Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Karafiáth Orsolya ˝szakított˝ a bulvárral

Karafiáth Orsolya Godzilla című darabja közönségdíjas lett az idei drámaíró versenyen, horror-vígmusicale harmadik a Madách Színház musicalpályázatán - előbbit őrült ötletnek titulálták. Ha van ötlete, gyorsan dolgozik, szereti magát beletenni az írásaiba, és fontos számára a humor. A bulvárműsorokba már nem megy el.

- "Önmagához hű őrült ötlettel állt elő" - írták a darabról, amelyet a XVI. Magyar Drámaíró Versenyen írt a Cunami áldozata lett a magyar paprika című cikk alapján. Mit szól a megfogalmazáshoz?
- Amit írtam, komplett őrület - tény és való. Nagyon humoros darabot szerettem volna létrehozni, és a Godzilla az is lett. Adott egy kutatólabor Japánban, és Ottó, az őrült tudós, aki egy szérumon - paprikás csirke -kísérletezik. Aki abból eszik, magyarrá változik, Obamától Elvis Presley-ig. Jön a cunami és az atombaleset, egyik sem teszi tönkre a labort, de Ottó azt állítja, mindent elvitt az ár. A laborban lévő kísérleti japánra viszont hatni kezd a sugárzás, és Godzillává változik. A darab dalbetétes, Elvis Presley-dalokat írtam át viccesen magyarra. A végén persze minden jóra fordul. Az ötlet nem teljesen szokványos, de ezt mindig vállalom - nem unalmas. Én csak örülök, ha néha elragad az őrület.

- Versenyben volt még Nagy Viktor és Zelei Miklós, Ön nyerte a közönségdíjat. Mennyit dolgozhattak a darabokon?
- Este hét órától reggel kilencig, de én már fél négykor készen voltam. Ha bejön az ötlet, rettentő gyorsan írok, azért is írok olyan keveset, mert nem mindig jön ötlet. Ha rá vagyok kényszerítve, persze kénytelen előpattanni, de akkor rögtön meg is írom.

- Harmadik helyezést ért el a Madách Színház musicalpályázatán, februárban adták elő a Macskadémon című horror-vígmusicalt felolvasó-színházi keretek között. Mi volt a közönség reakciója?
- Nagyon nagy siker volt, háromszor is előadták. Többet írtak róla, mint az összes többi darabról. Megvette a Budaörsi Játékszín, nagyzenekaros színházi előadás lesz belőle. Ez is egy mesés, vicces, kicsit kifordított, szürreális előadás. A humor nagyon fontos számomra, főleg a színpadi munkáimnál.

Karafiáth Orsolya: Örülök, ha néha elragad az őrület! Fotó: Merényi Dávid
Karafiáth Orsolya: Örülök, ha néha elragad az őrület!
Fotó: Merényi Dávid

- Verseskötetei mellett jelent meg regénye is. A dráma, a musical új műfajok?
- Annyira nem, most tárgyalunk arról, hogy esetleg bemutatják még a Hét kicsi díva című darabot is, amelyet Szabó Borbálával írtunk tavaly a Maffiaklub című regényem alapján. Forgatókönyvet is írtam, a tavalyi filmszemlén szerepelt a Ki/Be Tawaret című nagyjátékfilm. Molnár György rendezte, elvitte a legjobb női alakítás díját Kerekes Éva Vicával, a mozikban április 14-étől fog futni. Színházban is dolgoztam már. Inkább az új, hogy önálló a munka.

Színház és koncertek

"A Macskadémon bármelyik házba beköltözhet, ahol él egy magányos vagy legalábbis boldogtalan nő" - írják a harmadik helyezett musicalről. A démon figurája az ókori Tibetig nyúlik vissza. "Azt akartam példázni a darabbal, hogy a bennünk élő rossz meglátható és karikírozható, és ha ez megtörténik, legyőzhető lesz" - mondta a darabról Karafiáth Orsolya egy interjúban. Ha már a macskáknál tartunk, továbbra is működik a Fekete Macska együttes, ám a tagok Tóth Evelin kivételével kicserélődtek. Közben készül egy színházi dalest is egy énekes-színésznővel.

