Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Jégre, hóra fel!

Téli ˝sportágválasztó˝ - Jégkorong, jégtánc, síelés és snowboard – még akkor is sok gyerek választja ezeket a téli sportokat, ha megyénkben, illetve Magyarországon korlátozottak a lehetőségek. Gyakran együtt sportol a család, így terelgetik a gyerekeket a hóra, jégre.
A frissen tisztított jég nagyon csúszik, olykor még azok is elbizonytalanodnak, akik viszonylag szakavatottan lépnek a felszínére. A kisgyerek – még ha hanyatt is esett már párszor – nagyobb magabiztossággal siklik, mint a felnőttek, akik szeretettel figyelik a szüleikkel, testvéreikkel korcsolyázni tanuló három–öt éves apróságokat a Szeged Városi Műjégpályán. Ilyenkor megjegyzik, még ha csak magukban is: hát igen, ők még közelebb vannak a talajhoz, nem esnek akkorát, mint mi.

Férfias sport

– Botond harcos, temperamentumos, nagyon tud küzdeni, szeret gólt lőni, és csapatban játszani. Emiatt, és mert a bátyja, Bence is jéghokis, adta magát, hogy ezt a férfias sportot válassza – avat be Csányiné Jéga Szabó Adrienn. Botond anyukája minden edzésre – másfél éve, amióta hétéves kisfia bekerült a szupermini jégkorongcsapatba – kilátogat, sokszor a férje is elkíséri őket. A tornákra is elutaznak a gyerekeikkel. A hétéves kisfiú idén először Ausztriában kipróbálja szüleivel a síelést is. Nagyon szeretik a téli sportokat, ők minden télen, ahogyan a pénztárcájuk engedi, elmennek síelni. Addig is együtt vannak, és sportolnak a jó levegőn.

Védőfelszerelés kell

Botond csapattársa, Szabolcs is most bontogatja szárnyait a hokiedzésen: – Szeretek gyorsan korizni – mondja. Ő a teniszt hagyta abba a hoki miatt: – Nem fáradtam el annyira – világít rá az okára a tízéves fiú. – Kívülről úgy tűnhet, hogy durva sport, de védőfelszerelés van rajtuk, semmi bajuk nem lesz, ha elesnek vagy összeütköznek – érvel Perjésiné Farkas Gabriella. Szabolcs édesanyja elárulja, hogy az elején még többet kell fektetni ebbe a sportágba, mint a sakkba – a fia ugyanis az utóbbit is gyakorolja –, hiszen meg kell venni a védőfelszerelést. Ők újonnan szerezték be, így 30-50 ezer forint között költöttek, de természetesen ezeket a kiegészítőket, mint a sífelszerelést is, meg lehet használtan is vásárolni. Ebben az esetben nagyjából 15 ezer forintból beszerezhető egy kisfiú felszerelése.

– Négy-öt éves koruktól kijártunk a fiúkkal hobbiszinten a szegedi jégpályára – én és a megboldogult férjem is szerettünk korcsolyázni. Kilencévesek voltak, amikor felfigyelt a mozgásukra egy testnevelő tanár – meséli Juhász Brigitta, Szénási Martin és Dániel édesanyja. Az ikerfiúk ma 21 éves, harmadéves hallgatói a budapesti műegyetem mérnök-informatika szakának. Martin idén már nem sportol versenyszerűen, de Dániel folytatja.

