Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Kattintanak a lányrajongók

A Fonogram díjátadón idén Pásztor László, a Neoton Família alapító-dalszerzője kapta az életműdíjat. A gitáros nem unja a rock and rollt, a színpadtól elbúcsúzva a Magneoton lemezkiadó fejeként „lecsap" a tehetségekre – például Fluor Tomiékra.
– Fonogram zenei életműdíjat kapott az e heti, a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) által rendezett gálán, amelyhez gratulálunk! Mit jelent önnek az elismerés?

– Nagy megtiszteltetés, mert az együttesek szólistáit szokták kitüntetni ezzel a díjjal, én pedig 10 éve egyáltalán nem álltam színpadra. Sőt 25 éve inkább a háttériparban tevékenykedem, így ez nemcsak az én munkám, hanem a terület elismerése is.

– Mit gondol, a Neoton Família alapító-dalszerzőjeként és gitárosaként kapta az elismerést az olyan dalokért például, mint mondjuk a Kell, hogy várj, a Santa Maria és a Don Quijote, vagy lemezkiadó-vezetőként, amiért a hazai tehetségeket segíti?

– Úgy gondolom, mindkettő számított. Ha végiggondolom, 65-ben alapítottuk a Neotont, ami 79-ben futott be igazán már mint Família. Majd egy 11 éves, páratlan sikerű korszak következett – itthon és külföldön is irgalmatlan sok lemezt adtunk el, és megúsztuk a „sikertelenséget" azzal, hogy 90-ben felbomlottunk. Az eredeti Neoton Família ezáltal megmaradt az emberek fülében és lelkében. Azt már valószínűleg csak a másik iránti dac okozta, hogy míg mi (Jakab Györggyel és Bardóczi Gyulával – a szerk.) is csináltunk egy lemezt Szulák Andreával, addig a többiek (Végvári Ádám és Baracs János) Csepregi Évával. Tényleg így van, az ember egyszerűen működik akkor is, amikor azt hiszi, hogy bonyolult. Végül 98-ban megcsináltuk az emlékkoncertet az 1996-ban elhunyt Jakab György előtt tisztelegve, 2005-ben megtöltöttük a Népstadiont – örülök, hogy bennem ezek az emlékek maradtak meg. De ott van a másik oldal is, miszerint a 25 éves Magneoton a kezdetek óta folyamatosan piacvezető a magyar előadók tekintetében, és a Warner Music külföldi kiadványaival is jól teljesítünk.

Pásztor László a Kócbabák közt: Pál Éva és Csepregi Éva sokat tett a Neoton Família sikeréért. Archív fotó
Pásztor László a Kócbabák közt: Pál Éva és Csepregi Éva sokat tett a Neoton Família sikeréért. Archív fotó

– A Neoton Família Sztárjai nevű formáció hamarosan Szegeden ad koncertet. Mint alapító-gitárosnak nem hiányzik a színpad? Meg lehet unni a rock and rollt?

– Nem! Ugyanannyit vagy még többet foglalkozom most zenével, mint korábban, csak nem a saját dalaimmal, hanem másokéval.

– Zenészként és lemezkiadó-vezetőként milyen érzés megélni a munkaterep változását, azt, hogy a bakelitet, ami egykor becses relikvia volt, ma újrahasznosítják falidíszként, a CD-ből pedig poháralátét lett?

– Ha nem én diktálom a trendet, vagy alkalmazkodom hozzá, vagy elhullok. Márpedig technológiai szempontból sem Magyarország a világ közepe. A gyors változás csak azért nem fáj, mert nincs komoly lemezgyűjteményem, soha nem rakosgattam el, talán 200-300 korongot tartok otthon. A lemezjátszóm be sincs üzemelve, én is a neten hallgatok zenét, ráadásul az irodában remek felszerelésem van, kiváló fülhallgatóval – mert nekem kötelező valósághűen visszahallgatni a szerzők dalait.

Pásztor László: A háttéripar elismerése is a Fonogram életműdíj. Fotó: mahasz
Pásztor László: A háttéripar elismerése is a Fonogram életműdíj. Fotó: mahasz

– Kiadója többek között például a szintén Fonogram-díjas Wellhello nevű formációnak, azaz a Fluor Tomi–Diaz szerzőpáros vagy Vekonyz anyagait is gondozza. Hogy tekint az ifjakra?

– Ők éppen határozott koncepcióval érkeztek hozzánk, így mi csak két dolgot tettünk: őrült módon lecsaptunk rájuk, és minden erőnkkel próbálunk nekik abban segíteni, amit maguk találtak ki. Az egy dolog, hogy valaki egy zenei projektet megvalósít, de annak el is kell jutnia az emberekhez. Ezért félrevezető lehet például az internet és az ott mérhető kattintások száma, hiába robban be ott valaki. Ha mondjuk a rajongótábort fiatal lányok alkotják, mert ők nagyon intenzíven tudnak a kattintgatásokban részt venni, de amikor arra kerül sor, hogy el kell menni egy koncertre, vagy meg kell venni egy CD-t, akkor valahogy hiányoznak.

– Lánya, Noémi Virág is zenével foglalkozik, tagja volt a Neo Tones együttesnek, majd szólókarrierbe kezdett. Őt is segíti a pályáján?

– Ő most marketingvezetőként dolgozik a kiadónál. Az édesanyja elég sokat „mossa" is a fejét, mondván: az isten adta tehetséget nem érdemes elherdálni. De Virág is hasonlóan érzi, mint én, hogy az ember úgy is meg tud valósulni, ha másoknak segít a megvalósulásban.

„Fonogrammy" 2015
Tizenhárom hazai kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram-díjakat. A közönség szavazatai alapján az év dala Halott Pénz: Valami van a levegőben. Az év klasszikus pop-rock albuma Csemer Boglárka Boggie All Is One Is All című albuma lett, modern pop-rock kategóriában a Wellhello Rakpart/apuveddmeg című kislemeze futott be, az év alternatív vagy indie rock albumának a Szabó Balázs Bandája Élet elvitelre (szerzői kiadás) című lemezét választották. Az év elektronikus zenei felvétele Vekonyz The Way I Do című dala lett, a hazai rap vagy hip-hop felvételek között a Halott Pénz Valami van a levegőben, a hazai hard rock vagy metál kategóriában az Apey And The Pea Hellish című anyaga győzött. Az év hagyományos slágerzenei hangfelvétele Nótár Mary Mindenkinek szól című anyaga lett, a hazai kortárs szórakoztató zenei kategória győztese Gájer Bálint és az Egyszerű az élet, az év gyermekalbuma Halász Judit Kezdődhet a mulatsága lett, az év felfedezettje pedig a Middlemist Red. Dzsessz kategóriában a Berki Tamás–Sárik Péter duó Minden délibáb című lemeze bizonyult a legjobbnak, a világ- vagy népzenei albumok között a Söndörgő Tamburocket Hungarian Fireworks című anyaga nyert. Idén is díjazták azon külföldi kiadók lemezeit, amelyek a hazai piacon is jelen vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigszalaggal ragasztotta a repülő hajtóművét a karbantartó

Azt mondják, hogy a szigszalag mindenre jó, ha kötegelő is van hozzá, akkor pedig bármit meg tud… Tovább olvasom