- "Meggyanúsították", hogy a Macskadémon egyik főhősében, Orsiban kicsit magát írta meg - a macskájuk neve is ugyanaz. Igaz ez?
- Orsi egy befolyásolható, kövérkés pszichológushallgató, tehát annyira nem, de szeretem beletenni magam az írásaimba. A Maffiaklubban ilyen figura Gabi, az írónő.

- Előfordul, hogy "összemosódik" az írás és a médiaszereplés? Lehet új olvasókat szerezni azzal, ha gyakran forog a neve a médiában?
- Annyi biztos, hogy ha valaki szervez egy rendezvényt, olyan embert hív, akiről már hallott. A bulvárban két éve már nem nagyon forgok, úgy tapasztaltam, újságírással lehet inkább sok olvasót szerezni. Önálló rovatom van a Nők Lapja Cafénál és a Metropolnál, ami vonzza az embereket. Tetszett, amit ott írtam, megveszik a verseimet is.

- Miért szakított a bulvárral?
- Korábban még vállalható műsorok voltak, de most nem ismerek olyat, amelybe szívesen elmennék. Előfordul még, hogy hívnak, de nem megyek. Nemrég is azt mondtam be a telefonba, hogy téves a szám, amikor megkerestek.

- Érdekli egyébként az emberek véleménye?
- Védetten élek, a pasim szokta mondani, hogy nem igazán a valóságban. Mindennap elolvasom, mit írnak rólam, ilyen szinten érdekel. Olyan nagyon meg mégsem, mert változni úgysem fog semmi. Idegenek nem tudnak megbántani, úgyis azt csinálom, amit szeretek, amit tudok. Szerencsém volt, mert eddig is azzal foglalkozhattam, amit szeretek, nem kellett kötötten bejárnom valahová dolgozni. Nagyon sokan szeretik azt, aki én vagyok: akikkel együtt dolgozom, akik meghívnak.

- Számos parókája van, belement néhány éve, hogy Marjai Judit egy kád húslevesben fotózza, mindennap kártyát vet magának. Lehet ebben némi játékosságot sejteni?
- Nyilván nem áll tőlem távol a játékosság, annyiban, hogy érdekes ötletekben szívesen részt veszek. Öncélúan viszont nem szeretek játszani.

Mobilis, de utál költözni

A Macskadémon sztorijának alapja egy régi albérlet. Karafiáth Orsolyának máig nincs saját lakása, inkább bérel. - Mobilis vagyok, de eléggé utálok költözni. Most egy ideig ott szeretnék maradni, ahol lakom - ez mindig attól függ, mennyire érzem jól magam, milyenek a szomszédok. Saját lakásom azért sincs, mert eléggé hitelellenes vagyok - tudtuk meg. - Iszonyú klassz lakásokban lakhattam így, rengeteg pénz kellene ahhoz, hogy valamelyiket megvegyem, egy életre eladósodnék. Nem is adnának nekem hitelt. Így tudom, hogy ha éppen nem lesz pénzem, kisebb lakásba költözhetek. Nem vagyok kuporgató típus. Inkább legyen minden most rohadt jó, ne legyek emiatt megkötve.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. achilleus 2011. április 29. 18:52
  „Úgy látszik félévente esedékes egy laza csevej:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/karafiath_orsolya_jobban_szereti_a_keszpenzt/2189358/
  a kettő lényegében ugyanaz, semmi sem történt ... a múltkor legalább annyit megtudhattunk, hogy a ftneszköltőnő súlyzói szögre kerültek. Ld. ott: 16. achilleus 2010.11.20. 13:10 (...) Megragadtam, igen. Fogadásból. Mindig is érdekelt, hogy milyen lehet. Utána megmondtam neki: miniszterelnök úr, gyönyörű feneke van.(...) Az én fenekem nem nagyon reklámozni való. De majd jövőre. Elhatároztam, hogy én leszek az első fitnesz költőnő. Gyúrok,..." Ennél már sokkal érdekesebb lenne, hogy mi lesz a volt miniszterelnök megfogdosott fenekével. Tényleg: Orsolya nem aggódik?”
 • 20. IVY 2011. április 29. 15:04
  „Én is hihetetlenül bírom! :)
  Órákig tudom hallgatni. A Hal a tortán-ban kifejezetten édes volt.”
 • 19. smalltown 2011. április 26. 19:50
  „kedves moderator, hol az en valaszom mazsinak?:)”
 • 18. kiokushyn 2011. április 26. 13:06
  „Bírom a NŐT!”
 • 17. mazsolaszolo 2011. április 25. 20:20
  „16. Én azt gondolom, kicsi városka, hogy nem én vagyok az, aki kevés az örök értékekhez - hanem te vagy alacsony hozzájuk.

