Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Jön a Zimmer Feri 2. - Ráckevén forgat a stáb

A ráckevei Savoya-kastélyban forgatja Tímár Péter legújabb vígjátékát, az 1998-as Zimmer Feri folytatását. Mint a rendező kedden a helyszínen elmondta, bár nem szereti a folytatásokat, most mégis úgy érezte, érdemes belevágni a Fikász-család újabb kalandjaiba.
A Csinibabában, az Egészséges erotikában megismert, jellegzetes technikával készül Tímár Péter új vígjátéka, a Zimmer Feri folytatása. A filmben a Fikász-család újabb kalandjai elevenednek meg, ám most a Balaton-parti, családi vendéglátás helyett egy romkastélyban próbálnak szerencsét - foglalta össze a cselekményt a rendező.

"Előre felvettük a dialógot, a jelenetekben a lejátszott hangra tátognak rá a színészek, miközben lassítva mozognak. A lassított mozgást aztán felgyorsítjuk, amitől megváltozik a mozgáskultúrájuk. Így a néző szemében gyanússá válik az egész filmben ábrázolt világ" - magyarázta Tímár Péter, aki úgy vélte, az Egészséges erotikával és a Csinibabával megkezdett kísérletezgetés a Zimmer Ferinél nyerte el a legjobb formáját.

Elmondta, hogy az első részből csak a főbb karaktereket emelte át, mint fogalmazott, a mellékszereplők története véget ért, csak "erőltetetten" lehetett volna őket is beleszőni a cselekménybe. Fikász Ferit ezúttal is Reviczky Gábor, feleségét, Vilmát, Pogány Judit formálja meg. Rozi lányukat Kovács Vanda személyesíti meg, akinek férjét, Pistát ismét Szarvas József alakítja.

A rendező elárulta: csak azután fogott bele a forgatókönyv megírásába, miután a négy főszereplő igent mondott. "Nem szeretem a folytatásokat, ráadásul eddig mindenki azt mondta, hogy a második rész sosem lesz olyan jó, mint az első. Most azonban már nem bánom, hogy belevágtam" - tette hozzá, leszögezve, hogy Csinibaba 2. nem lesz.

Mint fogalmazott, a nem kimondottan a kor jellegzetességeiről akart filmet készíteni, azok mégis automatikusan belekerültek. "A legfontosabb a filmkészítésben, hogy ne magadat akard megfejteni a világban, hanem a világot magadban" - mondta talányosan, majd úgy vélekedett, hogy számára elsősorban a filmes formanyelvvel való játék jelent kihívást, és nem kizárólag a mondanivaló.

A főhőst alakító Reviczky Gábor a karakteréről szólva elmondta, hogy Feri az eltelt tizenkét évben jó útra tért, és átverés helyett valódi vendéglátást akar művelni. "A szerep egyébként nem sokat változott, illetve csak annyit, amennyit én is" - jegyezte meg a színész.

Mint mondta, a forgatás jó hangulatban zajlik, bár a Tímár-féle technika miatt lassabban végeznek az egyes jelenetekkel, így nagyon feszített munkatempóban kell dolgozniuk. Hasonlóan vélekedett Pogány Judit is, aki hozzátette, hogy feleségként hasonló szerepet kell alakítania, mint az első részben. "A konyha és környéke az én terepem, és persze az aggódás az őrültnek tűnő férjem iránt. Persze kiderül, Ferencnek van igaza, mert a furcsaságokra, a természetfeletti jelenségekre ugranak az emberek, így a szálloda is beindul" - mondta a színésznő, hozzátéve, hogy a történetben a Fikász-család azzal próbál több vendéget szerezni, hogy elhíresztelik, kísértet járja az ódon kastélyt.

Pogány Judit szerint mindkét filmet egyfajta naiv szemlélet hatja át, noha a romkastély kétségkívül jobban illeszkedik a mához, mint az egykori balatoni vendéglátás.

Szabó Győző, aki az egyik "kísértetvadász" vendéget alakítja, úgy vélte: a film arról szól, mi mindent kell megtennie egy mai vállalkozónak ahhoz, hogy a felszínen maradjon. "Nem hiszem, hogy érdemes lenne mögöttes üzenetet keresni ebben a történetben, hiszen a film elsősorban szórakoztatni akar. Hacsak azt nem, hogy a vállalkozóknak folyton próbálkozni és trükközni kell" - mondta.

A folyton elalvó éjjeli őrt játszó Kálloy Molnár Péter is a minden lehetőséget kihasználó vállalkozó típusában látja a filmben a kor lenyomatát. Saját karakterét rendkívül színesnek tartja. "Ez egy tipikusan olyan szerep, amelyben lubickolni lehet" - mondta a színész, aki szerint ugyanakkor nehéz feladat a reális mozgásokat lelassítva előadni. "Szerencse, hogy a Beugróban van egy ilyen feladat, így már van némi rutinom ebben" - tette hozzá.

Nagy Enikő, aki egy másik szellemvadász vendéget alakít, szintén arról beszélt, hogy nem könnyű megszokni a Tímár-féle technikát. "Úgy kell játszani, hogy a koncentráció ne tükröződjön az arcunkon" - tette hozzá.

Mint a forgatáson kiderült, a kulturális ágazatot, ezen belül a filmeseket sújtó állami megszorítások a Zimmer Feri második részének elkészültét is jelentősen megnehezítették. Tímár Péter ugyanakkor leszögezte, ő a szerencsések közé tartozik, hiszen be tudja fejezni a filmjét, amiért különösen hálás a producernek, az ötletgazdának, Kálomista Gábornak. A film a tervek szerint az év végén kerül a hazai mozikba.

Olvasóink írták

 • 3. Vörcsi 2010. augusztus 27. 13:48
  „Nagyon szeretem az olyan filmeket mint Pl a Hypolit történet a mai korban, vagy a Megint tanú. Mindkettő fenomenális színészekkel, a történetek a mai "kor lenyomatában" (idézet a cikkből) csodásak! Ugyanezt mondhatom a Zimmer Feri filmről is, nagyon várom!”
 • 2. bespin 2010. augusztus 25. 10:34
  „Tímár az egyik legjobb rendező Magyarországon. Egészséges erotika a király, gusztus 20. és az elől port kavaró Barkas filmtörténelem!”
 • 1. Kasza 2010. augusztus 24. 22:10
  „Már várom,milyen baromsággal rukkolnak elő.
  Az ÜVEGTIGRIS 1 az nagyon tetszett de a második résznek nem igazán volt története amolyan erőltetett semmit mondó történet volt,de azt nem mondom ,hogy rossz volt,mert volt benne egy pár jó poén és baromság és pár jó szituáció,de ennek ellenére nem közelítette meg a az első rész színvonalát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dögös! Félmeztelen fotók a szexi pankrátorcsajról

Néhány hónap múlva Európában is megcsodálhatják a szurkolók a TNA pankrátor promóció legnagyobb… Tovább olvasom