Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Kevesebb tésztát esznek az olaszok

Több mint tíz kilóval csökkent az olasz családok éves tésztafogyasztása az utóbbi majdnem tizenöt év alatt - derült ki egy tésztagyár által készített felmérésből.
Az olaszok 51 százaléka a hízástól való félelmében mondott le a korábbi tészta mennyiségről; 24 százalék azért, mivel szerinte a tészta elkészítése túl sok időt vesz igénybe, főleg akkor, ha szószt is kell hozzá főzni.

A felmérés szerint "a makaróni már nem vonzza az olaszokat". 1999-ben az olasz családok évente 42,9 kilogramm tésztát fogyasztottak, 2005-ben majdnem 40 kilogrammot és ez az adag idén májusra 30,9 kilogrammra csökkent - írta a La Repubblica olasz napilap.

A mediterrán diétában bekövetkezett fordulatot a szakértők szerint a táplálkozási szokások megváltozása okozta: "nem gasztrodivatról van szó, hanem arról, hogy az olasz család egyre inkább otthonán kívül ebédel, és ezért gyorsan ehető ételeket fogyaszt. A háziasszonyok is sietve főznek egyre több félkész, fagyasztott ételt használva, melyekhez még a tésztánál is kevesebb idő kell" - hangoztatta Giuseppe Morici, a Barilla csoport nemzetközi marketing igazgatója a La Repubblicának.

Morici hozzátette, az olaszok évtizedekkel ezelőtt sokkal több tésztát ettek, most mégis több a túlsúlyos. A felesleges kilókat a helytelen táplálkozás, nem a tészta okozza - hangoztatta.

Több mint kétszáz tésztafajta létezik Olaszországban, ahol évente 3,3 millió tonna tésztát gyártanak. Ebből 1,8 millió tonnát exportálnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

150 év után újra farkast találtak Hollandiában - bár holtan

A nőstény állatra egy út szélén találtak rá, nyilvánvalóan elütötte egy autó. Tovább olvasom