  És erről ennyit.”
 • 16. smalltown 2011. április 25. 19:06
  „mazsola: "Én maradok a klasszikus, tiszta, mély és örök értékeknél. "

  Csak ehhez te kicsi mazsi vagy, hogy eldontsd, mi az orok ertek. Szived joga, hogy ne szeresd KO verseit vagy o magat - de a disznoszarozas teged minosit es nem ot.”
 • 15. gbruno 2011. április 25. 12:52
  „Érdekes egyéniség, jó költő, író. Sosem tudni, mi nála az irónia és mi komoly. Tehetséges.
  Szemben a Vass Virág Rácz Zsuzsa Fejős Éva libákkal.”
 • 14. Moon 2011. április 25. 12:52
  „A cikk címére: Roppant módon sajnáljuk, de ezt a lelki megrázkódtatást valahogyan csak túléljük.”
 • 13. vmagdi 2011. április 25. 12:38
  „egyet nem lehet ramondani, hogy unalmas es humortalan. A koltok egyebkent is exhibicionistak, ezt tudomasul kell venni, magam reszerol utalom a szurke, humortalan , unalmas embereket”
 • 12. vmagdi 2011. április 25. 12:35
  „Karafiath Orsolya
  Nulltündér

  ... s a mindig másmilyen most egyszínű.
  Akár a lég - alakja változása...
  Riadt és rebbenékeny. Összerezdül,
  eltűnő testét zaj, a fény ha bántja.  Ruhája ránca nyár, gyűrött románc,
  hajába kócolódott minden este.
  Letört körmöcskéjéből furcsa félhold;
  testét a hőség lassan áterezte.

  Az éj leszáll, hogy színét felvegye:
  nyugodt sötétségű, tündéri kék.
  A hajnal harmatában nem találod -
  saját varázsa szórja szerteszét.

  Elszenderült a domboldal tövén.
  Fölé hajolhatsz, jaj, csak fel ne ébreszd!
  Ha most kívánnád, érintése métely.
  Ha most ölelnéd, csókja semmivé lesz.

  Fekszik csak az esőáztatta fűben,
  fehér vászoncipője tiszta sáros.
  Nézd hosszasan s ő percről percre szebb lesz.
  Álmodd hozzá egy másik éjszakához.

  Amig alszunk

  Ma egy másik kastélyba zársz.
  Vihar lesz - szoknyám suhogása -
  elhagyom a lépcsőfordulóban.

  Egész a toronyszobáig követsz.
  Csapódó ablaktáblák: csontszínű
  költeményemből szabadult kísértetek.

  Sokáig nézlek szótlanul.
  Lélegzetünk gyolcs és csipke,
  sötétségből épült baldachin.

