Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Jobb életminőség: csak nevetni kell!

A kiadós nevetés legalább olyan jó hatással van a szervezetre, mintha alaposan megdolgoztatnánk testünket a konditeremben - mutat rá egy friss tanulmány.
A nevetés javítja a kedélyt, csökkenti a stresszt, erősíti immunrendszerünket, és alacsonyan tartja a vérnyomást. Emellett pedig csökkenti a koleszterint - állítják kutatók. És ahogyan a fizikai aktivitás, a nevelés növeli az étvágyat, ezért például arra is nagyon jó, hogy az alultáplált betegeknél testsúlynövekedést érjenek el.

Kutatók kísérletet végeztek: önkéntesekkel húsz percen át nézettek filmeket - egy lehangolót és egy humorost. A két vetítés között eltelt egy hét, hogy bizonyosan ne befolyásolja egymást a két film. A kutatók mérték a vérnyomást, és két étvágyhormont, a leptint és a ghrelint is vizsgálták.

A lehangoló filmnek nem volt különösebb szervezetre gyakorolt hatása, a humoros klip azonban változást okozott a vérnyomásban: a leptin szintje csökkent, ugyanakkor a ghreliné emelkedett. Hasonlót tapasztaltak azt követően is, hogy az önkéntesek mérsékelt testmozgást végeztek. Az étvágynövekedés mindkét esetben jellemző volt.

A kutatás vezető dr. Berk elmondta: ez a felfedezés lehetőséget ad arra, hogy a kórosan sovány betegek étvágyát - és ezáltal testsúlyát - növeljék. Sok idős betegre jellemző, hogy étvágytalan, és a depresszióban szenvedőkre is jellemző a fizikai aktivitás hiánya és az étvágy jelentős csökkenése. Idős emberek hasonló állapotba kerülnek a házastárs halála után - nekik is segíthet a nevetés.

A kutatók szerint érdekes bizonyos biológiai mechanizmusokra lefordítani olyan pozitív érzelmeket kiváltó tevékenységeket, mint az éneklés, a zene, a nevetés. Talán nem véletlen, hogy a Biblia egyik bölcsessége így szól: "A nevetés orvosság."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felpofozták az orvosokat, elvitték a beteget a kórházból a rokonok

Ágyastól vitték el Craiova város kórházának intenzív osztályról a rokonok a szívroham után beutalt… Tovább olvasom