Jégkorongtoborzó

– A 21. század sportjának szokták nevezni, mert az összes csapatsport közül ez a leggyorsabb. Rendkívül jó koncentrációt igényel: egy két milliméteres pengén áll a gyerek, és a kezébe adott ütővel még egy korongot is terelgetnie kell úgy, hogy közben figyeli csapattársai és az ellenfél lépéseit is – magyarázza Kalocsa László. A Tisza Volán-Szegedi Vízmű SC jégkorongcsapat edzője eloszlatja a tévhiteket is: – Sokan féltik a gyereket attól, hogy durva sport, de ettől nem kell tartani: 14 éves korig behatárolt a testjáték, az egészen picik pedig nem is használhatják a testüket. Négy-öt éves korban érdemes elkezdeni a jégkorongot, a hat-hét évesek már tornákon játszanak. Úgy vannak felöltözve, mint a felnőtt játékosok – aki egyszer kilátogat egy edzésre vagy meccsre, biztosan beleszeret, nagyon aranyosak. Egész télen különböző tornákra utazunk velük, nyáron pedig a szárazedzéseket próbáljuk játékossá tenni. Nyáron kéthetente megyünk olyan városokba, ahol „találunk" jeget, illetve egyhetes edzőtáborba visszük a gyerekeket. A száraz, hideg levegő az asztma, illetve a légúti megbetegedések megelőzésére, kezelésére kiváló. Az első hónap nálunk ingyenes, utána pedig nyolcezer forint a havi tagdíj, amely tartalmazza a szülő utazási költségét is a tornákra.

Az ikerfiúk jégtáncoltak

– Először mi ösztönöztük őket a férjemmel, később pedig teljesen az életük részévé vált – meséli Brigitta. Visszaemlékszik: – Amellett, hogy rendkívül jól fejlesztette a mozgáskoordinációjukat, megnyugtató volt látni, hogy milyen jó csapattá verbuválódtak az egyesületben a gyerekek. Az akkor szerzett barátokkal a mai napig tartják a kapcsolatot. Bejárták a fél világot, mindketten voltak országos bajnokok, és szép nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetnek. Nagy elkötelezettséggel jár, ha valaki komolyan veszi a sportot. A fiúk korán reggel, késő este ott voltak az edzéseken, a nyári hónapokban sokat utaztak más városokba, ahol volt jég. Amikor a jégtánccal járó költségekről: jégbérlésről, utazásról, ruhákról, edzők megfizetéséről, táncórákról faggattuk, az ikerfiúk édesanyja azt válaszolta: – Ameddig a pénztárcánk engedte, igyekeztünk minden lehetőséget megteremteni a fiúknak. A ruhákat például varrattuk, mert így olcsóbb volt. Örültünk, hogy szeretnek korizni, és neves edzők vették őket a szárnyaik alá.

A sí még mindig populárisabb

– Ausztria tökéletes síelés szempontjából az olyan családoknak, ahol a családtagok különböző szinten gyakorolják a sportot. A gyerekeket be lehet adni síiskolába, amíg a felnőttek esetleg a meredekebb pályákra kalandoznak. Nagy pályarendszerek vannak, és sok a magyar ajkú síoktató. Ha a családtagok közül senki sem tud síelni, akkor érdemesebb az alapokat Magyarországon megtanulni, az árak is alacsonyabbak. Hazánkban ismert pályák vannak például Mátraszentistván és a Kékes lankás lejtőin. Én kezdetben, amikor elkezdtem a sportot, sokat jártam Szlovákiába, Kelet-Európában síelni olcsóbb, de Olaszországban és Franciaországban is dicsérik a pályákat. A sí napjainkban is populárisabb, de a legtöbb sípályán kérhetjük snowboardoktató segítségét is – osztja meg velünk tanácsait Gyarmati Panka (képünkön). Hazánk legsikeresebb snowboardosát arról faggatjuk, milyen érveket hozna fel a két sport mellett: – Fiatalabb korban még talán a síelés egy lassabb tanulási folyamatot tesz lehetővé, addig a snowboard esetében, hogy élvezhető legyen, valamennyire tudni kell a technikát, de nem kell feltétlenül sítudásnak megelőznie. Számomra izgalmasabb a snowboard, nekem több adrenalint ad – érvel a gyöngyösi RIDE3231 SE versenyzője, aki bravúros szerepléssel bejutott az ausztriai Kreischbergben zajló snowboard-világbajnokság döntőjébe, ám ott sérülés miatt nem indulhatott, így végül a hatodik helyen zárt slopestyle-ban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pilótafülkében szelfizett a Wizz Air gép szerelmes potyautasa

Kijátszotta a kolozsvári repülőtér biztonsági rendszerét egy férfi, aki a szerelmét szerette volna… Tovább olvasom