Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Járványok megfékezésében is segíthet a Facebook

Az online közösségi hálózatok, például a Facebook felhasználóiról szóló adatok segíthetnek egy esetleges járvány megfékezésében - állapította meg egy tanulmány.
Azok az emberek, akik társaságaikban központi szerepet játszanak, nagyobb valószínűséggel visznek át kórokozókat egyik csoportból a másikba.  

Az ilyen embereket ezért elsődlegesen lehetne beoltani - írják a Journal of the Royal Society Interface című szaklapban megjelent tanulmány szerzői. A kutatás során több mint 500 diák digitális és valós kapcsolatait vizsgálták meg. 

Az interneten a legkiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkező embereknek a való életben is több kapcsolatuk van, így ők "szociális hidakat" képeznek, amelyek keresztül a fertőző betegségek, például az influenza is továbbterjedhetnek - fejtette ki Enys Mones, a Dán Műszaki Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.  

Ha nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag az összes, a járvány által veszélyeztetett ember számára, a védelmi intézkedéseket koncentrálni lehetne a kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező emberekre - véli Mones.  

Számítógépes modellek szerint ez "csaknem ugyanannyira hatékony lehet, mint a jelenleg létező legoptimálisabb oltási stratégia". Ezen kívül költséghatékony is, mivel az online aktivitás könnyedén követhető. 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igenis, lehet cuki, ahogy egy macska két rágcsálóval játszik - videó

Igenis, lehet cuki, ahogy egy macska két rágcsálóval játszik - videó
Nem épp hagyományos barátság az övék. Tovább olvasom