  Amíg alszunk az esőt áteresztik
  a falak. Új kastélyt vonnak fölénk
  a bőrünkből kioldódó cseppkövek”
 • 11. mazsolaszolo 2011. április 25. 11:40
  „9. Magdikám édes, nem személyeskedünk. Fölösleges bármit nekem tulajdonítani - különönsen magadból -, mert nem ismersz. És ennyiben maradunk. Ha érdemben szólsz hozzám, szívesen és örömmel beszélgetek és válaszolok, a többit tartsd meg a homokozónak.

  Aki Karafiáth Orsolyát irigyli, az megérdemli. Aki a műveit, az pláne. De ha neked ez tetszik, olvassad. Én maradok a klasszikus, tiszta, mély és örök értékeknél.

  10. Köszönöm. :)

  Valóban nagyon jól ismerem Orsika műveit, és a személyiségét is. Nehéz is lenne nem ismerni, amikor ország-világ vele foglalkozik, és ő maga tesz a legtöbbet arról, hogy ország-világ ezt tegye. Hogy szakított volna a bulvárral...? Kétlem.

  Aki egyszer eladta magát a disznóknak, az nehezen tudja lemosni magáról a ráragadt disznósz@rt.”
 • 10. kakoszeged 2011. április 25. 10:35
  „...nem hiszem, hogy mazsolaszolo negatív, csak látta már Orsolyát más aspektusból is...egy öntelt, egoista, lenéző, irritáló nőszemély...persze én is csak abból ítélek, amit olvashattam tőle és láthattam belőle...”
 • 9. vmagdi 2011. április 25. 09:53
  „savanyu a szolo :)))) te egy nagyon negativ szemelyiseg lehetsz, ha az egegyvilagon minden sikerre irigy vagy. Feltehetoleg te magad semmiben sem vagy sikeres. Nyilvan meg soha eletedben nem olvastal egyetlen verset se Orsitol, de azert rogton van velemenyed. ES igen, olvasom,... ot is... ha hosszabb idore kulfoldre megyek viszek magammal magyar irodalmat es Orsi versei is kozte vannak... ;).”
 • 8. mazsolaszolo 2011. április 25. 09:46
  „5.-7: Én nem erről beszélek. Oda kéne figyelni, hogy miről írok.
  Egyébként, ha neked tetszik, olvassad és vegyed meg a műveit. Szíved joga.”
 • 7. vmagdi 2011. április 25. 09:05
  „megemlitenetek tole akar egyetlen szemetet?, mazsi amugy szivesen olvasnek toled is egy nem szemet verset. Orsit , bar idorol idore elvakitja a bulvar, miert is ne, vegul is fiatal, viszont ez nincs hatassal a kolteszetere. Igen jo kolto es dobbenetes modon lattat meg dolgokat ugy, ahogy egyebkent mas nem lat, a vers lenyege pedig ez: mas, uj aspektusbol mutatni meg a vilagot.”
 • 6. Amati 2011. április 25. 05:25
  „ja, nem megy burvárba, aztán mégis itt feszít. LOL”
 • 5. smalltown 2011. április 25. 02:49
  „1.
  s te vagy aki megmondja a frankot, aki eldonti mi szemet, mi nem....Szanalmas vagy.”
 • 4. mazsolaszolo 2011. április 24. 22:42
  „4. Az igaz. :) A fotoshop és a parókák meg a tökletes smink csodákra képes. :) Csak éppen nem lesz általuk egy ember tehetséges.”
 • 3. deszkás 2011. április 24. 22:12
  „De a szépsége lebilincselő.”
 • 2. flightmode 2011. április 24. 21:28
  „NEM IGAZ, SZANDIKA TŐGYE A VALÓDI ÉRTÉK!”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falusi hentest meghívták a trónörökösi esküvőre

A menyasszony falujának hentesmestere jelen lesz Vilmos brit trónörökös esküvőjén, a két előző brit… Tovább olvasom