parlamentben készült nagyon tanulságos video tudósítás:

http://youtu.be/29qZjy2vkkgTöltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...